Електроінструменти – одні з найнадійніших помічників у домашніх справах. З ними не страшний ні ремонт, ні збирання нових меблів. Серед усіх різновидів електричних інструментів один із найбільш затребуваних – шуруповерт. Давайте розбиратися, які види шуруповертів бувають і як вибрати свій ідеальний інструмент.

Шуруповерт Makita-1

Який шуруповерт вибрати?

Залежно від джерела живлення електроінструменти можуть бути мережними та акумуляторними. Мережеві працюють тільки від розетки та зазвичай коштують дешевше. Вони чудово підходять для періодичних робіт у будинку. Якщо ви плануєте користуватися інструментом не тільки у приміщенні, але й на ділянці без доступу до електромережі, краще вибрати автономну модель. Для побутового та професійного використання відмінно підійдуть акумуляторні шуруповерти Макіта. Вони функціональні, практичні та довговічні. А великий асортимент моделей дозволяє вибрати потрібний варіант для будь-яких завдань.

Залежно від функціоналу бувають такі види шуруповертів:

  • Класичний шуруповерт. Він призначений виключно для вкручування та викручування гвинтів. І мережні, і акумуляторні моделі мають дуже велику швидкість обертання, тому за короткий час можна впоратися з великим обсягом роботи.
  • Дрель шуруповерт. Такий інструмент підходить і для свердління, і для вкручування та викручування гвинтів. На відміну від звичайного шуруповерта та дриля-шуруповерта є лімітація швидкості та можливість регулювати частоту обертання, адаптуючи інструмент для різних видів робіт.
  • Ударний шуруповерт. Його головна риса – функція «удару». Завдяки формуванню ударного імпульсу такий інструмент відмінно справляється з викручуванням кріплень, що «прикипіли», і зі свердлінням отворів у дуже твердих матеріалах, таких як цегла або бетон.

Класичний шуруповерт розрахований на серійну роботу, тому він більше підходить для професійного користування. Ударні моделі найбільше підходять для будівництва.

Найбільш універсальним інструментом для будинку стане дриль-шуруповерт. Така модель ідеально підійде для ремонтних та оздоблювальних робіт.

Шуруповерт Makita-2

Які параметри звертати увагу при виборі?

Щоб шуруповерт ідеально підходив до ваших завдань, при виборі слід враховувати такі параметри:

  1. Місткість акумулятора (для автономних моделей). Чим вона вища, тим довше вийде працювати без підзарядки.
  2. Потужність. Від неї залежить швидкість обертання при свердлінні та вкручуванні або викручуванні гвинтів.
  3. Регулювання швидкості. Можливість регулювати швидкість обертання робить роботу комфортнішою.
  4. Обертаючий момент. Він визначає, з якою швидкістю вдасться вкручувати та викручувати гвинти. Наприклад, у шуруповертів Makita в залежності від моделі максимальний момент, що крутить, становить від 14 до 155 Нм.

Для побутових завдань швидкості 14 Нм цілком достатньо. Для професійної роботи варто вибирати моделі зі швидкістю від 60 Нм.

Шуруповерт Makita-3

Ці параметри впливають не лише на комфорт користування, а й на вартість електроінструменту. Чим потужніший і функціональніший шуруповерт, тим вища ціна.