Ламінат - одне з найвибагливіших покриттів. Як доглядати за ламінатом, які кошти підійдуть для миття, полірування та реставрації?

Правильний догляд за ламінатом у домашніх умовах передбачає очищення підлогового покриття, після якого на підлозі не буде розлучень і плям, а верхній, декоративний, шар залишиться цілим і неушкодженим. Щоб досягти такого результату і зберегти новизну ламінату якнайдовше, потрібно дотримуватися основних правил догляду.

Основні правила догляду за ламінатом

  1. Регулярно вчасно очищайте поверхню ламінату. Перед вологим прибиранням обов'язково проводьте сухе, щоб дрібне сміття не подряпало підлогу під час миття.
  2. Для вологого прибирання використовуйте м'яку ганчірку, переважно з мікрофібри. Змінюйте воду, в якій полощіть ганчірку, як тільки вона починає каламутніти.
  3. Після полоскання віджимайте ганчірку якнайретельніше. Інакше надлишок вологи залишиться негарними розлученнями, а згодом зіпсує вологовідштовхувальне покриття на ламінаті.
  4. Якщо на підлозі є сильні забруднення (наприклад, кольорові плями від кави, чаю чи вина), спробуйте пляму відмити губкою, змоченою в мильному розчині. Після використання мильних засобів обов'язково промийте ламінат чистою водою.

Зверніть увагу! Оптимальна частота збирання залежить від класу ламінату. Ламінат 32 класу та нижче слід мити якомога рідше. Догляд за ламінатом 33 класи передбачає мінімум миття. Таку підлогу просто підмітають або пилососять у міру забрудненості, а вологе прибирання проводять раз на 2-3 тижні, після чого поверхню витирають насухо. Матеріал 33 та 34 класи можна мити частіше.

  1. Мити підлогу слід уздовж дощок. Це дозволить видалити застряглий сміття в пазах між ними. Після вологого прибирання ламінат слід протерти насухо чистою м'якою ганчіркою.

Будьте уважні! Якщо швабра має металеві краї, вона може подряпати підлогу. Те ж саме відноситься до щітки та коліщат пилососа.

Особливості догляду за глянцевим ламінатом

Догляд за глянцевим ламінатом трохи складніше ніж за матовим, тому що навіть дрібні сколи і подряпини швидко стають помітними, а в процесі збирання потрібно досягти ідеального блиску всієї поверхні.

Щоб зберегти первинний блиск глянцевого покриття, бережіть підлогу від пошкоджень. Для прибирання великого сміття замість традиційного віника використовуйте м'яку щітку для підлоги. Відмовтеся від порошкоподібних миючих засобів та дезінфікуючих складів, що містять аміак.

Не йдіть по глянцевій поверхні у вуличному взутті або на підборах. Купуйте кімнатні капці з м'якою підошвою для всіх членів сім'ї та кілька запасних пар для гостей.

Як слідкувати за матовим покриттям?

Матове покриття простіше прибирати, але і брудниться воно набагато швидше.

Причина в тому, що згодом на матовому ламінаті утворюється восковий наліт, якого прилипає пил. Для видалення цієї жирної плівки потрібно використовувати спеціальний спрей з вмістом спирту. Перед застосуванням переконайтеся, що цей засіб підходить під ваш тип ламінату, і обов'язково дотримуйтесь вказаної на етикетці дозування.

Ходити у вуличному взутті по матовому ламінату також не варто. Але на відміну від глянсового покриття, матове не боїться прогулянок босоніж – сліди від чистих ніг не залишаються.

Білий ламінат: як продовжити службу

Білий ламінат потребує більших зусиль, щоб очистити поверхню. Якщо на швабра є хоча б трохи пилу, вона обов'язково залишиться розлученнями на підлоговому покритті. Тому запасіться терпінням і кількома ганчірками для прибирання кожної кімнати. Ретельно полощіть їх і постійно міняйте.

Зверніть увагу, світлий ламінат прослужить довше, якщо ви зведете до мінімуму попадання бруду в пази між дошками. Для цього обов'язково знімайте вуличне взуття, перш ніж зайти в квартиру, будьте акуратнішими з кольоровими напоями та їжею.

Засоби для догляду за ламінатом у квартирі

Сучасні магазини побутової хімії пропонують величезний асортимент засобів для догляду за ламінатом. Більшість з них призначені або для більш ефективного очищення поверхні, або полірування.

Вибираючи засіб для догляду за ламінатом, звертайте увагу, наскільки він безпечний для застосування в житлових приміщеннях, особливо там, де є діти та домашні тварини. Намагайтеся віддати перевагу найбільш органічним миючим засобам.

