Малюки-дошкільнята та й дітлахи більш старшого віку потребують безпечного місця й простору для ігор, який би водночас допомагав розвиватися їм фізично, комунікативно та емоційно. Такою локацією є ігровий майданчик. Відповідний об’єкт є актуальним для громадський місць, територій ДНЗ та дворів приватних житлових будинків.

Пропонований текст дасть рекомендації щодо виробу відповідного обладнання та підкаже, де купити дитячий майданчик можна найбільш надійно й вигідно.

Видова специфіка

Майданчики для дітей бувають різних видів – цей критерій варто враховувати під час їх придбання.

Універсальними вважаються ігрові комплекси для малят віком до 7 років. Вони включають класичний набір обладнання – елементи у вигляді гойдалок, гірок, турніків та драбинок, лавок і  пісочниці. Такий об’єкт площею від 70 до 150 м² має розважальне, пізнавальне та навчальне значення.

Альтернативою є комплекси спортивні. Вони адресовані школярам різних вікових груп і відрізняються порівняно більшою площею. Метою відповідних проектів є фізичний розвиток. Ігровий спортивний комплекс включає багато більш складних елементів, від сходів та вертикальних стінок для скелелазіння до брусів, канатних містечок та смуг перешкод.

Малятам з обмеженими можливостями варто обирати інклюзивний майданчик. Він характеризується наявністю додаткових елементів для полегшення пересування. Виготовляються такі конструкції з акцентом на безпеку маленьких користувачів та їх розвиток.

Для обмежених територій, зокрема, подвір’їв та присадибних ділянок приватних будинків практичним рішенням стане міні-майданчик. Його обладнання слід обирати, враховуючи вікову категорію та індивідуальні уподобання дітей.   

Матеріали та їх особливості

Першочергове значення для безпеки маленьких користувачів та довговічності дитячого ігрового майданчика мають також матеріали, з яких виготовлене його обладнання.

Найчастіше сучасні виробники для цього використовують та комбінують такі матеріали.

  1. Метал. У пріоритеті сталь з антикорозійними властивостями та з гумовим або пластиковим покриттям на потенційно небезпечних ділянках.
  2. Дерево. Згідно вимог, деревина, що поєднує в собі екологічність і безпечність, має оброблятися водовідштовхувальними фарбами або лаками. 
  3. Термодерево. Це матеріал, експлуатаційні властивості якого покращені засобом попередньої термічної обробки – він відрізняється підвищеною міцністю та довговічністю.
  4. Пластик. Полімери, які застосовуються для елементів дитячих майданчиків, є легкими та механічно міцними. У їх склад додаються спеціальні компоненти, що дозволяють конструкціям зберігати яскравість, бути невразливими до дії ультрафіолету та вологи.

Підприємства, що виготовляють ігрові майданчики для дітей, зазвичай застосовують усі або більшість видів наведених у переліку матеріалів, комбінуючи їх таким чином, щоб зношені елементи підлягали заміні.

Ключові критерії вибору

Обираючи дитячий майданчик для двору чи ДНЗ, важливо взяти до уваги кілька базових аспектів:

  • відповідність обладнання вимогам безпеки та стандартам якості – на кожну одиницю комплексу (гойдалку, гірку, драбинку тощо) має бути сертифікат, а ще вона повинна мати маркування виробника;
  • якість збирання конструкцій – вони мають бути міцними, надійними, без видимих дефектів та заводського браку, виготовлені з нетоксичних матеріалів, що не шкодять здоров’ю маленьких користувачів;
  • практичність – важливо, що елементи дитячих ігрових комплексів були стійкими до зносу, готовими до багаторічної інтенсивної експлуатації у вуличних умовах, в середовищі, де можлива часті підвищена вологість та коливання температур;
  • довговічність несучих елементів конструкцій – вони мають бути металевими та з поверхнею, спеціально оброблено від корозії;
  • безпечність використання – на елементах комплексу для ігор малят не допускається наявність гострих кутів (вони мають бути округленими), а деталі з металу обов’язково повинні бути такими, що не нагріватимуться на сонці в спеку;
  • габарити запланованої під таку локацію ділянку, а також вікові можливості, потреби, інтереси дітей, що гратимуться, та їх кількість

Суттєво важливим фактором покупки ігрового майданчика для дітей є і його вартість. Продавці-посередники з бюджетної точки зору є варіантом невигідним – у них завжди відповідний товар коштуватиме дорожче, ніж у тих компаній, які самі виготовляють таку продукцію. Тому оптимальний варіант – замовляти ігрові майданчики саме у виробника, як, наприклад компанія Noriya. У організацій, що займаються виробництвом такої актуальної продукції, завжди ціни будуть найнижчими, а якість виробів – високою.