Спальня – це затишна схованка від метушні сучасного життя. Простіше кажучи, це місце, де ви розслабляєтесь, відпочиваєте і, найголовніше, відновлюєте свої сили. Кольори та візерунки, які ви обираєте для стін своєї спальні, не лише прикрашають інтер'єр, але й мають значний вплив на ваш настрій. Тому дуже важливо виважено підходити до вибору шпалер для спальні. 

У цій статті експерти порталу НЕРУХОМІ зібрали найбільш актуальні ідеї дизайну шпалер у 2023 році, щоб допомогти вам обрати ідеальний варіант для вашого простору. 

Сучасні шпалери для спальні

Сучасні шпалери для спальні

За останні роки шпалери відновили свою популярність. І це зовсім не дивно, адже поклейка шпалер один із найпростіших способів додати фактури, кольору та візерунків до інтер'єру. Сьогодні існує безліч варіантів дизайну шпалер для спальні – від класичних візерунків до сучасних мінімалістичних малюнків. Правильно підібравши шпалери для спальні, ви зможете оновити простір і підкреслити його найкращі якості.

Фактурні шпалери

Фактурні шпалери в спальні

Текстура відіграє провідну роль у тенденціях дизайну інтер'єру 2023 року. Оскільки ми шукаємо всілякі способи перенести природу в наші домівки через кольори фарб, матеріали та візерунки, не дивно, що саме фактурні шпалери будуть дуже актуальними цього року.

Фактурні шпалери з натуральних волокон, таких як джут, конопляна трава або бамбук, додають кімнаті виразності, створюють домашній затишок та розслабляючу атмосферу. Це ідеальний варіант для стін у кімнатах, де ми любимо відпочивати.

Відродження ретро 1970-х

Відродження ретро 1970-х на шпалерах в спальні

Стіни, обклеєні різнокольоровими шпалерами з геометричними візерунками, були популярними в 70-х роках. А тепер ретро-шпалери повернулися з сучасною обробкою. Щоб досягти бажаного ефекту, обирайте шпалери з великими геометричними фігурами, що повторюються, насиченими і яскравими кольорами та заокругленими краями. А щоб по-справжньому зануритися в це захоплююче десятиліття, поєднуйте шпалери з меблями з ротанга та килимами з довгим ворсом.

Масштабні принти

Масштабні принти на шпалерах в спальні

Великі та насичені принти будуть домінувати в інтер'єрах 2023 року, оскільки ми відходимо від мінімалізму і переходимо до більш сміливих ідей, натхненних максималізмом. Зверніть увагу на яскраві, масштабні кольорові рішення та принти, такі як геометричні візерунки, абстрактні мазки або вигадливі квіткові орнаменти. Вони додають приміщенню кольору, об'єму та глибини, якої не завжди можна досягти лише за допомогою фарби. 

Тропічні та ботанічні принти

Тропічні та ботанічні принти на шпалерах

Тропічні принти – один з головних трендів шпалер цього сезону. Натхненна дикою природою, ця тенденція передбачає поєднання навколишнього світу з домашнім інтер'єром. Уявіть собі розлоге пальмове листя, тропічних птахів та екзотичні квіти – все це дає відчуття свободи і допомагає створити атмосферу справжньої мандрівки у тропіки. Як і у випадку з тенденцією великих принтів, ці ботанічні візерунки також мають великий масштаб, тому ці розмиті квіткові візерунки ідеально впишуться в інтер’єр спальні.

Смуги

Шпалери в вигляді смуг

Якщо вас не приваблюють фактурні принти та ботанічні візерунки радимо звернути свою увагу на більш прагматичні орнаменти – смуги. Це класичний візерунок, який зробить ваш інтер’єр простим і у той же самий час унікальним. Крім того, за допомогою такого принту можна візуально змінювати розміри кімнати. все залежить від напрямку смужок на шпалерах. Також варто зазначити, що самі смуги можуть бути різної товщини та форми, тобто смуга може бути не просто прямою лінією, а й мати якісь незначні вигини або мінімалістичні додаткові малюнки.

Монохром

Монохромні шпалери

Створити стильний монохромний дизайн – це справжнє мистецтво, адже там використовується всього два кольори – чорний та білий. Однак, якщо це зробити правильно, то можна створити елегантний та одночасно затишний дизайн. Чорно-білі мотиви в дизайні шпалер можуть створити гарну декоративну стіну, або створити простий фон для різних кольорів у кімнаті. Можна використовувати абстрактні візерунки або сучасні ботанічні принти чорного, сірого та білого кольорів.

Темні квіткові принти

Темні квіткові принти на шпалерях в спальні

Класичний квітковий дизайн, що було переосмислено та відтворено заново. Це ідеальний варіант для акцентної стіни, скажімо, біля узголів’я ліжка, або туалетного столика. Перевага використання темних квіткових принтів полягає в тому, що ви можете поєднувати їх з блідими нейтральними кольорами, і шпалери все одно матимуть ефектний вигляд, не перевантажуючи інтер'єр.

Штучні панелі

Штучні панелі в спальні

Простий та бюджетний варіант оздоблення стін спальні для тих хто мріяв про дерев’яні настінні панелі, але не може собі цього дозволити через високі ціни. 3D-шпалери ідеально підходять для кімнат, де бракує архітектурних деталей, вони можуть створювати вигляд рельєфних панелей або дерев'яної обшивки. Їх випускають в різних кольорах та варіантах дизайну, тому вибір практично необмежений.

Геометричні принти

Геометричні принти на шпалерах

Для тих, хто захоплюється геометричними візерунками, ідеально підійдуть шпалери саме з таким орнаментом. Зухвалі, графічні, модернові чи елегантні, геометричні шпалери доповнять будь-який дизайн. Це чудова ідея, щоб виділити одну стіну в спальні. Крім того, можна підібрати будь-яку комбінацію кольорів та візерунків, щоб зробити дизайн особливо виразним. Шпалери з геометричними принтами – ідеальний вибір для сучасної спальні, оскільки створює ефект динамічної фокусної точки, незалежно від форми та розміру кімнати.

Металік

Шпалери-металік

Шпалери з дивовижним металізованим дизайном можна використовувати, щоб додати вашій спальні нотку блиску та гламуру. Вони мають виразний і вишуканий дизайн, який ідеально поєднується з теплом та затишком у вашому домі. Крім того, такі шпалери мають здатність відбивати світло, тому з правильною концепцією освітлення можна досягти приголомшливого ефекту. 

Висновок

За останні кілька років шпалери зазнали значних змін у дизайні, стилях, застосуваннях і навіть функціональності. Вони більше не використовуються, як оздоблення лише для стін або для того, щоб замаскувати неестетичний вертикальний простір. Їхня роль і значення як тренду у дизайні інтер’єру зросла і незалежно від стилю або розміру вашого будинку, завжди можна знайти для себе підходящий варіант. Від фактурних різновидів, 3-D дизайну та максималістичних стилів до калейдоскопічних кольорів і ботанічних принтів та архітектурних форм.

Проте, якщо вас не приваблює перспектива оформлення стін шпалерами, то у розділі новини нерухомості можна знайти інші варіанти для оздоблення стін. Найголовніше, щоб у своєму домі ви почувалися комфортно та у безпеці серед дизайну та речей, які подобаються саме вам.