Зима 2022 - 2023 року дуже наочно показала, наскільки всі ми залежимо від централізованих систем опалення та енергопостачання. І якщо для жителів багатоквартирних будинків альтернатив зовсім небагато, то власники приватних будинків мають можливість покращити своє становище. В цьому чудово допоможуть джерела альтернативної енергії. Сонячні станції для генерації електроенергії вже набувають шаленого попиту. А як щодо систем опалення? Сучасний ринок може запропонувати таке чудове рішення, як тепловий насос. Він оптимально підходить для обігріву взимку та для охолодження влітку.

До речі, багато компаній працюють одразу з кількома джерелами альтернативної енергії. Наприклад, у на сайті компанії «ТеплоВам» teplovam.ua можна замовити та встановлення теплового насоса, і монтаж сонячних панелей. 

Тепловий насос – система опалення

Що таке тепловий насос та як він працює

Тепловий насос – це потужне обладнання, яке отримує тепло для обігріву приміщення з навколишнього середовища. Є три типи насосів. Кожен з них використовує різне джерело тепла: повітря, землю чи грунтові води.

Принцип роботи теплового насоса трохи нагадує кондиціонер або холодильник. Обладнання працює таким чином:

  • Зовнішній контур із холодоагентом всередині безпосередньо контактує з навколишнім середовищем і «вбирає» в себе його тепло. Під дією тепла холодоагент закипає та перетворюється на газ (температура кипіння у всіх холодоагентів дуже низька). 
  • Газоподібний холодоагент переміщується до компресора, де він різко стискається та нагрівається до температури +60 чи навіть +70°C (це відбувається через значне підвищення тиску). 
  • Розігрітий холодоагент потрапляє до конденсатора, де і віддає своє тепло. Воно подається на контур опалення для нагрівання теплоносія.  
  • Холодоагент знову стає рідким і повертається у зовнішній контур.

Особливість теплового насоса в тому, що він отримує тепло з навколишнього середовища, навіть якщо його температура лише трохи вища, ніж 0°C.

 

Переваги теплового насоса в порівнянні з іншими системами опалення

У теплового насоса є кілька ключових переваг:

  • Він багатофункціональний і підходить для вирішення одразу декількох задач: обігріву приміщення взимку, приготування гарячої води та охолодження повітря влітку.
  • Системи повністю безпечні. Вони не використовують ніякого палива, тому немає ризику пожежі чи вибуху. Крім того, системи з тепловим насосом не потребують складної вентиляції.
  • Опалення автономне та дуже економне. Звісно, для роботи системи потрібна електроенергія, але в невеликій кількості. Для вироблення 5 кВт тепла знадобиться лише 1 кВт електричної енергії. 

Кому підійде тепловий насос

Він стане чудовим вибором для будь-якого приватного будинку, невеликого торгового об’єкта чи підприємства. Залежно від розташування будівлі можна буде вибрати оптимальний різновид теплового насоса. Наприклад, якщо біля будинку є достатньо велика земельна ділянка, можна використати геотермальний тепловий насос, який бере тепло із ґрунту. 

Якщо площа обмежена, підійде обладнання «повітря-вода», котре забирає тепло із навколишнього повітря і зігріває ним теплоносій (воду). Якщо поблизу є свердловина, озеро або річка, чудовим рішенням стане тепловий насос «вода-вода».