П

рованс – різновид стилю кантрі родом із Франції, названий на честь історичної області на півдні країни. Ця місцевість відома яскравим сонцем, лагідним Середземним морем, лавандовими полями, зафіксованими на мільйонах полотен та фотографій, і, звичайно ж, романтичними приземкуватими будиночками з неповторним шармом, який намагаються відтворити дизайнери всього світу.

Прованс элегантный стиль
Прованс елегантний стиль

Якщо говорити про кантрі в цілому, то основна його концепція – це сільський затишок, прагнення до природи та природності, натуральні кольори, прості функціональні меблі та багато ніжного декору.

У стилю прованс також є всі ці риси, але є і свої особливості.

Якщо в інших напрямках кантрі віддається перевага темному дереву, а інтер'єри виглядають трохи похмуро, то прованс - це білий колір з невеликими вкрапленнями пастельних відтінків. Цим він трохи нагадує скандинавський стиль, але у жителів півночі білі інтер'єри виглядають «холодними», тоді як прованс – це білий колір літнього сонячного ранку.

Прованс – это белый цвет солнечным утром
Прованс – це білий колір сонячного ранку

Меблі

Меблі в стилі прованс набагато витонченіші, ніж в інших напрямках кантрі. Вітаються вигнуті ніжки, округлі спинки, хитромудра фурнітура, але без позолоти та інших надмірностей. Широко використовуються плетені меблі з ротанга, а також складні люстри, що імітують сплетені гілки дерев. Знайти такі меблі неважко, адже виробники нерідко випускають колекції «прованс».

Меблі мають переважно білий колір або ніжні пастельні відтінки. Дерево і метал прийнято фарбувати, це ще одна важлива відмінність від інших «сільських» стилів, де дерево практично не фарбують, лише покривають лаком. Особливим шиком вважається штучно зістарені меблі з потрісканою фарбою, тріщинами та потертостями. Вона нагадує речі родом з 19 століття, коли і зародився цей стиль.

Французская, изящная мебель
Французькі, витончені меблі

Класичне кантрі – це оштукатурені стіни однотонного кольору. У стилі прованс це теж вітається, але колір стін повинен бути білим. Також використовуються шпалери з простим і ледь помітним малюнком (бажано на білому тлі), здебільшого з рослинними мотивами. Іноді стіни обробляють дерев'яними панелями світлих кольорів.

Деревянные панели на стенах
Дерев'яні панелі на стінах

Текстиль

Велика кількість білого кольору розбавляється за рахунок численного текстилю: диванних подушок, штор, килимків, меблевої оббивки. Але кольори та принт тканини також не повинні бути надто яскравими, вони ніби злегка вицвіли на сонці. Широко використовуються сірий, молочний, бежевий, світло-зелений, світло-коричневий, блакитний, жовтий, рожевий і, звичайно, лавандовий кольори.

Текстиль
Текстиль

В інтер'єрі має бути багато світла, адже класичний будинок у стилі прованс складно уявити без величезних французьких вікон (вікна на всю висоту стін, розділені на квадратні секції, які одночасно можуть бути представлені як міжкімнатні двері у скандинавському стилі. Звичайно, не у всіх квартирах можна встановити такі вікна, тому достатньо зімітувати поділ скла на квадрати за допомогою декоративних молдингів.

У прованських інтер'єрах на підлогу рідко стелять ковролін або ламінат.

Стать

Підлоги зазвичай максимально прості, виготовлені зі звичайних дерев'яних дощок, виготовлених темного або світлого дерева, або пофарбовані в білий або сірий колір. Також іноді використовується велика плитка для підлоги сірого або теракотового кольору з благородними потертостями. Килимів та половиків практично немає.

Плитка и имитация деревянных досок на полу
Плитка та імітація дерев'яних дощок на підлозі

Стеля

На стелі не повинно бути жодної ліпнини та складних гіпсокартонних конструкцій. Зазвичай його просто білять, але можна додати декоративні стельові балки зі світлого дерева.

Декоративные балки на потолке
Декоративні балки на стелі

Декор

Інтер'єр не може вважатися закінченим без декору, але його не повинно бути занадто багато, інакше елегантний прованс перетвориться на химерний шеббі-шик. У першу чергу це різноманітний глиняний та порцеляновий посуд, розставлений у сервантах та на полицях. Настінного декору дуже мало, разом картин розвішуються функціональні предмети: дзеркала, великий годинник, світильники, кашпо з квітами.

Рослини мають велике значення в інтер'єрі. Їх має бути багато. Це можуть бути живі рослини в акуратних горщиках, кучеряві рослини, що звисають зі стелі, букети квітів (насамперед, лаванди) у непрозорих білих вазах.

Веранда є практично обов'язковою частиною справжнього прованського будинку. У міській квартирі цю роль може грати балкон, який легко перетворити на місце для релаксації, прикрасивши його рослинами та садовими меблями.