Діагностика органів зору проводиться з метою визначення дистрофії сітківки, далекозорості, короткозорості та інших хвороб зорового апарату. Своєчасне виявлення та успішне лікування захворювань допомагають зберегти здоров'я очей. Проходити повне обстеження очей рекомендується у сучасній офтальмологічній клініці Києва, де кваліфіковані лікарі використовують інноваційні апаратні та інструментальні методи.

Діагностика зору після довгої роботи над дизайн-проектом

Підготовка до діагностики

Перед обстеженням органів зору необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  1. Відмовитись від макіяжу в день діагностики.
  2. Утриматися від алкоголю за дві доби.
  3. Не вживати психотропних препаратів.
  4. Виключити надмірне навантаження на очі за добу.
  5. Чи не палити за 60 хвилин.
  6. Не використовувати контактні лінзи протягом 3 днів.
  7. За наявності алергії чи нестерпність до будь-яких медикаментів важливо попередити про це лікаря.

Також не варто приїжджати на обстеження за кермом свого автомобіля. Керувати машиною після діагностики може бути важко через недостатню чіткість зору. Можливий дискомфорт під час читання, використання гаджетів.

Постійна робота за монітором підвищує ризики погіршення зору.

Для огляду очного дна лікар закопує краплі, які розширюють зіниці. Щоб подолати неприємні відчуття при яскравому світлі, варто мати при собі сонцезахисні окуляри.

Етапи діагностики органів зору

Стандартне обстеження включає такі етапи:

  • Визначення гостроти зору.
  • Вимірювання внутрішнього тиску очей безконтактним тонометром. Отримані відомості дозволяють виявити або виключити пошкодження сітківки та зорового нерва.
  • Визначення розмірів та оптичної сили ока за допомогою ультразвукового приладу або полароїдного лазера. Результати аналізу дозволяють встановити причини погіршення чіткості зору.
  • Дослідження заломлюючої здатності ока методами прямої офтальмоскопії, скіаскопії та рефрактометрії.
  • Дослідження очного дна виявлення захворювань сітківки.

У середньому обстеження триває від 30 хвилин до 2 годин, залежно від методів дослідження.

Як часто потрібно проходити діагностику

Школярам та людям старше 18 років рекомендується проходити обстеження щорічно. Це необхідно для оцінки стану очей пацієнта, виявлення або виключення хвороб, пов'язаних із постійним навантаженням на органи зору.

За наявності спадкових очних захворювань, а також пацієнтам віком від 60 років потрібно проходити обстеження кожні пів року.

Додатково огляд проводиться за тривалого прийому медикаментів, які впливають на гостроту зору. Також він необхідний для виявлення протипоказань перед лазерної корекцією.