Ламінат впевнено став одним із найпопулярніших варіантів підлогового покриття останніх років. Міцний, практичний та стильний, він підходить для монтажу у різних приміщеннях. Ламінат додає інтер'єру благородних рис, і за правильної експлуатації служить десятки років. Все це наочно доводить, чому багато користувачів вибирають саме цей варіант покриття для підлоги

Тільки важлива інформація про укладання ламінату від сервісу fix-master.kiev.ua. Корисні рекомендації щодо створення ідеального покриття для підлоги далі.

Основні секрети укладання ламінату

Перша цікава порада — дати ламінату «відлежати» перед монтажем. Протягом 48 годин перед укладанням потрібно занести дошки до приміщення з оптимальною вологістю та кімнатною температурою. Чи не витягувати з коробок, а просто залишити на цей час.

Друга порада — зазори. Не забувайте, що під впливом перепаду температур матеріал може стискатися та розширюватись. Тому між стіною та дошкою має залишатися близько 8-10 мм. Щоб відстань була однаковою між стіною та дошкою, можна встановити спеціальні клинки.

Третя порада – підкладка. Укладається щільно до стіни, фіксується за допомогою монтажного скотчу, має бути оптимальною товщиною. Якщо одна зі сторін рифленої підкладки, то рекомендується укладати гладкою стороною до ламелей, а рифленою до підлоги. Якщо на підкладці є фольга, дошки варто укладати поверх блискучого елемента.

Четверта порада — вибір способу укладання ламінату, розрахунок кількості матеріалу. Для зручності можна зробити умовне креслення з попереднім малюнком покриття для підлоги. Краще замовляти ламінат із невеликим запасом на випадок бракованих чи пошкоджених дощок. Вибір способу укладання залежить від типу приміщення, його параметрів та функціоналу.

Що точно не потрібно робити при укладанні ламінату

Позначимо основні табу при монтажі покриття для підлоги. Зверніть увагу на ці нюанси, інакше можна зробити серйозні помилки.

  1. Укладати ламінат поверх теплої підлоги.
  2. Тримати ламінат у холодному, сирому приміщенні перед монтажем.
  3. Вибирати дуже товсту підкладку.
  4. Укладати дошки щільно до стіни.
  5. Хаотичне укладання дощок без певного принципу.

Звертайте увагу на ці деталі. Адже неправильно укладене покриття служитиме на порядок менше і дуже скоро вимагатиме якщо не повної, то часткової заміни.

Популярні способи укладання ламінату

Діагональне укладання ламінату

Завдяки такому способу укладання покриття кімната візуально стає просторішою. Однак цей варіант досить не простий у виконанні. Монтаж можна робити одним із двох способів: 1. Від найдальшого кута приміщення зліва направо. 2. Починаючи з центру кімнати по діагоналі, а далі у будь-якому зручному напрямку. Важливі аспекти: • Обов'язковий відступ від стінки 10-15 мм. • Провести точну лінію, від якої потрібно відштовхуватись для укладання ламінату. Для цього можна натягнути через кімнату нитку між протилежними кутами. • Необхідно укладати покриття під кутом 45 градусів щодо стіни. Інакше загальний малюнок може вийти неакуратним.

Укладання ламінату по діагоналі

Укладання ламінату ялинкою

Для цього складного та досить тривалого варіанта потрібен особливий ламінат, який має спеціальні торцеві кріплення. Але попри всю складність монтажу результат виглядає стильно та оригінально.

Зигзагом дощечки укладаються під кутом 45 чи 90 градусів. Рекомендується розпочинати роботу від кута, але також варто не забувати і про розташування основного джерела світла.

Укладання ламінату ялинкою

Палубне укладання ламінату

Оптимальний спосіб укладання ламінату при якому можна досягти гарного малюнка покриття і при цьому звести до мінімуму кількість відходів. Головна ідея палубного укладання у тому, щоб кожна ламель наступного ряду укладалася на половині попередньої. Важливі нюанси для якісного укладання – це рівна підкладка та правильне положення дощок по відношенню один до одного.

