З

тиль баухаус сягає корінням у Німеччину, яка подарувала йому свої характерні риси — практичну строгість, ясні контури та функціоналізм у найкласичнішому його прояві.

Основні риси стилю

Звичайно ж, функціонал — найголовніша і найпровідніша риса стилю баухаус. Під цим поняттям мається на увазі максимально можливе використання простору не на шкоду розміру приміщення. Для реалізації використовуються шафи з висувними модулями, ящики-пуфи, всілякі ніші та потайні системи зберігання. Кожен предмет меблів має своє призначення. Жодних зайвих стільців, численних зелених рослин і строкатих килимів стиль не сприймає.

Встроенные ниши, прикроватные тумбочки и потайные шкафы – все это экономитпространство и в то же время расширяет его вместимость
Вбудовані ніші, тумбочки і потайні шафи – все це економить простір і в той же час розширює його місткість

Для стилю баухаус характерні найпростіші форми, які невід'ємно прирівнюються до комфорту. Тобто меблі повинні бути не просто правильної геометричної форми, але й зручними та легкими.

Легкость, мягкое тепло и комфорт – отличительные черты своеобразной геометрическоймебели в стиле баухаус
Легкість, м'яке тепло та комфорт – відмінні риси своєрідних геометричних меблів у стилі баухаус.

Стиль баухаус надзвичайно поєднує в собі холодність урбаністичного металу та теплоту натуральної шкіри у поєднанні з деревом та склом. М'які меблі без підлокітників, вбудована техніка і навіть шафи купе - усім цим ми зобов'язані саме стилю баухаус, в рамках якого зародилася сучасна концепція дизайну інтер'єрів.

Холодность натурального камня, металла и стекла сглаживается уютом натуральной кожи, теплом тканей и коричневого дерева
Холодність натурального каменю, металу та скла згладжується затишком натуральної шкіри, теплом тканин та коричневого дерева.

Колірна гама стилю

Колірна гамма стилю баухаус дуже варіативна, єдине, чого не терпить цей стиль - це всіляких принтів. Тільки чіткі тони та прості кольори без зайвих відтінкових рішень. Бажано в інтер'єрі змішати теплу та холодну палітру для балансу кольору. Відмінними поєднаннями будуть бежевий та повітряно-блакитний, яскраво-білий та червоний, глибокий темно-зелений та насичений коричневий.

Алые акцентные подушки на фоне прозрачной голубизны стекла смотрятся завораживающе-стильно
Яскраві акцентні подушки на тлі прозорого блакитності скла виглядають заворожливо-стильно

Основу палітри складають світлі відтінки, що застосовуються для візуального розширення простору, іноді у вигляді акцентів використовується об'ємний живопис на кшталт абстракціонізму з яскравими геометричними принтами.

Абстрактная крупная живопись на акцентной стене придает живости и яркости холодному оттенку комнаты
Абстрактний великий живопис на акцентній стіні надає жвавості та яскравості холодному відтінку кімнати.

Меблі в стилі баухаус

Простий дизайн, зручність та економія простору – головне кредо меблів у стилі баухаус. Меблі не цуралися виготовляти зі штучних матеріалів, адже натуральність не головне в цьому випадку, провідним правилом все ж таки була доступність, комфорт і функціональність. Саме баухаусні меблі прабатько сучасних і модульних меблів, що трансформуються.

Диван-кровать, диваны с системами хранения и складные столы – все это зародилось еще в 1919 году именно в рамках стиля баухаус
Диван-ліжко, дивани із системами зберігання та складні столи – все це зародилося ще у 1919 році саме в рамках стилю баухаус

Чіткі геометричні форми, рівні лінії металевої фурнітури, щільні тканини оббивки і м'які відтінки — все це було оплотом гармонії та спокійного затишку, який так був необхідний людям у шалену епоху змін.

Мебель без подлокотников со встроенными модулями в выдержанном духе спокойного минимализма – отличительная черта стиля баухаус
Меблі без підлокітників із вбудованими модулями у витриманому дусі спокійного мінімалізму – відмінна риса стилю баухаус

Декор у стилі баухаус

Сам стиль баухаус є настільки колоритним і «важким», що часто зовсім не потребує декорування, але це не означає, що він його не сприймає. Якщо ви вирішили залишити простір закритим для зайвих деталей, стиль баухаус повністю розкриється і без них.

Навіть предмети декору, покликані прикрашати простір, у цьому стилі мають виключно практичний характер. До них відносяться: сімейне фото, як місце зберігання спогадів, ваза для квітів, яких взагалі може в ній ніколи і не бути, настінні великі панно в стилі кубізм або абстракціонізм, невеликі статуетки непомітних відтінків з чіткими лініями.

Панно с абстракным рисунком, яркие диванные подушки и вазы для цветов – оптимальные базовые предметы декора в стиле баухаус
Панно з абстракним малюнком, яскраві дивані подушки та вази для квітів – оптимальні базові предмети декору у стилі баухаус.

Дизайнери, що спеціалізуються на оформленні просторів у стилі баухаус, стверджують, що справді найкращими предметами декору для даного стилю є естетична техніка, функціональні робочі зони та детально продумана система освітлення.

Световое зонирование, блеск металла и современная бытовая техника абсолютно заменяют многочисленные предметы декора в концепции стиля баухаус
Світлове зонування, блиск металу та сучасна побутова техніка абсолютно замінюють численні предмети декору у концепції стилю баухаус.

Вічне питання – у чому ж краса? Прихильники стилю баухаус точно знають відповідь у простоті. Саме простота та комфорт породжують у собі унікальний привабливий шарм мінімалістичного інтер'єру, в якому хочеться творити, відпочивати та просто жити в гармонії з собою.