Охайна оселя – предмет гордощів господині. Сьогодні ми підготували поради з наведення та підтримування порядку у найбільш проблемному з погляду чистоти приміщенні – в кухонній зоні. Розкажемо про те, яка побутова хімія допоможе швидше впоратись з забрудненнями, і які лайфхаки можна використати, щоб порядок у кухні зберігався якомога довше. 

З чого розпочати прибирання?

Спочатку складіть план генерального прибирання, щоб нічого не забути. Підготуйте все необхідне: ганчірки, губки, тази, гумові рукавички, оберіть очисний та миючий засіб для кухні, відповідно до ступня забруднення поверхонь. Прибирання проводиться «згори донизу»: від стелі до підлоги. Вмикайте улюблену музику – і до справи!

Спочатку треба звільнити приміщення: зняти штори та відправити у пральну машину, вивантажити все з шаф, холодильника (і відключити його для розморожування). Продукти необхідно накрити шаром утеплювача, фольги, теплого одягу, щоб зберегти температуру. Випрати також треба скатертину, кухонні рушники, серветки, прихватки. 

Очищаємо «верхній ярус»

Доберіть засіб, що підходить для матеріалу оздоблення стелі. Натяжний добре відмивається м’якою фланелевою ганчіркою, змоченою у розчиненому теплою водою миючому гелі для посуду. Для очищення фарбованого знадобиться м’яка щітка. Не забудьте протерти світильники. Витяжку слід очищати за допомогою спеціальних жиророзчинних засобів. Якраз можете замінити фільтри. 

Далі переходимо до верхніх шафок гарнітуру. Якщо ви раніше не накривали їхній верх повітряно-пухирчатою плівкою – зробіть це після очищення. Таке покриття не дозволить пилу розлітатись, притягуючи його до себе. Фасади шафок, внутрішню частину і полиці помийте розчином прального порошку (1 ч.л. на 3 л теплої води). У ньому ж можна замочити відкручені сильно забруднені ручки. Скляні дверцята протріть водою, підкисленою оцтом. Таким чином очищуються і нижні шафи.

Жінка в клітчастій сорочці і синіх джинсах стоїть на кухні та чистить верхню шафу за допомогою ганчірки. Вона одягнена в фіолетові гумові рукавички. На кухонній стільниці поруч з нею видно дерев'яні кухонні прилади, скляну пляшку, горщик з кактусами та чайник. Задній фон оформлено плиткою метро і білими шафами.

Миття посуду

Якщо у вас є посудомийна машина – завантажте її посудом, знятим з полиць. Йому потрібно очищення від пилу. Якщо не маєте техніки, зробіть «кашицю» з лимонної кислоти або харчової соди та води, нанесіть на забруднений посуд, залиште на 15-20 хвилин, потім змийте теплою водою. Жирний наліт, що ствердів, можна вивести за допомогою професійних хімічних очищувачів.

Чищення та миття холодильника

Для швидкого розморожування скористайтесь лайфхаками. За 1-1,5 години можна розморозити холодильник, ставлячи в морозилку каструлю з гарячою водою. Дверцята треба закрити, а каструлі – міняти. За три години холодильник розморозиться, якщо спрямувати на морозилку вентилятор. Слідкуйте, щоб вода при розморожуванні стікала в ємність, не потрапляючи на підлогу. Для миття поверхонь скористайтесь кисневим підбілювачем, розчиненим у гарячій воді. 

Лайфхаки, які спростять ваше життя:

  • починайте готувати лише на прибраній кухні;
  • закрийте злив раковини та наповніть її гарячою водою з миючим засобом, складайте туди під час готування непотрібні брудні інструменти, нехай відмокають;
  • використовуйте мінікошик для сміття – поставте на стіл глибоку миску для відходів;
  • одразу прибирайте бризки, розлиту воду з поверхонь;
  • відбивайте м’ясо під плівкою або у пакеті;
  • соковиті продукти нарізайте на дошці, під яку підставлено лист для випікання;
  • вдягайте фартух, щоб не бруднити одяг;
  • насипайте борошно в посуд над раковиною;
  • текстиль з кухні періть раз на тиждень;
  • використовуйте підставку під ложку, шумівку, якою перемішуєте страву;
  • під час запікання продуктів користуйтесь фольгою, рукавом, пергаментом, щоб жир не бризкав на стінки духовки. 

Раковина, плита, духовка, мікрохвильова піч, посудомийна машина

Намажте поверхні очисними засобами та залиште на деякий час для розм’якшення забруднень. Під час очищення приділяйте увагу дрібним деталям, місцям з’єднань, панелі керування, ручкам, дверцятам. 

Особа в помаранчевих гумових рукавичках протирає білу серветку нержавіючу поверхню мікрохвильової печі, встановленої між шафами на кухні.

Робоча поверхня, фартух

Стільниці добре відмиваються звичайним мильним розчином. Не слід використовувати абразиви та агресивні засоби. Очистити шви та стики між плитками фартуха легко за допомогою зубної щітки з харчовою содою, оцтом, лимонним соком. 

Вікно і підвіконня

Спочатку помийте рами, потім – скло. Спочатку його треба очистити ганчіркою від пилу, а потім використати рідкий засіб для скла. В кінці – миття підвіконня. 

Підлога

Останній етап прибирання. Спочатку треба пропилососити підлогу, а потім – помити з засобом, призначеним для даного типу покриття. Паркет та ламінат очищають спеціальною шваброю, плитку та лінолеум протирають насухо після миття. Спочатку помийте важкодоступні місця, а потім – центр, у напрямку до дверей.

Сподіваємось, наші поради та рекомендації допоможуть вам економити час на прибиранні у кухні. Ви зможете витрачати його на більш приємні справи.