З початком весни у кожного водія з'являється клопіт із «перевзуття» свого залізного коня. Приходить час купувати та встановлювати якісні літні шини R16 , які підходять на більшість автомобілів. Досвідчені власники авто віддають перевагу відомим, перевіреним брендам - Bridgestone, Continental, Goodyear, Matador, Barum, Tigar. Після ретельної перевірки та підготовки зимову гуму необхідно відправити на зберігання. Фахівці діляться порадами про те, як це правильно зробити, і де знайти місце для сезонного зберігання шин, якщо немає гаража. Дотримання рекомендацій допоможе вам продовжити термін служби гуми.

Гараж з червоною стінною полицею для зберігання шин, на якій розташовані чотири чорні автомобільні колеса. Поруч стоїть велосипед та червона інструментальна скринька.

Підготовка покришок до зберігання

Якщо середньодобова температура +10 ° С, а вночі вже не буває заморозків, значить літня гума R17 вже потрібна вашій машині. Зимову перед відправкою на зберігання потрібно добре вимити. Бруд у поєднанні з хімічними реагентами, які використовують для боротьби з льодом можуть зіпсувати покришки. Під впливом агресивного середовища гума тріскається, втрачає еластичність. Після повного висихання, позначте колеса написами: ЗЛ - заднє ліве, ЗП - заднє праве та інше. Це допоможе вам встановити їх в іншому порядку, щоб знос був рівномірним. Перевірте тиск, він повинен бути не менше 2 атм. Якщо шин більше 8 років, частіше її перевіряйте на наявність дрібних тріщин.

Правила зберігання:

  • постійний температурний режим +10-15 ° С;
  • відсутність високої вологості (оптимально – 50–60%);
  • можливість частого провітрювання;
  • захист від впливу ультрафіолетових променів;
  • правильне положення, що перешкоджає деформації гуми та корду;
  • ідеальний вибір — застосування спеціальних колісних чохлів.

Варіанти зберігання коліс: з дисками та без них

Важливо правильно вибрати положення, в якому зберігатиметься колесо до наступного сезону. Якщо ви вирішили його не розбирати, а залишити з диском, необхідно розміщувати його горизонтально та подбати про постійну підтримку робочих параметрів тиску. Це захистить корд від деформації. Особливо, якщо ви покладете колеса чаркою. У кожному стовпці їх може бути не більше восьми штук. Потрібно регулярно міняти колеса місцями, щоб тиск впливав рівномірно. Достатньо підіймати нижнє вгору, так всі шини поступово зміщуватимуться на одиницю вниз. Також колеса можна підвісити за отвір у центрі диска.

Гуму без дисків зберігають вертикально, встановлюючи на рівну плоску поверхню. Підвішувати не можна, щоб корд не деформувався. При установці в ряд витримуйте відстань між покришками – від 5 см. Це необхідно для вільної циркуляції повітря. Щоб шини не продавлювалися під власною вагою, регулярно провертайте їх на 90 °.

Зображення з інструкціями щодо зберігання автомобільних шин: вгорі - шини з дисками, ліворуч - "не ставити", "підвішувати", "зберігати лежачи"; внизу - шини без дисків, ліворуч - "не складати", "не підвішувати", "зберігати стоячи". На неправильних способах зберігання стоїть червоний хрест.

Вибір місця для зберігання

Якщо ви живете у власному будинку, але не маєте гаража, у жодному разі не залишайте гуму на відкритому повітрі. Її не врятує навіс, брезентове чи целофанове накриття. Температурні перепади, спека, висока вологість, пліснява, корозія корду – ці фактори ведуть до псування шин. Помістіть колеса в сухий темний сарай, майстерню, підвал або занесіть у будинок.

У домашніх умовах колеса можна зберігати у коморі. Тут немає прямих сонячних променів, стрибків температури, вологи. Якщо ваша комора у квартирі дуже маленька, купіть в автомагазині або зробіть своїми руками полицю підвісного типу з міцним каркасом, настінними та стельовими кріпленнями.

Для добре вимитої та висушеної гуми знайдеться місце на антресолях, у великій шафі або в гардеробному відсіку. Для підстрахування, щоб випадково не забруднити одяг, скористайтеся міцними мішками для коліс.

Балкон або лоджія також підходять як місця для зберігання. Не залишайте гуму на сонці. Найкращі варіанти – укласти її в тумбу, шафу або на полиці стелажа, оснащеного коліщатками для легкого переміщення. Якщо балкон вузький, зробіть настінні гаки та підвісьте на них колеса у захисних чохлах.

Кімната господарського призначення з двома стелажами для зберігання шин на стіні, кожен з яких містить по чотири автомобільні колеса над полицею з засобами для чищення і коробками.

«Друге життя» зношених шин

Стару гуму, що прийшла в непридатність, не можна викидати, як звичайне сміття, і самостійно спалювати. У складі покришки – метал, токсичні речовини, що виділяються при спалюванні, розкладаються не одну сотню років, забруднюючи воду та ґрунт. Шини потрібно здавати на утилізацію чи вторинну перероблення. Пошукайте в Інтернеті або дізнайтесь у працівників СТО, можливо, у вашому місті є компанії, які приймають гуму.

Якщо таких немає, пропонуємо вам перетворити старі покришки на артоб'єкти. Ви можете використовувати їх як сидіння для дитячої гойдалки, зробити вуличні меблі або дворовий декор. У Мережі є безліч відео та фотоінструкцій на цю тематику. Запасіться інструментами для різання та фіксації гуми, фарбою та вільним часом. Нехай стара автомобільна гума ще послужить.