Дизайн інтер'єру охоплює безліч сфер. Правильне оформлення простору включає архітектурні деталі, особливості обробки, вибір і розміщення меблів, створення освітлення. Грамотно спроєктоване освітлення дозволяє розставити акценти, зонувати приміщення чи територію, створити необхідну атмосферу та комфортне середовище для людини. Світлодизайн є напрямком дизайну та архітектури, що набуває все більшої популярності. Ми попросили фахівців у цій галузі розповісти про принципи та тренди світлодизайну, дати практичні рекомендації.

Розміщення освітлювальних пристроїв в інтер'єрі

У сучасному світлотехнічному світі є різні види джерел світла. На сайті можна вибрати якісні сучасні світлові рішення для будь-яких умов використання. Ґрунтуючись на наших спостереженнях, ми дійшли висновку, що багато людей використовують лампи, люстри та світильники по-старому. Розповімо про нові способи їх застосування.

Вітальня, поєднана з обідньою зоною. В інтер'єрі переважають теплі відтінки: сірий диван прикрашений помаранчевими подушками, а обідні стільці виконані у тонких відтінках шкіри. Над столом висить сучасна кругла люстра. На стіні висять абстрактні картини, а велике вікно доповнене чорними шторами. Загалом стиль інтер'єру модерністський з акцентами у скандинавському стилі.

Новий підхід у використанні освітлювальних пристроїв:

  • люстри – не залишайте їх на самоті, доповнюйте іншими світильниками, декоративним світлом;
  • підвісні світильники – використовуйте поодинці та в групах, виділяючи окремі зони приміщення (їдальню, для відпочинку та ін.), можна поєднувати різні за кольором чи формою моделі;
  • настільні лампи – після випробування цього продукту в нових сценаріях стало ясно, що пристрої ефектно виглядають на консолях, тумбах, журнальних столах;
  • світлодіодні стрічки – окреслюйте та розмежовуйте з їх допомогою простір, виділяйте функціональні зони, створюйте декоративне або навігаційне підсвічування;
  • настінні світильники – зручний для спальні, куточка відпочинку чи читання варіант – бра, чи споти з регульованими кронштейнами для зміни напрямку світла;
  • точкові світильники – з накладних, трекових та вбудованих моделей створюються зручні естетичні схеми освітлення для будь-яких просторів;
  • світильники з інтегрованими світлодіодами – згідно з нашим досвідом, вироби із вбудованими LED-джерелами служать для створення найнеймовірніших світлових ефектів, а яскравість та температуру світла можна змінювати.

Сучасні тренди світлодизайну

Займаючись проєктуванням освітлення та підбираючи техніку, професіонал враховує розміри та розміщення, призначення та інтер'єрний стиль приміщення, ступінь природної інсоляції. Наше дослідження показало, що складання освітлювальної концепції та плану має ґрунтуватися на функціональності, естетичності, енергоефективності та емоційному сприйнятті світла. Сучасні концепції не обмежують освітлення в кімнаті однією центральною люстрою.

Сучасна кухня з лаконічним дизайном. Інтер'єр виконаний у темних тонах, з елементами з натурального дерева, які додають теплоти та текстури. Кухонні шафи мають темно-сірий колір та ручки, які здаються вбудованими або плоскими. Верхня частина кухні обладнана підсвічуванням, що підкреслює сучасний стиль та додає функціональності робочій зоні.

Особливості багаторівневого світла

Основним трендом стала багатошаровість — використання одночасно стельових, підлогових, настінних джерел світла. Вони повинні висвітлювати простір повністю, розсіюючи світло без різких перепадів. Маючи наш досвід, можемо з упевненістю стверджувати, що з проєктуванням багаторівневого світла можна поєднувати різні за призначенням освітлювальні пристрої.

Щоб осяяти весь простір, зробити його цілісним і гармонійним, використовується загальне або основне світло, представлене стельовими світильниками або спотами, люстрами або підвісами. Яскравість має бути рівномірно розподілена. Висвітлення робочих площин (письмовий стіл, тумбочка, куточок для читання) повинно бути яскравим, але не дратівливим, правильно спрямованим. Робоче світло забезпечується підвісами, настільними лампами, настінними бра та торшерами.

Шляхом проб та помилок ми виявили, що верхнє освітлення взагалі може не застосовуватись у деяких проєктах. Для виділення певних функціональних зон, предметів інтер'єру використовують локальні джерела світла, що забезпечують фокусування уваги на необхідних точках. Найбільш ефективний варіант для реалізації акцентів, надання простору глибини – вбудоване LED-підсвічування. Прикрасити приміщення, створити у ньому святкову, легку та затишну атмосферу допомагає декоративне освітлення із застосуванням гірлянд, світлодіодних кольорових стрічок, лампочок.

Світловий дизайн інтер'єру – формування грамотного освітлення, яке забезпечить людині максимальний комфорт.