Увага! Перш ніж придбати будь-що, уважно ознайомтеся з описом на упаковці і переконайтеся, що продукт підходить для вашого типу підлогового покриття: не купуйте для глянсового покриття засоби, призначені для матового ламінату і навпаки.

Обов'язково дотримуйтесь вказівок на упаковці миючого засобу. Дотримуйтесь інструкцій з дозування.

Засоби для миття ламінатної підлоги

Перед тим як використовувати новий миючий засіб для догляду за ламінатом у квартирі, переконайтеся, що він не зіпсує покриття. Для цього проведіть тест на невеликій, прихованій від очей, ділянці. Якщо покриття стало чистішим, і при цьому залишилося цілим і неушкодженим, його можна використовувати на всій поверхні підлоги.

Давайте розглянемо найпопулярніші миючі засоби для догляду за ламінатом в домашніх умовах:

Reinex Parkett & Laminat Pflege

Це універсальний рідкий засіб, який зробить догляд за підлогами з ламінату в рази простіше. Reinex не залишає мильних розлучень після збирання та не вимагає змивання. Продається у пляшках об'ємом 1 літр. Для миття підлоги необхідно розчинити 40-80 мл рідини Reinex у відрі теплої води (8-10 л).

Засіб формує на поверхні підлоги захисну антистатичну плівку, рахунок чого знижується прилипання бруду до підлоги в подальшому.

Dr. Schutz

Німецький засіб Доктор Шутц обійдеться практично вдвічі дорожче за попередній. Розлучається у співвідношенні 1:200 (50 мл на 10 л води). Видаляє бруд, жир та сліди від взуття. Не залишає смуг та мильних розлучень. Спеціальна формула миючого заважає воді затікати в шви і тим самим запобігає їх набуханню.

А також продукція Dr. Schutz чудово підходить для виведення важких плям на поверхні ламінату. Для цього нанесіть засіб м'якою губкою на забруднену ділянку підлоги, а через 3-5 хвилин видаліть залишки мила та бруду м'якою вологою ганчіркою.

Glutoclean

Рідкий засіб для збирання ламінатної підлоги Глютоклін - золота середина за ціною та якістю. Помірно піниться, легко справляється з брудом, слідами від взуття, жирними та масляними плямами. Освіжає покриття та зберігає натуральний зовнішній вигляд ламінату. Підходить як для ручного збирання, так і для миття пилососом.

Для регулярного догляду достатньо розвести 25 мл у одному відрі теплої води. Після цього можна протерти підлогу м'якою сухою ганчіркою.

Для виведення складних забруднень розведіть 100 мл миючого Glutoclean на 10 літрів води, потім промийте ламінат м'якою ганчіркою, змоченою в розчині. Через 10-15 хвилин промийте поверхню підлоги, а потім протріть насухо.

Якщо ви збираєтеся використовувати Глютоклін як засіб для миючого пилососа, дотримуйтесь дозування, вказаних в інструкції до побутової техніки.

Засоби для полірування ламінату

Полірування ламінату утворює на його поверхні тонку захисну плівку, яка маскує дрібні подряпини та потертості. Це продовжує термін служби покриття та продовжує йому більш привабливий зовнішній вигляд.

Сьогодні магазини мають великий вибір поліролей. Перед покупкою переконайтеся, що засіб підходить саме для ламінатних поверхонь. У складі не повинно бути натурального воску, інакше на поверхні підлоги залишаться негарні жирні плями.

Зверніть увагу, ламінат не вимагає частого полірування, процедуру достатньо проводити 2-4 рази на рік. Тому, купуючи поліроль, звертайте увагу на її термін придатності.

Уважно вивчіть інструкцію на упаковці засобу полірування ламінату та дозування. Так є поліролі, які необхідно розчинити у воді. Це зручно, оскільки процедура практично не відрізняється від звичайного миття підлоги. А є засоби, які потрібно вручну втирати у кожну дошку. Це займає більше часу, але результат зберігається довше.

Починати полірування можна тільки після того, як ретельно вимитий ламінат повністю просох.

Увага! Після полірування поверхня ламінату буде слизькою. Попередьте дітей, що бігати в квартирі по такій поверхні травмонебезпечно.

Seal VICI

Засіб для блиску підлоги Seal VICI чудово підходить для регулярного догляду. Вона надає ламінату приємного блиску і захищає стики від попадання вологи. Використовуйте півковпачка на 1 кв. метр підлоги та рівномірно розподіліть рідину по поверхні ламінату за допомогою швабри.

Подбайте про хорошу вентиляцію під час нанесення та висихання поліролі. Уникайте потрапляння прямих сонячних променів (закрийте вікна шторами) на оброблювану поверхню, а також протягів. Заздалегідь відключіть центральне опалення та нагрівання підлоги.

Dr. Schutz

Існує два види поліролей Dr. Schutz для ламінату: для матових та для глянсових поверхонь. Купуйте засіб, призначений для вашого типу підлогового покриття.

