Хороша вентиляція – це дуже важливий компонент комфортного мікроклімату у приватному будинку. Ще 5-10 років тому основою гарної вентиляції вважалося відчинене вікно. Але інженерні системи постійно розвиваються і на ринку з'явилося спеціальне обладнання для більш ефективної вентиляції, а саме рекуператори. Давайте глянемо, що це за пристрої і як вони працюють.

Що таке повітряний рекуператор?

Це припливно-витяжний пристрій, який працює у двосторонньому порядку. Одна частина установки забирає відпрацьоване повітря із приміщення та виводить його на вулицю, а інша – навпаки, забезпечує приплив свіжого повітря до приміщення. Між цими двома системами є теплообмінник. Взимку він забирає тепло з повітря, що виводиться із приміщення, та передає його повітрі з вулиці. Завдяки такому принципу роботи кімната провітрюється, а температура повітря в ній залишається на колишньому рівні. Ця перевага цінна і взимку, і влітку.

Схема рекуперації повітря

Як працює рекуператор повітря?

У більшості моделей є 4 режими роботи:

  1. Відведення повітря з кімнати, коли працює лише витяжний вентилятор. У цьому режимі рекуператор працює, як звичайна витяжка.
  2. Приплив повітря до приміщення. В цьому випадку працює лише припливний вентилятор, і повітря з кімнати не відводиться.
  3. Стандартний режим, коли припливний та витяжний вентилятори працюють по черзі однакову кількість часу, наприклад, по 30 секунд.
  4. Режим підвищеного збереження тепла. Якщо температура повітря припливу менше +14°C, витяжний вентилятор починає працювати вдвічі довше, ніж припливний. Це допомагає накопичити більше тепла для нагрівання повітря, що надходить з вулиці.

Навіщо потрібен рекуператор повітря?

Основне завдання рекуператора – якісна і при цьому енергоефективна вентиляція. Завдяки гарному рекуператору взимку можна скоротити витрати на опалення, а влітку – електроенергію, яку споживає кондиціонер.

Взимку рекуператор допомагає зберегти від 60% до 90% тепла, що зазвичай йде через просту систему вентиляції. Коефіцієнт ефективності звичайного рекуператора становить близько 74%.

Встановлений рекуператор у приватному будинку

Як працює рекуператор взимку та в спеку – чи є відмінності?

У теплообміннику рекуператора відбувається обмін теплом. Цей принцип працює у будь-який сезон. Але через різні температури взимку і влітку ефект виходить різним.

Взимку відпрацьоване повітря з приміщення тепліше, ніж вуличне. У теплообміннику тепло повітря із приміщення передається повітряному потоку з вулиці і таким чином знову повертається до приміщення.

Влітку гаряче повітря на вулиці. У теплообміннику саме він віддає тепло, і воно виводиться на вулицю разом із відпрацьованим повітрям із приміщення. А значить, у кімнаті й надалі буде прохолодно.

Як краще встановити рекуператор?

Для максимально ефективної вентиляції рекуператор краще встановлювати стіну на рівні 150-180 см над підлогою. При цьому від стелі та вікон слід відступити як мінімум 30 см. Більшість сучасних рекуператорів мають у комплекті пульт дистанційного керування, тому можна не переживати, що прилад перебуватиме вище вашого зростання.

Процес встановлення рекуператора

Скільки потрібно рекуператорів додому?

На відміну від централізованих систем вентиляції, рекуператор «провітрює» лише ту кімнату, де він знаходиться. В ідеалі потрібно встановлювати рекуператор у кожній кімнаті, де потрібна гарна вентиляція: у спальні, дитячій, вітальні, ванній кімнаті, на кухні.

Якщо кімната має дуже велику площу або нестандартну висоту стель (наприклад, якщо у вас дворівнева вітальня), для одного приміщення може знадобитися не один, а два рекуператори.

Як вибрати рекуператор для дому?

Основний критерій вибору – це потужність. Вона буде залежати від площі кімнати. Зазвичай виробники вказують, для приміщення якою площею підходить та чи інша модель.

Також слід звертати увагу на додаткові фактори:

  • Якість системи фільтрації. Якщо, наприклад, будинок знаходиться біля дороги, бажано вибирати рекуператор із гарним фільтром.
  • Наявність датчиків рівня вологості та вуглекислого газу. Як правило, вони використовуються у системах з автоматичними смарт-режимами.
  • Wi-Fi модуль, який дозволяє підключити рекуператор до системи «Розумний дім».

Вибираючи вентиляційну систему, варто звертати увагу на виробника. Як правило, брендова техніка коштує трохи дорожче, але й надійність її вища.