Проживаючи в приватному будинку регулярно виникає бажання якось покращити присадибну ділянку, створити нову зону для відпочинку чи встановити новий естетичний паркан. Чудовим помічником у цих роботах стане профільна труба зі сталі. Її можна використовувати як універсальну опору для паркана, конструкції альтанки та навіть для каркаса садових меблів. Розбираймось, чим цей різновид труб відрізняється від інших типів металопрокату та в чому його переваги. 

Профільна труба

Що собою представляє профільна труба?

Такі труби мають не круглий, а квадратний чи прямокутний переріз. Їх виготовляють зі сталі методом профілювання на спеціальних профілезгинальних установках. 

Існує кілька типів профільних труб:

  1. Тонкостінні з холоднокатаної сталі. Товщина їх стінок складає до 2 мм. Такі труби оптимально підійдуть для виготовлення ніжок садових меблів. 
  2. Загального призначення з гарячекатаної сталі. Вони мають стінки товщиною 2-5 мм, завдяки чому витримують більшу вагу. Якщо ви шукаєте труби для опор альтанки чи паркана, варто вибирати саме цей варіант. 
  3. Замкнуті зварні. Це найміцніші труби зі стінками товщиною до 12 мм. Зазвичай їх використовують не в побутовому будівництві, а при зведенні великих складських приміщень, ангарів та інших будівель.

Всередині профільна труба пола. Якщо необхідно зробити опору стабільнішою, всередину можна заливати бетон. 

До основних переваг профільних труб варто віднести механічну міцність, стійкість до деформацій, відносно невелику вагу та довговічність. На відміну від традиційних круглих труб, профільні забезпечують кращу стійкість конструкції. Крім того, вони зручніші в плані монтажу.

Склад профільної труби

Правила вибору профільних труб

Перше, на що слід звертати увагу – це розміри перерізу. Труби з найменшим перерізом мають ширину та довжину 10 мм. Зазвичай, це тонкостінні труби з холоднокатаної сталі. Максимальні розміри сторони профілю складають 250 мм. 

Якщо монтажу каркаса альтанки, навісу в зоні барбекю чи паркану варто вибирати труби з перерізом 60х60 мм чи 60х40 мм. Якщо конструкція буде високою або ви плануєте встановлювати перегородки з важкого матеріалу, можна вибирати профіль з перерізом 80х80 мм чи навіть 100х100 мм.

Наступний момент, на який потрібно звернути увагу – можливість розпилу труб. Зазвичай металопрокат продається у стандартній довжині 6 м та 12 м. Щоб не довелось витрачати час та сили на самостійну порізку матеріалу, вибирайте продавця, у якого можна одразу замовити цю послугу.