Нанесіть поліроль на підлогу за допомогою швабри і ретельно розітріть засіб по всій поверхні ламінату.

Для максимального ефекту процедуру полірування слід повторити у перпендикулярному напрямку після висихання першого шару (1 година). Залишіть оброблену поверхню сохнути на ніч.

Які кошти не варто використати?

Для догляду за ламінатом ні в якому разі не слід використовувати засоби догляду за паркетом. Паркетна поверхня виготовляється з натурального дерева і легко вбирає різні засоби догляду, які залишатимуть розлучення і плями на ламінаті.

Але також не слід експериментувати з домашніми засобами, оскільки можна переборщити із вмістом кислоти або лугу, що зіпсує зовнішній вигляд покриття.

Категорично заборонено використання хлорсодержащих засобів типу «Білизни», оскільки існує висока ймовірність знебарвити ламінат у процесі такого збирання.

Відмовтеся від використання абразивних порошків та паст. Вони призводять до швидкого зношування декоративного шару.

Увага! У жодному разі не використовуйте металеву мочалку для видалення забруднень. Ви не тільки залишите величезні подряпини, що псують зовнішній вигляд підлоги, але й зніміть покриття на ламінаті.

Реставрація ламінату

Якщо неприємність все ж таки сталася і на поверхні з'явилася пляма або подряпина, не варто зневірятися. Більшість каліцтв легко усунути, якщо використовувати правильний засіб для реставрації ламінату. Подряпини можна замазати, а в крайньому випадку - доведеться замінити ушкоджену дошку на іншу.

Як усунути подряпину з ламінату?

Щоб прибрати подряпину з ламінату, потрібно придбати спеціальний восковий олівець відповідного кольору. Зазвичай вони продаються у будівельних магазинах або у відділі побутової хімії.

Проведіть восковим олівцем уздовж подряпини кілька разів, доки вона повністю не заповниться воском. Видаліть надлишки м'якою тканиною. Намагайтеся не наступати на оброблене місце протягом двох годин.

Якщо подряпина надто глибока і олівець не справляється, купіть у будівельному магазині замазку для ламінату. Попередньо промийте та протріть насухо ушкоджену ділянку підлоги, потім нанесіть замазку за допомогою гумового шпателя. Надлишки суміші видаліть сухою тканиною.

Видалення плям з ламінату

Головне правило видалення плям з ламінату діяти потрібно миттєво. Намагайтеся очистити поверхні відразу ж і не чекайте, поки пляма висохне. Дотримуйтесь рекомендацій і ви повернете підлозі первозданний вигляд:

  • плями від їжі та алкоголю, шоколад та жир видаляються звичайним засобом для миття посуду. Після видалення забруднення обов'язково змивайте мило чистою водою та протирайте поверхню насухо;
  • фломастер, помаду, лак для нігтів або крем для взуття можна вимити рідиною для зняття лаку. Після цього протріть ламінат вологою ганчіркою та провітріть приміщення;
  • жуйку, віск та смолу слід спочатку заморозити, обклавши шматочками льоду, а потім видалити, використовуючи силіконову лопатку;
  • сліди від взуття можна забрати за допомогою канцелярської гумки;
  • із пролитою зеленкою впорається ватяний диск, змочений у спирті.

Не забувайте про повсякденний догляд

Начиніть догляд за ламінатом відразу після укладання зі збирання великого сміття, а потім протріть поверхню вологою та сухою ганчіркою. Крім регулярного очищення поверхні, не забувайте дотримуватися всіх рекомендацій з експлуатації від виробника ламінату.

Пам'ятайте, надлишок рідини може дуже швидко та безповоротно зіпсувати ламінат. З'явиться скрип, дошки надувають і відновити поверхню в квартирі буде неможливо.

Тому, якщо щось пролилося, намагайтеся витерти рідину якнайшвидше. У випадку зі спиртними або молочними напоями, ретельно промийте поверхню спочатку мильною, а потім проточною водою, після чого протріть підлогу чистою сухою ганчіркою.

Для меблів та підлогових ваз слід використовувати спеціальні м'які накладки під ніжки. Їх можна вирізати з повсті або фетру, а можна придбати спеціальні силіконові наклейки для меблів.

Не пересувайте меблі по ламінату, так як вони можуть подряпати покриття. Якщо потрібна перестановка, підніміть предмет і перенесіть його на потрібне місце. Якщо меблі надто важкі, краще зверніться за допомогою.

Висновок

Ламінат – гарне та практичне покриття. При належному догляді він служитиме не один десяток років. Регулярно очищайте його поверхню і дотримуйтесь рекомендацій, які допоможуть зберегти підлогу цілістю довгі роки.