Свята придумані для того, щоб дарувати та приймати подарунки. Наближається до 14 лютого. День Святого Валентина – одне з найромантичніших свят, у яке можна отримати валентинку без підпису від таємного шанувальника. Мільйони людей на планеті замислюються, що краще подарувати коханим: купити кільце, солодкий букет, величезну м'яку іграшку, сертифікат у SPA, організувати романтичну подорож? Варіантів – безліч. А ми вирішили здивувати вас цікавими фактами про свято.

Легенди про історію свята закоханих

За переказами, молодий священник Валентин таємно вінчав закохані пари, всупереч забороні на одруження, виданому римським імператором Клавдієм II у 270 році. Коли чутки про це дійшли до правителя, той наказав заарештувати та стратити порушника. Валентин, що знаходився в ув'язненні, полюбив Юлію, яка була дочкою тюремника. Він зцілив дівчину від сліпоти та на прощання передав їй листа з підписом «Твій Валентин». Звідси й пішла традиція дарувати валентинки у формі серця. Дата 14 лютого була визначена днем канонізації Валентина 496 року Папою Геласієм I.

За другою легендою, Валентин був римським патрицієм і одним із перших християн. Під час гонінь на віру він таємно хрестив людей, проводив християнські обряди та був затриманий з молодою парою під час їхнього вінчання. Знатного римлянина хотіли відпустити, а затриманих закоханих – стратити. Валентин обміняв своє життя на їх дві. За день до страти він відправив друзям-християнам листи, склавши листочки сердечками.

Зображення обіймів закоханої пари, де чоловік у військовій формі з нашивкою, української символіки та жінка з червоним волоссям. На задньому плані прозорий силует рук, що стосуються скла, і червоні паперові серця, що плавають у повітрі, створюють атмосферу романтики та кохання.

Що дарують 14 лютого

Не існує жодних заборон чи критеріїв вибору подарунка. Орієнтуйтеся на смаки коханої людини та власний бюджет. Запросіть його на побачення на даху і запустіть разом у небо зв'язку куль. Завітайте до СПА-салону з сеансом парного масажу або влаштуйте романтичний сніданок у парку після ранкової пробіжки. Головне – виявіть фантазію.

Традиційні подарунки до Дня Святого Валентина:

  • валентинка – символ кохання, дружби;
  • кільце — символізує нескінченність, безперервність відносин;
  • м'яка іграшка – передає ніжність, зворушливість;
  • солодощі – побажання «солодкого» кохання, без тривог та переживань;
  • зв'язка чи коробка повітряних кульок – романтичний подарунок;
  • Квіти – символіка визначається видом рослини, кольором бутонів.

Як святкують День Закоханих у різних країнах

Поляки здійснюють паломництво в Познанську митрополію для поклоніння мощам Святого Валентина та здійснення молитов біля його чудотворної ікони. Таке заступництво має допомагати у справах кохання.

Незвичайний подарунок дарують та отримують закохані Уельсу. Готуючись до свята, вони виготовляють дерев'яні ложки. Як прикраси використовують сердечки, ключики, замочки. Сенс такого подарунка – «ти зміг/змогла підібрати ключ до мого серця».

Неймовірна традиція збереглася у Нідерландах. Жінка підходить до чоловіка і чемно просить його, щоб він з нею одружився. Якщо кавалер не готовий до таких змін у житті, він може компенсувати свою відмову подарунком – придбати дамі сукню (в ідеалі – шовкову).

Італія – батьківщина свята. Тут він називається "солодкий день". Кондитери спеціально виготовляють всілякі солодощі у вигляді сердець.

Французи, окрім традиційних валентинок, підносять своїм коханим букетики штучних квітів, квитки святкових безпрограшних лотерей, гарну білизну. Також чудовим подарунком вважається романтична подорож. На святковому столі все, що має форму серця – цукерки, шоколадний мус, рожевий йогурт, навіть ковбаса нарізається сердечками.

Англійці 14 лютого дарують маленькі подарунки навіть своїм улюбленим тваринам – собакам, кішкам, коням. Близькі люди отримують солодощі-серця, листівки-валентинки та м'які іграшки, найчастіше це – ведмежа Teddy.

У США заведено вітати з Днем Святого Валентина всіх, кого любиш – родичів, друзів, колег. Колись, до початку XIX століття, найрозкішнішим подарунком були марципани, адже цукор коштував дорого. А потім практичні американці перейшли на карамелі-серця та подарунки будь-якого типу.

У Данії також вітання отримують усі: кохані, члени сім'ї, друзі та колеги. Їм прийнято посилати букетики білих квітів та листівки з любовними чи гумористичними віршами. День закоханих тут святкується з масовими веселими концертами та виставами, виступами, виставками, галасливими вечірками.

14 лютого у Японії – привід дарувати подарунки всім знайомим чоловікам. У містах та селах цього дня монтують подобу великої сцени. Піднявшись на неї, хлопці та дівчата кричать зізнання у коханні. У цьому оцінюється гучність, а чи не краса сказаного.

Даруйте чудові емоції коханим не лише у свята. Виявляйте фантазію, експериментуйте – і нехай ваші стосунки будуть міцними та вічними.