Бетонні блоки, металопрофіль та цегла – далеко не єдині варіанти огорожі для приватного будинку. Чудовою альтернативою звичним матеріалам стане паркан Ранчо в американському стилі. Він являє собою конструкцію з вертикальних стовпчиків та горизонтальних планок. В Америці такі паркани використовувались для огородження сільськогосподарських угідь (ранчо). Саме звідси й походить назва. 

Паркан Ранчо

Паркан Ранчо для сучасного ландшафтного дизайну

Завдяки простій геометрії, естетиці та надійності в XXI столітті паркан в стилі ранчо знову став популярним. Його сучасні інтерпретації виготовляють з дерева та металу. Дизайн парканів доволі варіативний. Можна вибрати варіант з на 100% чіткою геометрією або більш автентичний паркан з асиметричними елементами, котрі нагадують класичні паркани на ранчо.

Особливість цього типу паркану в тому, що він чудово поєднується з іншими матеріалами. Пропонуємо кілька варіантів облаштування огорожі з використанням блоків Ранчо.

З цеглою чи каменем

Це одна з найпоширеніших комбінацій. Є два варіанти облаштування паркану: 

  1. З цегли чи каменю роблять лише вертикальні стовпчики. В якості основних секцій використовується металевий чи дерев’яний паркан Ранчо.
  2. Цеглу та камінь використовують і для монтажу вертикальних опор, і для облаштування фундаменту чи основи, на яких встановлюються секції Ранчо.

Перший варіант виглядає мінімалістично та елегантно. Прості форми чудово поєднуються з класичним ландшафтним дизайном. 

Конструкція другого типу виходить більш масивною. Такий варіант слід вибирати в тому випадку, якщо ви хочете, аби паркан був більш акцентним елементом присадибної ділянки.

Паркан ранчо з цегляними колонами

З габіоном

Шукаєте незвичайне рішення для своєї огорожі? Тоді спробуйте поєднати паркан Ранчо з габіоном. Ця конструкція являє собою каркас із сітки, заповненою камінням. Найкраще вибирати для габіону матеріал невеликого розміру. Для цього чудово підійдуть кар’єрний та бутовий камінь, бита цегла, різні види сланців, сіро-рожевий граніт, річковий пісковик.

Як і у випадку з цегляною та кам’яною кладками, з габіона можуть бути виконані лише вертикальні опори чи й горизонтальні основи для секцій.

Паркан Ранчо з габіоном

З живою огорожею

Дуже природно та естетично виглядає чергування секцій паркану Ранчо та декоративних кущів. Щоб не переривати цілісність огорожі, в місці розташування зелені варто встановлювати металеву сітку. Вона буде непомітною серед зеленого листя, але продовжить виконувати свою захисну функцію.

Паркан Ранчо та декоративні кущі

Комбінація кількох типів паркану

Ще один незвичайний варіант – поєднання двох типів паркану Ранчо, наприклад, металевого та дерев’яного. У цьому випадку один із різновидів стане основою огорожі, а інший – стильним акцентом.