Палубне укладання ламінату

Яку поверхню можна укладати ламінат?

Насправді покриття можна класти на будь-яку поверхню. Наприклад, на стяжку, пробкову або хвойну підкладку, фанеру або навіть дерев'яну підлогу. Головне правильно підготувати поверхню перед безпосереднім укладанням ламінату.

Укладання на стяжку

Цей варіант поверхні можна назвати класичним видом, який досить просто можна укласти ламінат.

Що потрібно знати:

  • Поверхня має бути чистою та рівною.
  • Дотримання шарів: гідроізоляція (поліетиленова плівка), підкладка під ламінат, дошки ламінату.

Зазначимо, що для бетонної підлоги відмінно підходять усі основні типи укладання ламінату.

Укладання на пробкову підкладку

Коркова підкладка вважається однією з найекологічніших. Крім того, не гниє, не викликає алергію, не псується від дії різних комах. Можна використати повторно навіть після зміни ламінату.

Що потрібно знати:

  • Під коркову підкладку необхідно використовувати поліетиленову плівку для додаткового захисту.
  • Укладати коркову підкладку потрібно лише на чисту, суху, рівну поверхню. Не повинно бути тріщин, відколів, забруднень, слідів фарби.

Укладання ламінату на фанеру

Також практичний та зручний у роботі варіант підкладки під ламінат. Безумовно перед укладанням покриття для підлоги фанеру необхідно правильно підготувати. Досвідчені фахівці радять укладати фанеру не цілісними листами, а рівними квадратами. Розмір цих квадратів залежить від площі та особливостей приміщення.

Що потрібно знати:

  • Обов'язково залишаємо відступ між квадратами фанери та між фанерою та стіною. Цей зазор є важливим при температурних змінах.
  • Краще розташовувати листи фанери за принципом кладки. Це допоможе уникнути стиків кутів та довгих швів.

Укладання ламінату на дерев'яну підлогу

Ламінат можна укладати на стару дерев'яну підлогу. Однак не варто забувати про правильну та ретельну підготовку.

Що важливо знати:

  • Ретельно перевіряємо дерев'яне покриття на предмет цвілі та гребка. Якщо є уражені дошки, їх потрібно забрати.
  • Дерев'яну підлогу зі значними перепадами понад 2-3 мм потрібно вирівнювати. Це можна зробити за допомогою листів фанери.
  • Необхідно прибрати старі плінтуси, шурупи, цвяхи з дерев'яного покриття перед укладанням ламінату.

Поверх дерев'яної підлоги можна стелити ламінат у різний спосіб, які ми позначали вище.

Як поєднувати дошки ламінату?

Не менш важливий момент укладання ламінату — це правильне кріплення дощок між собою. Зазначимо, що кріплення вже передбачені на дошках, потрібно лише правильно та точно з'єднати їх.

В основному на ринку сьогодні представлений ламінат з наступними варіантами кріплень:

  • Система lock. Одна дошка має гребінець, інший паз дошки. При монтажі необхідно просто з'єднати гребінь однієї дошки та паз іншої дошки.
  • Система Click. Цей спосіб дуже нагадує Lock. Але гребінь відрізняється складнішою формою. Щоб поєднати дошки між собою, потрібно натиснути на них зверху.
  • Клейовий спосіб. Нині цей спосіб вже використовується рідко. Як можна здогадатися із назви, у цьому випадку дошки склеюються між собою за допомогою спеціального складу.

Укладання ламінату не можна назвати простою справою. Існують різні способи укладання дощок, кріплення. Крім того не можна забувати про підготовку поверхні перед монтажем покриття та вибір правильної підкладки. Ми розкрили основні нюанси та деталі цього процесу, поділилися цікавими та корисними рекомендаціями щодо укладання ламінату.