У старих будинках щілини забезпечували протяг, якого вистачало для провітрювання кімнат. Сьогодні, коли житло стає максимально утепленим/герметичним, цей метод втратив свою актуальність, але, на жаль, про це пам'ятають не всі. Якщо для власника важливо забезпечити здоровий мікроклімат, компанія DBUY рекомендує заздалегідь продумати системи кондиціювання та вентиляції для дому. Про те, як це зробити, читайте нижче у нашому матеріалі.

Канальна вентиляція в інтер'єрі Лофт

Канальна вентиляція у сучасному інтер'єрі

Чим відрізняються кондиціювання та вентиляція? Навіщо вони потрібні?

Багато хто вважає, що кондиціювання/вентиляцію в будинках забезпечує одна система, проте це не так. Це дві різні комунікації, які вирішують різні завдання.

Система кондиціювання будинку

Кондиціонери, незалежно від конструкції, контролюють повітря за температурою та рідко мають функцію провітрювання, тому їх часто комбінують із вентсистемами.

Система вентиляції будинку

Вентиляційні системи відповідають насамперед за склад повітря. Провітрюючи квартиру, ми забезпечуємо приплив та відновлюємо баланс кисню у приміщеннях. Одночасно з цим відпрацьований брудний витяжний потік видаляється через систему вентиляційних каналів.

Як можна організувати кондиціювання будинку?

У приватних будинках найчастіше можна зустріти спліт/мульті спліт-системи, моноблочні кондиціонери або системи чіллер-фанкойл.

Для охолодження однієї кімнати можна купити моноблочний кондиціонер — мобільний пристрій для підлоги, все обладнання якого знаходиться під одним корпусом. Таку систему можна переставляти між приміщеннями, якщо необхідно.

Спліт-системи – це звичні для всіх кондиціонери. Вони мають 1-2 внутрішніх блоки та 1 зовнішній, в якому поєднані найбільш громіздкі та галасливі деталі. Системи мають високу ефективність, низький рівень шуму та доступну ціну. Якщо площа будинку вимагає більше, ніж 2 блоки, встановлюють мульти-спліт-кондиціонер, який дозволяє під'єднати до п'яти настінних, канальних, касетних або внутрішніх стельових блоків.

Системи чиллер-фанкойл складаються з двох основних вузлів:

  • Чиллер – холодильник для води, яка подається на фанкойл.
  • Фанкойл, або вентиляторний доводчик - пристрій, у якому знаходиться трубчастий теплообмінник. Сюди нагнітається холодна вода; повітря, що циркулює через теплообмінник, охолоджується і повертається в приміщення.

У зимовий сезон до фанкойлу можна під'єднати котел — нагріваючи теплообмінник, можна отримати хорошу систему опалення.

Для габаритних особняків або житлових комплексів (від 200 кв.м) встановлюють мультизональні системи (VRV/VRF). Тут максимальна кількість внутрішніх блоків, що регулюються, досягає 64 штук.

Види систем вентиляції у будинку

Спочатку відзначимо, що природна вентиляція закладається на етапі будівництва будь-якої будівлі. Найчастіше це вентилятори та вентиляційні шахти, що ведуть з кухні/санвузла на вулицю. Приплив повітря у разі здійснюється через кватирки, провітрювачі чи припливні клапани. Повітрообмін здійснюється з допомогою природних фізичних сил.

Примусова вентиляція - це кліматична система, оснащена вентилятором, вентилятором, витяжкою, бризером, рекуператором, тобто. різноманітними приладами, що так чи інакше контролюють потоки повітря.

Бринер в інтер'єрі квартири

Вентиляція за допомогою бризера

Як вибрати обладнання для вентиляції та кондиціювання будинку?

Вибір обладнання для кліматичних систем проводиться на етапі проєктування. В цьому випадку ви зможете врахувати всі нюанси та підібрати оптимальне обладнання. При покупці важливо звернути увагу на:

  1. Спосіб монтажу системи;
  2. Потужність та продуктивність пристроїв;
  3. Габарити приладів та вузлів;
  4. Рівень шуму;
  5. Доступний набір функцій;
  6. зручність регулювання, наявність автоматики;
  7. Співвідношення ціна якість;
  8. Можливість гарантійного та пост гарантійного обслуговування.

Як поєднують системи кондиціювання та вентиляції?

Вибір методу залежить від бюджету; особливостей, планування та призначення будинку. Найбільш популярні такі рішення:

1. Кондиціонер із провітрюванням

Такі прилади не тільки охолоджують повітря, яке знаходиться в кімнаті, а й освіжають його за рахунок потоку потоку з вулиці. Важливо розуміти, що об'єм свіжого повітря з одного внутрішнього блоку вбирається у 60 куб.м. за годину, чого з натяжкою вистачить для двох мешканців. Якщо людей більше, все одно знадобиться монтаж додаткової вентиляції.

2. Вентсистема з кондиціонером

Щоб вирішити питання великої сім'ї, рекомендуємо розглянути інший варіант. Сучасні вентиляційні системи збираються індивідуально для кожного будинку, тому ви легко можете замовити розробку вентиляції з вбудованим кондиціонером. В цьому випадку можна на постійній основі одержувати свіже охолоджене повітря, а також легко регулювати його за всіма необхідними параметрами.