Серед фахівців дебітом називають рівень продуктивності свердловини на воду за певний проміжок часу та вимірюють його в м3/год або ж  л/сек. На практиці це виглядає, як певний об’єм рідини, який можна отримати протягом хвилини або ж години. Такий показник обов’язково враховується, особливо якщо планується глибинна артезіанська свердловина на воду в промислових масштабах. Розрахунок показника проводиться на основі параметрів та технічних характеристик системи, які безпосередньо вказуються в паспорті свердловини.

Правила визначення дебіту свердловини на воду

Щоб визначити дебіт, майстри використовують спеціальний насос та вираховують статичний і динамічний рівні установки. Як правило, для роботи на приватних ділянках фахівці застосовують насос з потужністю 3 м3/год. Це дозволяє чітко розрахувати всі інші параметри. Наприклад, якщо статичний рівень води у свердловині визначено на позначці 20 м, але при цьому відсутнє зниження під час відкачування, то така свердловина може забезпечувати значно більшим об’ємом води за той же час (до 5 м3/год та більше). Такі розрахунки необхідні при роботі з проєктами на промислових підприємствах та фермерських господарствах, оскільки для індивідуального водопостачання стандартним вважається рівень дебіту в межах 3-4 м3/год.

Важливо! Все частіше майстри зіштовхуються з помилковим твердженням, що дебіт залежить від діаметра обсадних труб, які використовуються для буріння свердловини. Єдиним критерієм цього показника є потужність водоносного горизонту, з якого буде використовуватися вода.

Фактори, що впливають на показник дебіту

Ефективне збільшення дебіту свердловини на воду можливе виключно після завершення бурових робіт та з застосуванням насоса, який вручну вмикатиметься і вимикатиметься, під час чого з джерела вилучатимуться зруйновані залишки вапняку, піску чи інших решток, що утворилися внаслідок буріння пластів. Зазвичай такі роботи, виконані професійними майстрами, дозволяють збільшити дебіт свердловини на воду до 3 м3/год додатково.

Проведення таких маніпуляцій, як правило, обговорюється з замовником ще до початку буріння та приблизного розрахунку, з якої глибини можна пити воду, якщо рідина необхідна саме для пиття, приготування їжі та забезпечення інших побутових потреб. Якщо свердловина з якісною чистою водою використовується протягом певного періоду, це означає, що її водоносні горизонти промиті та збільшити дебіт системи будь-яким з перевірених способів неможливо.

Рекомендовані методи підвищення дебіту

Якщо після завершення буріння свердловини виявилось, що її дебіт недостатній для забезпечення комфорту та потреб споживача, майстри можуть запропонувати кілька методів забезпечення більш інтенсивного водопостачання:

Очищення свердловини

Спосіббуріння свердловини, ціни, тривалість виконання робіт та придбання необхідного додаткового обладнання обговорюються з замовником ще на момент підписання договору. Проте на цьому ж етапі виникає питання і щодо отримання результату, який не відповідатиме вимогам, тому професійні майстри завжди готові до спроби підвищення дебіту свердловини шляхом її додаткового очищення від підземних відкладень, можливих забруднень, усунення решток зруйнованих пластів. Це дозволяє значно збільшити продуктивність установки та забезпечити ділянку необхідною кількістю води.

Гідравлічний розрив

Цей спосіб обумовлює створення додаткових тріщин та пустот, які б дозволяли воді з підземного джерела легше проникати до свердловини. Такі роботи мають виконувати виключно професіонали з застосуванням спеціального обладнання.

Регулювання роботи насосної системи

Нерідко проблема недостатнього водозабезпечення з індивідуальної свердловини пов’язана з неправильно відрегульованою роботою самого насоса або ж його несправності. Налаштування системи забезпечить оптимальну роботу свердловини.

Розширення діаметра свердловини

Досить рідко, проте збільшення діаметра свердловини є необхідним кроком для підвищення дебіту. Такі роботи є вкрай складними та потребують не лише спеціального обладнання, а й кваліфікованої підготовки майстрів.

Важливо! Рекомендації щодо використання кислоти, яку додають у свердловину з метою збільшити її дебіт, не є ефективними чи хоча б перевіреними, оскільки невідомо, як хімічний компонент впливатиме на вапняк (роз’їсть чи не роз’їсть його пласт) та чи не зіпсується при цьому сама вода.