Облаштування однокімнатної квартири може стати справжнім творчим викликом, адже більшість житла займає невелику площу, всього від 15 до 40 кв.м. Але з правильним підходом та порадами експертів ви зможете створити затишний та функціональний простір. Якщо вам пощастило зняти однокімнатну квартиру в Києві з мінімалістичним дизайном, ви можете облаштувати її під себе.

З чого розпочати процес облаштування

Основне завдання при обладнанні невеликої однокімнатної квартири це грамотне зонування простору. Потрібно забезпечити функціональність кожної зони без серйозних втручань та капітального ремонту, оскільки йдеться про орендоване житло. Незважаючи на індивідуальні потреби різних сімей, створення окремих місць для відпочинку, роботи та зустріч гостей є універсальною потребою.

Світла однокімнатна квартира в оренду. У вітальні видно диван з подушками, журнальний столик і декоративні вази. Кухонна зона має білі та блакитні шафи, а також столову групу з червоними стільцями. Все це створює сучасний та стильний інтер'єр.

Рекомендації щодо облаштування від експертів

Використовуйте різні елементи декору та меблів для візуального поділу простору на функціональні зони. Наприклад, килим може виділити зону відпочинку, а стелаж або полиця – робочу зону. Не нехтуйте перегородками, ширмами, фіранками та стелажами. Вони допоможуть оптимально використати простір.

Багатофункціональні меблі

Віддавайте перевагу багатофункціональним меблям. Диван-книжка, укомплектований місцями для зберігання, або ліжко з вбудованими ящиками, а також стіл і стільці, що розкладаються, які можна трансформувати, допоможуть оптимізувати простір і підвищать практичність житла.

Як альтернативу ліжку розгляньте розкладний диван з ортопедичним матрацом, який займе набагато менше місця.

Порада: Зверніть увагу на меблі-трансформер, наприклад, відкидне ліжко, яке вдень ховається у шафу, а на ніч легко трансформується у спальне місце.

Двофункціональні предмети меблів – це абсолютний тренд. Поєднання функцій в одному елементі інтер'єру дозволяє вміло обставити житловий простір так, щоб вдень він функціонував як вітальня, а вночі перетворювався на спальню.

Обідній стіл також може служити та робочим місцем, і навчальним столом, а у вихідні перетворюватися на місце збору для дружнього спілкування. Це чудове рішення для дизайну однокімнатної квартири.

Робоче місце можна влаштувати на підвіконні або використовувати відкидний стіл, який легко забирається, коли він не потрібен.

Зберігання речей

Використовуйте вертикальний простір для зберігання. Вбудовані шафи від підлоги до стелі, полиці та ніші можуть вмістити багато речей, не займаючи багато місця. Наприклад, велосипеди, закріплені на стіні, не тільки заощаджують місце, але і можуть стати частиною декору, що відображає ваші захоплення. Це чудовий варіант для тих, хто винаймає однокімнатну квартиру без ремонту.

Закрита шафа може приховувати не тільки одяг, але бути цілим маленьким кабінетом із вбудованим підсвічуванням — і все це за дзеркальними або декоративними дверцятами.

Світло та дзеркала

Правильне висвітлення може візуально збільшити простір. Використовуйте різні джерела світла: центральне освітлення, настільні лампи, світильники. Дзеркала також допоможуть зробити простір світлішим та просторішим.

Простора кімната з їдальнею та кухнею. Столова зона включає круглий стіл із темною стільницею та рожеві стільці, над столом висить чорний підвісний світильник. На задньому плані видно кухню з блакитними шафами. Інтер'єр виконаний у сучасному стилі з елементами декору у вигляді картини та декоративних тарілок на стіні.

Колірна гама

Вибирайте світлі відтінки для стін та великих меблів, вони візуально розширюють простір. Яскраві акценти можна додати за допомогою декоративних подушок, ваз, картин.

Порядок

У маленькому просторі безладдя відразу впадає у вічі. Прагніть мінімалізму, регулярно позбавляйтеся непотрібних речей і підтримуйте порядок.

Декор та аксесуари

Використовуйте аксесуари з розумом, щоб не створити відчуття захаращеності. Один або два великі декоративні елементи будуть виглядати краще, ніж безліч дрібних.

Рослини

Живі рослини додають затишок, очищають повітря та приносять почуття свіжості в інтер'єр.

Кухня-вітальня в сучасному стилі з відкритим плануванням. Кухонний гарнітур виконаний у біло-блакитних тонах, над стільницею висить чорний світильник. Зона їдальні містить білий круглий стіл та рожеві стільці. У вітальні розташований темно-синій диван, журнальні столики і декоративні елементи, що створюють затишну атмосферу.

Декілька правил гармонійного інтер'єру

  1. У квадратних кімнатах центральне місце відводиться під м'які меблі, а в довгих приміщеннях створюють затишок, розділяючи простір на функціональні зони за допомогою кутового розміщення меблів і створення «острівців».
  2. Замініть традиційні стільці на компактні крісла без підлокітників, щоб заощаджувати місце. Ці крісла можуть бути використані для різних цілей, включаючи перегляд фільмів або спілкування з гостями, якщо розташувати їх поряд з диваном.
  3. Обідній стіл краще вибирати круглою або овальної форми, оскільки це дозволяє розмістити більше людей.
  4. Розгляньте можливість розміщення напівкруглого дивана в еркері або прямого – поруч із вікном. Кутовий диван може бути візуальним розмежуванням простору.
  5. М'які меблі необов'язково ставити до стіни — можна організувати вільний простір для рослин, полиць або освітлювальних приладів.
  6. Уникайте заповнення кожного вільного куточка меблями. Сьогодні застаріла концепція суцільної меблевої стіни.

Сучасний інтер'єр однокімнатної квартири. У кімнаті є темно-синій диван з червоними та білими подушками, журнальний столик, та велика картина на стіні з абстрактним зображенням людини у червоних штанах. Зліва видно кухня з чорно-білими шафами і червоним акцентом. Загалом дизайн кімнати поєднує в собі сучасні та яскраві елементи з акцентом на червоний колір.

Коли живеш не один

Проблема особистого простору в однокімнатних квартирах є особливо актуальною, коли в ній проживає більше однієї людини. Щоб кожному було де подихати, можна використовувати напівпрозорі перегородки, які забезпечують часткову ізоляцію без шкоди для природного освітлення.

Порада: створення зонування не обов'язково повинне бути пов'язане з великими витратами або складними конструкціями - іноді досить легкої ширми.

Використовуйте стелажі для створення чітких меж між житловими зонами – вони більш функціональні, ніж ширми. Замість звичайних письмових столів підійдуть компактні секретери, а місткі комоди можуть замінити об'ємні шафи.

Раціональне використання робочого місця – якщо ви часто працюєте на кухні або з ноутбуком у будь-якому зручному місці, письмовий або комп'ютерний стіл можна облаштувати як робоче місце для другої людини.

Простір над ліжком, відкриті або закриті полиці, а також невеликі шафки можуть стати рішенням для зберігання речей двох і більше людей.

Створення комфортного простору в орендованій однокімнатній квартирі вимагає творчого підходу та уваги до деталей. Дотримуючись цих порад, ви зможете максимально використовувати кожен квадратний метр і зробити свій будинок стильним та функціональним.