І

Інтер'єри в стилі шебі-шик часто плутають із провансом. Вони справді багато в чому схожі, але є важливі відмінності. Насамперед, у походженні. Прованс - це французький різновид стилю кантрі, що природно сформувалася в 19-му столітті. Шеббі-шик – відносно молодий стиль родом із Великобританії, що з'явився у 80-ті роки минулого сторіччя. У нього навіть є фундаторка – дизайнер Рейчел Ешвіл.

Будуар в стиле Rachel Ashwell автора известного стиля
Будуар у стилі Rachel Ashwell автора відомого стилю

Якщо прованс як будь-який інший «сільський» стиль прагне простоти і природності, то шебби-шик простотою і пахне. Його назва навіть перекладається як «потертий шик». На відміну від універсального сімейного провансу, шебі-шик – це інтер'єр для романтичної панночки, причому не юної дівчини, а жінки з певним життєвим досвідом та колекцією милих серцю дрібниць, які весь час хочеться тримати на увазі. У стилі шеббі-шик рідко оформлюють усю квартиру, особливо якщо господиня живе не одна.

Шикарная мебель – отличительная черта стиля
Шикарні меблі – відмінна риса стилю

Швидше це інтер'єр для жіночого будуару або шикарних весіль, де квіти, розкіш, дорогий декор - невід'ємні частини оформлення обстановки.

Шебби-шик очень популярен в оформлении торжественных мероприятийСвадебный декор
Весільний декор

Кольорова гамма

Інтер'єри у стилях шебі-шик та прованс завжди витримані у світлих тонах. В основному це білий колір, розбавлений молочним, кремовим, бежевим та ніжними пастельними відтінками синього, зеленого та, звичайно ж, рожевого кольорів.

Нежность в цветовой гамме
Ніжність у кольоровій гамі

Меблі в стилі шебі-шик

Меблі дуже важливі для обох дизайнерських напрямків. Зараз досить складно знайти і тим більше купити антикваріат 19 століття, тому на допомогу дизайнерам приходять меблі, що імітують ту епоху. Використовуються предмети переважно білого кольору, виготовлені зі світлих порід дерева або пофарбовані. У шебі-шик також допускаються рожевий та блакитний кольори.

Женская спальня
Жіноча спальня

Меблі повинні справляти враження не нової, а що володіє нальотом часу, з потертостями, сколами, подряпинами. Цього ефекту зазвичай досягають штучним шляхом. Меблі в прованському інтер'єрі простіші, «бабусини», а шеббі-шик – це меблювання для лялькового будиночка, з елегантними вигинами, орнаментами, позолотою та хитромудрою фурнітурою.

Элегантная мебель
Елегантні меблі

Текстиль шебі-шик

В обох стилях використовується багато текстилю, але прованс – це практичні та міцні тканини, у той час як шеббі-шик – суцільний батист, шовк та мереживо. З них виконані численні серветки, скатертини, покривала, фіранки, ліжкові балдахіни, бантики і т. д. Для принта зазвичай вибирають непомітні квіткові мотиви на білому тлі, перевага надається рожевим трояндам. Це взагалі дуже важлива квітка для стилю. Геометричні форми не вітаються, в крайньому випадку, це можуть бути ледь помітні смужки або клітини.

Очаровательный текстиль в розовых оттенках
Чарівний текстиль у рожевих відтінках

Стіни та стеля

До обробки приміщень немає якихось особливих вимог, достатньо витримувати колірну гаму, все інше обмежено лише фантазією дизайнера та бюджетом замовника. Стіни можна покрити штукатуркою та пофарбувати, але частіше використовуються шпалери з незмінними трояндами.

Популярные узоры обоев
Популярні візерунки шпалер

На стінах і стелях може бути ліпнина, розетки та барельєфи.

Варианты оформления стен и потолка
Варіанти оформлення стін та стелі

Підлога для стилю шебі-шик

Підлоги зазвичай покривають світлим ламінатом або ковроліном.

Варианты пола для стиля шебби-шик
Варіанти підлоги для стилю шебі-шик

Прованські люстри та світильники рідко бувають химерними, тоді як шеббі-шик відрізняється дуже складним освітленням. У хід йде все: вітражні лампи, кришталеві або бронзові люстри, тканинні абажури, а також вінтажні канделябри свічки (або їх імітація).

Декор шебі-шик

Для нашого стилю характерний надлишок декору.

Всі поверхні буквально заставлені різноманітними жіночими дрібничками:

  • плетеними кошиками;
  • коробочками;
  • скриньками;
  • фотографіями у складних рамках;
  • розписним посудом (чайниками, чашками, блюдцями);
  • пляшечками з духами;
  • біжутерією;
  • статуетками янголят;
  • книгами;
  • фарфоровими ляльками.

Стіни також не залишаються порожніми, на них можна повісити картини, дзеркала в «ліпних» рамах, світильники та додаткові полички для дрібничок. Живі квіти використовуються мало, але для автентичності можна поставити на стіл вазу з рожевими трояндами.

Шебби-шик много ручного декорирования. Как и эти баночки, с подручного материала можно сделать очаровательные вещи.
Шеббі-шик має багато ручного декорування. Як і ці баночки, із підручного матеріалу можна зробити чарівні речі.
Ангелочки, розы, баночки – в этом весь стиль
Ангелочки, троянди, баночки – у цьому весь стиль
Варианты для декорирования нескончаемы. Есть целые курсы, которые обучают желающих делать разные вещицы для любимого стиля интерьера
Варіанти для декорування нескінченні. Є цілі курси, які навчають бажаючих робити різні речі для улюбленого стилю інтер'єру