Дизайн — це не єдине, на що важливо звертати увагу при виборі гарнітури для кухні. Навіть найцікавіші меблі в умовах частої зміни температури та підвищеної вологості швидко прийде в непридатність, якщо вони виготовлені з невідповідного матеріалу. Який фасад краще вибрати: із ДСП, МДФ чи натурального дерева? Розглянемо переваги та недоліки кожного з цих варіантів.

Чи підходить для кухні МДФ?

Останнім часом цей матеріал все частіше використовується для кухонних фасадів. Це з його перевагами:

  • високі показники вологостійкості;
  • простота обробки матеріалу, що дозволяє майстру зробити фасад будь-якої форми;
  • безпека;
  • великий асортимент кольорів.

Недоліків у кухонь із МДФ небагато. Матеріал поступається натуральній деревині у довговічності. Однак якщо вибрати кухню з якісного МДФ з покриттям, то такі меблі зможе прослужити досить довго.

ДСП для виготовлення кухні

Цей матеріал відносять до найдоступніших завдяки невисокій вартості. Він складається з пресованої стружки, тому має пухку структуру, що робить вироби менш стійкими до дії вологи порівняно з МДФ чи натуральним деревом.

До переваг ДСП можна віднести привабливий зовнішній вигляд. Цього вдається досягти завдяки спеціальному покриттю із ПВХ-плівки або пластику. До того ж ДСП вважається найдешевшим матеріалом для виробництва меблів.

З недоліків можна назвати низьку стійкість до дії вологи. Якщо захисне покриття буде пошкоджено, то всередину може потрапити волога, що призведе до розбухання плити. Також матеріал може деформуватися під впливом високої температури. Тому меблі з ДСП не рекомендують розміщувати поряд із плитою.

Замовити якісні ДСП-плити в Україні можна у виробника «ЕкоЛіс» за доступними цінами https://ekoles.com.ua/category/dsp/. В наявності є матеріал із різними характеристиками.

Натуральне дерево: чи варто використовувати на кухні?

Меблі із натурального дерева є класикою. Матеріал використовують під час створення гарнітурів у різних стилях – від сучасного до класичного. Дерево ідеально вписується в інтер'єр кухні, наповнюючи її теплом і роблячи затишним. До переваг матеріалу відносяться:

  • приємний запах натуральної деревини;
  • екологічна безпека;
  • привабливий вигляд, що надає кухонному гарнітуру солідність та презентабельність;
  • високі експлуатаційні характеристики та довговічність;
  • можливість ремонтувати фасад у разі пошкодження матеріалу (усунення потертостей, подряпин);
  • надійність кріплення до однорідного полотна.

Але попри велику кількість переваг, є у натуральної деревини й деякі недоліки:

  • ризик розбухання матеріалу за серйозного пошкодження його поверхні (сколах);
  • висока ціна;
  • складність у виборі миючих засобів (агресивні склади здатні пошкодити матеріал);
  • не кожна деревина підходить для виробництва меблів для кухні (рекомендується вибирати фасади з ясена, дуба, вільхи, сосни, берези чи бука).

Ідеальним варіантом буде кухня із МДФ, яка має якісне захисне покриття. Такі меблі не тільки мають привабливий вигляд, але і є стійкими до негативних умов (підвищена вологість, часті перепади температури).

Не менш якісними є меблі з натурального дерева. Однак вона має високу вартість і потребує особливого догляду за поверхнею. Важливо захищати її від механічних пошкоджень та уважно вибирати миючі засоби.

Найдешевшими будуть меблі з ДСП. Але незважаючи на привабливий вигляд фасадів, вони погано переносять високу температуру та вологість. Тому, вибираючи гарнітур із ДСП, важливо віддавати перевагу виробам із захисною плівкою на поверхні, яку необхідно оберігати від пошкоджень.

Компанія «ЕкоЛіс» пропонує купити ДСП високої якості https://ekoles.com.ua/category/dsp/, які прослужать тривалий час. Також при замовленні можна відразу замовити розпил, порізку, фрезерування матеріалу.