Для надійної злагодженої роботи трубопроводів різного призначення важливим фактором є їхнє правильне облаштування. Для контролю потоків у системах опалення, водопостачання, газопостачання застосовується регулююча та запірна арматура. Щоб уникнути аварій та проблем у трубопровідних комплексах, слід встановлювати в конструкцію якісні запірно-регулюючі пристрої. Отримувати їх слід у надійних, відповідальних виробників.

Сертифікована, виготовлена за ГОСТом регулююча арматура торгової марки UKSPAR. У каталозі великий вибір виробів для використання в різних експлуатаційних умовах. Як вибрати необхідну запірну чи регулюючу арматуру? Які показники потрібно врахувати? У нашій статті – поради професіоналів.

Особливості запірної арматури

Запірна арматура для води, газу, сипучих речовин повністю перекриває потік у каналі. Для цього в її конструкції призначений замикаючий елемент з певним рівнем герметичності. Крани, клапани, диски затвора доповнені тілами обертання, які змінюють положення навколо осі, виконують функцію повного закриття труби. У засувки є шибер, що рухається перпендикулярно до каналу. Для герметичності передбачені ущільнювачі.

Місця встановлення запірної арматури:

  1. На відгалуженнях магістральних трубопроводів.
  2. На ділянках, де проводитимуться ремонтно-сервісні роботи.
  3. На всіх вводах.
  4. Перед пристроями спецпризначення (для виробничих, дослідних цілей).
  5. Перед вуличними кранами для поливу.

Застосування регулюючої арматури

Регулюючі пристрої стабілізують параметри середовища змінюючи розміри проходу труби. Клапаном типу, що регулює, перекривається частина потоку для нормалізації робочого тиску. Функція клапана змішування – задавати параметри для двох середовищ відразу. Зміною положення плунжера можна з'єднати холодну та гарячу воду для отримання необхідної температури. Сучасна арматура для водопостачання регулюється контролерами. Лише деякі побутові пристрої – з ручним керуванням. Для оснащення регуляторів тиску завжди використовується пневмопривід.

Трубопровідні системи правильно функціонують завдяки регулюючій арматурі. Параметри герметичності для неї не важливі, але максимальна увага приділяється пропускним характеристикам та відносному витоку.

Місця розміщення регуляторів визначаються за їх призначенням та розрахунками:

  • характеристик міцності;
  • нормативні показники;
  • можливих перепадів тиску та температурних стрибків у трубопроводі.

Матеріали виготовлення трубопровідної арматури

Водопровідна арматура торгової марки UKSPAR випускається з якісних матеріалів з антикорозійними покриттями. Також виробник представляє елементи оснащення газових, магістралей, опалювальних систем. Вони призначені для роботи в різних робочих середовищах, включаючи агресивні, при високому та низькому тиску різних температурних режимах.

Корпуси виробів виготовляються із довговічних міцних матеріалів:

  • легкої міцної латуні (для побутового застосування);
  • оцинкованої та неоцинкованої сталі;
  • недорогого практичного чавуну;
  • нержавіючої сталі.

Типи приєднання

Запірна арматура для газу та рідин монтується на труби декількома способами, що не впливають на особливості експлуатації. Фланцеву фіксують власним фланцем. Приварену приєднують методом зварювання. Міжфланцеву арматуру закріплюють між фланцями труб.

Регулююча та запірна арматура для опалення, газу, води вибирається з урахуванням різних факторів: призначення, особливостей експлуатації, вимог до матеріалу виготовлення. Потрібно визначити діаметр фланців, витратні характеристики, тип керування. Компанія UKSPAR реалізує сертифіковану запірно-регулюючу арматуру з бездоганно вивіреними, точними параметрами, гарантією якості.