Якщо приватний будинок неможливо під'єднати до централізованої каналізації, потрібно шукати альтернативний спосіб відведення стоків. Для цього можна облаштувати на ділянці вигрібну яму або можна вибрати більш практичний варіант — якісний септик. На відміну від вигрібної ями більшість сучасних септиків оснащені механізмами для перероблення та очищення стоків. Це в рази знижує ризик забруднення ґрунту ділянки та забезпечує дотримання санітарних норм.

Отож докладніше, що таке септик, як він працює і які параметри важливо врахувати при виборі.

Септик для заміського будинку

Принцип роботи та різновиди септиків

Септик є ємністю з однією або декількома камерами, в яких відбувається накопичення та очищення стоків. Є кілька типів септиків з різним принципом роботи та ступенем очищення:

  1. Накопичувальні. Це герметичні ємності із пластику, в яких накопичуються стоки. Вони не проходять очищення чи перероблення, а просто періодично відкачуються асенізатором.
  2. З ґрунтовим доочищенням (анаеробні). Це ємності з кількома камерами, де стоки поступово очищаються. У перших камерах відбувається їх відстоювання та осідання твердих частинок. У наступних відсіках під дією анаеробних бактерій відбувається біологічне очищення. На виході такі стоки не мають запаху чи кольору, але все ще вимагають подальшого очищення. Для цього використовуються спеціальні поглинаючі колодязі або траншеї, де крім ґрунту також є гравій та пісок.
  3. Станції біологічного очищення. Порівняно з попередніми системами, вони набагато ефективніше очищають стоки (до 98%). Після очищення таку воду можна використовувати для миття машини або поливу саду. Висока ефективність очищення обумовлена тим, що замість анаеробних бактерій використовуються аеробні. Для переробки стоків цим мікроорганізмам потрібне повітря, тому в одній із камер септика відбувається аерація – насичення стічної рідини повітрям.

Септики мають різну вартість. Найдешевший варіант – накопичувальний бак. Септики з ґрунтовим доочищенням коштують менше, ніж станції біологічного очищення.

Влаштування септика

На що звертати увагу під час виборів?

Крім принципу роботи та ступеня очищення стоків також потрібно звертати увагу на обсяг бака, допустиме залпове скидання та спосіб відведення очищених стоків.

Допустиме залпове скидання — це параметр, який показує, який обсяг стічних вод на добу може надійти в септик. Як правило, обсяг стоків залежить від кількості людей, що проживають в будинку, тому виробники відразу вказують на скільки людей підійде та чи інша модель. Об'єм бака залежить від розміру залпового скидання та швидкості очищення стічних вод.

Відведення очищених стоків може бути самопливним чи примусовим. Самопливний варіант можливий лише в тому випадку, якщо септик буде розташований на висоті. В інших випадках потрібно вибирати модель із примусовим відведенням вод за допомогою насоса.

Замовити встановлення септика та його обслуговування можна у АСК. Компанія виконує монтаж, проводить сервісне обслуговування, виконує плановий та екстрений ремонт.