П

настав час встановлювати водостійку підлогу? Втрачаєтеся у різноманітності покриттів для особливо вимогливих приміщень, таких як ванна кімната, туалет чи кухня? Експерти радять зупинити вибір на водостійкому ламінаті - це в кілька разів надійніше за звичайний лінолеум, набагато приємніше холодної плитки і на сотні гривень дешевше за дерев'яні мостини.

Особливості ламінату

Знаєте у чому головна фішка гарного ламінату? Його неможливо зовні відрізнити від дерев'яної підлоги чи паркету . В основі ламінату – деревне волокно, з якого роблять плити високої щільності та міцності. Дошка ламінату - це 4 шари з різними властивостями:

  1. Нижній шар - захищає дошку від деформацій та призначений для рівномірного закріплення ламінату на поверхні. Якщо до нижнього шару ламінату приклеїти звукоізолюючу підкладку, то це стане чудовою шумоізоляцією - ваші кроки сусіди точно не почують.
  2. Другий шар, що несе або основа, - з деревоволокнистої плити, найважливіша частина дошки, включає замок для з'єднання ламінату, зберігає тепло і не пропускає вологу (за умови хорошого вологостійкого просочення).
  3. Третій шар – декоративний, із щільного паперу з малюнком під камінь, плитку або дерево.
  4. Останній верхній шар - захисний, з меламінової або акрилової смоли, запобігає раніше стирання та пошкодження від ударів та навантажень.

Чим вище клас міцності цього шару, тим зносостійкіший ламінат. Щодо ламінату та його водостійких характеристик, тут потрібно знати наступне:

  • для вологостійкості звичайної плити ламінату з деревного волокна (HDF) необхідно укладати спеціальну плівку, яка складається зі склеєного герметичного поліетилену і не пропускає воду;
  • не забувати про підкладку, яку виготовляють з пінополістиролу, спіненого поліетилену, дерев'яно-паперової маси або пробки, товщиною від 2-х до 10 мм;
  • найбільш схильні до затікання води в ламінаті - замки і плінтуса, тому важливо вибрати покриття з просоченням замкової системи воском або складом на основі смоли;
  • герметичність стиків можна посилити еластичним ущільнювачем у замку, який надійно захистить їх від вологи та води;
  • у деяких виробників несуча плита ламінату - водонепроникний екологічний пластик (PVC) з повітряними камерами (для утримання тепла та зменшення шуму);
  • поверхня ламінату повинна бути покрита спеціальним полімером з водовідштовхуючими властивостями та захистом від подряпин;
  • не зайвими будуть додаткові функції - антиковзання та антибактеріальна поверхня

Водостійкий ламінат на кухню

Обираємо водостійкий ламінат для кухні.

При покупці вологостійкого, водостійкого ламінату, радимо зупиняти свій вибір на перевірених та сертифікованих виробниках, таких як Бельгія та Німеччина. Для приміщень з підвищеною вологою та частим використанням води – вкрай важлива висока зносостійкість покриття. Якщо ви вирішили встановити ламінат у вигляді керамічної плитки, то схожу структуру створять плити в розмірах від 400*400 до 1200*400 мм.

Звертайте увагу, які характеристики вказані на фабричній бирці – клас, навантаження, термін служби – чим вони вищі, тим краще. Ламінат класу 32-33 може прослужити вам до 25 років у житловому, не офісному, приміщенні – відмінний варіант для кухні.

Ви знаєте, наскільки важливий захист замкової системи від проникнення води. Щоб перевірити наскільки надійно просочені замки воском або смолою, достатньо провести нігтем на їхній поверхні - якщо нічого не залишилося на пальцях, значить просочення дійсно якісне.

Фінансова обґрунтованість використання водостійкого ламінату

Єдиний недолік водостійкого ламінату - ціна, але це тільки якщо порівнювати із звичайним лінолеумом або недорогою плиткою. Якісна підлога з гарантією в кілька десятиліть і відмінними водостійкими характеристиками – річ необхідна у кожній ванні та кухні, тут не посперечаєшся.

У магазинах Portes вам підберуть добротний європейський ламінат з водостійкими властивостями за ціною, доступною навіть вашій бабусі. Приходьте!