Плити OSB вважаються одним із найбільш універсальних матеріалів у будівництві. Вони відмінно замінюють більш дороге натуральне дерево, підходять для виготовлення несучих конструкцій, для чорнової та передчистової обробки. Ви також можете купити в Києві ОСБ 15 мм для виготовлення садових меблів, різних стелажів та полиць. За допомогою ОСБ можна реалізувати найрізноманітніші ідеї у будівництві та оздобленні. Головне – вибрати якісний матеріал, що дійсно підходить для конкретного виду робіт.

Плити OSB - якісний матеріал для ремонту

Для яких робіт знадобляться OSB-плити?

Орієнтовано-стружкові плити роблять із пресованої деревної тріски. Шари деревини з'єднують між собою складами, що клеять, на основі смол, воску і борної кислоти. В результаті виходять легкі, але дуже міцні плити. Саме ці характеристики та роблять ОСБ такими популярними у будівництві. Їх використовують для таких видів робіт:

  • Виготовлення СІП-панелей, з яких будують каркасні будинки.
  • Вирівнювання підлоги, стін та стелі. Така обшивка не тільки готує поверхню до подальшого оздоблення, але й стає гарною звуко- та теплоізоляцією.
  • Монтаж покрівлі ОСБ – це чудова основа для покрівельних матеріалів, наприклад, для гнучкої черепиці.

Яку ОСБ-плиту вибрати?

Перед тим, як гуглити« будівельні матеріали Київ», потрібно визначитися з ключовими параметрами плити OSB. Перший і найважливіший аспект – це тип ОСБ:

● OSB-1 призначений для конструкцій з невеликим ваговим навантаженням. Підходять лише для сухих приміщень.

● OSB-2 може використовуватися в несучих конструкціях, але підходить тільки для сухих приміщень.

● OSB-3 витримує досить великі вагові навантаження та підходить для монтажу у вологих приміщеннях.

● OSB-4 – це найбільш міцний та стійкий до високої вологості тип.

Плити 3 та 4 категорії можна використовувати для виготовлення СІП-панелей, облаштування даху та будівництва підсобних приміщень.

Другий важливий параметр – це товщина. Вона залежатиме виключно від виду робіт, для яких ви замовляєте ОСБ:

  • 6-8 мм — оптимальна товщина для чорнового облицювання стелі. Якщо на конструкцію передбачено додаткове вагове навантаження, наприклад велика люстра або декоративні балки, можуть знадобитися плити товщиною 10-18 мм.
  • 10-15 мм — для внутрішнього оздоблення стін. Якщо на стіні не буде поличок або інших елементів, що «обтяжують», підійде плита 10 мм, при наявності додаткового навантаження – до 15 мм.
  • 15-18 мм — для обшивки даху та вирівнювання підлоги під ламінат або паркет.
  • 18-22 мм для вирівнювання підлоги під лагами. В цьому випадку товщина залежатиме від кроку лаг. На відстані 40 см достатньо плити 18 мм, при кроці 60 см буде потрібно ОСБ 22 мм.

Плити OSB - різні види

Ще одна характеристика, яку обов'язково потрібно враховувати – це вміст фенолу у 100 г матеріалу. Плити категорії Е2 (10-30 мг на 100 г) можна застосовувати лише для зовнішніх робіт. ОСБ Е1 (до 10 г на 100 г) підходять для робіт усередині приміщення.