Правильний догляд за хвойними рослинами в саду має величезний вплив на здоровий ріст і красивий зовнішній вигляд цих рослин. Запущені хвойні часто хворіють, погано ростуть і втрачають хвою. Тому варто дізнатися, що потрібно хвойним рослинам — як має виглядати полив хвойних, підгодівля хвойних і стрижка хвойних. Подивіться, як виконувати ці процедури догляду, щоб хвойні рослини були красивими та здоровими.

Полив хвойних

Більшості хвойних потрібен ґрунт середньої вологості. Занадто вологий ґрунт сприяє загниванню коренів. Полив хвойних рослин повинен проводитися регулярно, бажано вечорами. Частота залежить від вимог вирощуваного виду та погодних умов.

Правильному зволоженню ґрунту сприяє мульчування ґрунту корою, що також зменшує розвиток бур’янів і підвищує естетичність. Для мульчування хвойних дерев найчастіше використовувати соснову кору. Не забувайте рясно поливати хвойні рослини восени, перед настанням заморозків, особливо ті, які посаджені на легких і піщаних ґрунтах. Мерзлий ґрунт не сприймає воду, і взимку рослина буде під загрозою висихання, адже вічнозелені хвойні потребують води цілий рік.

Підживлення хвойних дерев

Удобрювати хвойні починаємо навесні та продовжуємо до липня. Пізнє внесення добрив, особливо азотних, підвищує ризик вимерзання під час холодів. На вибір є багатокомпонентні мінеральні добрива, такі як Азофоска, Фруктус або Поліфоска, а також готові суміші добрив, спеціально адаптовані до потреб хвойних. Саме такі добрива можна купити на сайті Клуб Рослин. Хвойні дерева і кущі слід удобрювати в 3-4 прийоми з інтервалом приблизно в місяць. Іншим способом є використання повільно діючих добрив, які ми використовуємо одноразово в дозі близько 10 г для молодих рослин і близько 20 г для старих рослин. Ці добрива засипають тонким шаром землі або кори — вони будуть поступово вивільнятися і живити рослину протягом усього вегетаційного періоду.

Обрізка хвойних дерев

Хвойні рослини теж потребують обрізки. Перший час для обрізки хвойних порід – весна. Навесні зрізають пагони, пошкоджені морозом, деформовані та вирвані снігом. Ми також обрізаємо гілки, які надмірно розрослися та закривають інші рослини.

Трохи по-іншому проводиться стрижка хвойних дерев, що ростуть в живоплоті. У хвойних живоплотів ранньовесняна обрізка полягає у вирівнюванні висоти, видаленні зламаних, а у молодих живоплотів — підрізанні верхівок з метою загущення нижніх частин кущів. Наступний формувальний зріз хвойних порід роблять влітку.

Пам’ятайте, що для догляду за хвойними деревами завжди використовуйте добре заточені та чисті хвойні дереворіжучі інструменти, що запобігатиме пошкодженню рослин і поширенню хвороби, що передаються інструментами. Для стрижки хвойних дерев, що ростуть в живоплоті, найкраще використовувати спеціальні ножиці, а окремі екземпляри можна підстригти секатором.