Трубопроводи – найважливіша частина багатьох галузей промисловості, комунального господарства, побутових систем. У їх конструкції обов'язково використовується запірна арматура, яка дозволяє регулювати та перекривати потоки рідини, газів, сипучих речовин. Ми пропонуємо вам ознайомитись з різновидами деталей, сферами їх застосування, особливостями вибору. Якщо вам потрібна якісна надійна, регулююча та запірна арматура, на usamatura.com.ua представлений широкий асортимент виробів даних категорій, призначених для різних умов експлуатації.

На зображенні представлено різний тип арматури, переважно червоного кольору. Видно великі вентилі з чорними ручками зверху, кульові крани з червоними і синіми ручками, а також кілька менших клапанів і з'єднань з міді та латуні. У центрі стоїть високий вентиль із прозорим індикатором на чорному тілі. На передньому плані також розміщені невеликі деталі, включно зі зворотними клапанами та фітингами. Усе це розташовано на тлі з помітним металевим рельєфом, імовірно всередині складу або цеху.

Принцип дії, різновиди

Запірна арматура для води встановлюється у гідравлічні, каналізаційні системи, очисні споруди. Її використовують у тепло-, газопостачанні, при подачі сировини на промислові виробництва чи готових продуктів. Запірну арматуру випускають для ручного або автоматичного керування. Перший тип конструкції має ручку або рукоятку для керування клапаном. Автоматичне керування забезпечує електро- або пневмопривід.

Найбільшого поширення набула запірна арматура у вигляді:

  • кранів – регулюють потоки;
  • клапанів – закривають та відкривають канали, трубопроводи;
  • засувок – контролюють рухомі потоки;
  • редукторів – регулюють тиск у системі;
  • кульових кранів – мають затвор, що забезпечує відкриття/закриття каналів.

Газова та водопровідна арматура має інженерну класифікацію за конструкцією. У ній враховується будова, тип елемента, що перекриває.

Конструкційні особливості запірної арматури

  1. Кульові — зі сферичним замикаючим елементом. Він має по центру отвір, розміри якого близькі до діаметра каналу, і, з'єднуючись із центром потоку при повороті на 90°, відкривають кран. Другим поворотом на 90 ° потік перекривається. Кульовий кран не використовують для регулювання потоків.
  2. Клинові – з клиноподібним елементом, що перекриває, у вигляді плоского прямокутного щита, товщина якого зменшується донизу. У нижній частині арматури розміщується сідло – металева рама з напрямними та ущільнювачем. Повністю опускаючись, клин з'єднується з сідлом, герметично перекриваючи канал та розділяючи середовище.
  3. Ножові – нижня частина елемента, що перекриває, оснащена ножем. Для максимальної герметичності перекриття він розрізає волокнисті та інші типи забруднень, тому використовується у системах каналізації, на промислових паперово-целюлозних підприємствах.
  4. Поворотно-дискові – підходять для магістралей із круглими трубами. Замикаючий диск закріплюється на осі, перпендикулярно потоку. Діаметри каналу труби та диска збігаються, тому при закритті він з'єднується з сідлом та ущільнювачем. Поворотом ручки на 90° дисковий елемент займає положення паралельно потоку мінімального гідравлічного опору.

Особливості вибору запірної арматури

Вибираючи арматуру, необхідно враховувати її призначення. Арматура для водопостачання представлена великою кількістю універсальних виробів для застосування у побуті, на виробництві.

Тип приєднання арматури до труб:

  • муфтовий — з внутрішнім різьбленням;
  • штуцерний — різьблення з кожного боку;
  • фланцевий – з'єднання забезпечують болти та гайки, герметичність – гумова прокладка;
  • зварний;
  • цапковий – для труб малого діаметра.

У котельнях, радіаторах квартир та будинків використовується запірна арматура для опалення, яка контролює, регулює подачу теплоносія. Для ефективної та безпечної експлуатації важливо, щоб вироби були якісними, надійними, стійкими до корозії та навантажень. Запірна арматура для газу вибирається з підвищеною стійкістю до агресивних середовищ, високих температур.

При виборі запірної арматури обов'язково звертають увагу на матеріали виготовлення. Вони повинні відповідати умовам експлуатації, забезпечувати надійність з'єднання, тривалий термін служби. Для виготовлення арматури і елементів, що перекривають, виробники використовують чавун, латунь, титан, нержавіючу/вуглецеву сталь, та ін. Герметизація – мембранна, сальникова, шлангова, сильфонна. Купувати запірну арматуру слід у надійних, відповідальних продавців.