Пральна машинка — незамінна побутова техніка, яка є в кожному будинку та квартирі. Вона проста та зручна у застосуванні, завдяки максимальній автоматизації, наявності різних режимів та додаткових функцій. Термін служби машини залежить не лише від її якості та бренду, а й від правильного використання, регулярного технічного обслуговування, очищення.

Майстри, які виконують ремонт побутової техніки, наводять статистику найпопулярніших поломок, 90–95% яких – вина власників. Фахівцям найчастіше доводиться міняти насоси для пральних машин, ТЕНи, ручки люків, підшипники. У цій статті ми описали важливі правила експлуатації машинки та догляду за нею, надані майстрами, щоб ваша техніка служила довше.

Чоловік у картатій сорочці та синьому робочому комбінезоні ремонтує пральну машину у домашній кухні. Він схилився над машиною і здається зосередженим на її начинках. Поруч на підлозі відкрито синю інструментальну скриньку, з якої видно різні інструменти. Кухня обставлена у класичному стилі, з дерев'яними меблями та світлими тонами.

Встановлення пральної машини

Якщо ви вирішили самостійно встановити техніку, важливо не порушити її цілісності та функціоналу, інакше гарантійні зобов'язання не діятимуть. Відкрутіть болти, що фіксують барабан, і поставте замість них заглушки. При недостатньому тиску водопровідної системи необхідно встановити додаткова помпа, а при забрудненій воді — фільтр.

Машина виставляється на рівній поверхні за рівнем, її ніжки необхідно підкрутити на потрібну висоту. За відсутності балансування виникнуть сильні вібрації, особливо при віджиму на високих обертах, що призведе до прискореного зношування деталей. Можна використовувати антивібраційні підставки. Після встановлення машинку потрібно запустити без білизни та засоби для прання. Переконайтеся, що вода не протікає, барабан не видає нехарактерних звуків, цикл повністю виконується, машина не підстрибує.

Часті помилки, які допускаються власниками машин:

  • незбалансована установка;
  • неправильно підібрані засоби для прання;
  • непідготовлені до прання речі;
  • недотримання норм завантаження білизни;
  • порушення дозування порошку;
  • нерегулярне очищення фільтрів;
  • примусове відкриття люка;
  • неправильне перемикання режимів.

Підготовка до прання

Обов'язково дотримуйтесь норм завантаження, не перевантажуйте барабан. Допустима гранична маса вказана виробником у розрахунку на мокру білизну. Для бавовни та синтетики барабан можна завантажити до 2/3 об'єму, для вовни – лише наполовину. Речі необхідно підготувати: розсортуйте біле та кольорове, перевірте всі кишені, застебніть блискавки, розстебніть гудзики та перевірте, чи міцно вони пришиті. Найкраще – вивернути речі навиворіт. Підковдри застебніть або зав'яжіть вузлом у місці розрізу, інакше білизна меншого розміру потрапить усередину, не випрається і не відіжметься, як слід. Дрібні речі необхідно прати у спеціальних мішках. Виймайте білизну відразу після прання. Протріть насухо всі вологі деталі машини та залиште люк відкритим.

Вибір та дозування засобу для прання

У продажу є багато різних препаратів для прання – гель, капсули, порошок. Важливо використовувати лише ті, що підходять для автоматичної машинки. Дотримуйтесь рекомендацій щодо застосування засобу, інакше його надлишок не вимиється і поступово призведе до необхідності заміни ТЕНу. Порошок засипається із розрахунку 1 ст.л. на кожний кілограм брудної білизни. Капсула кладеться на дно барабана, речі укладаються зверху. Гель або порошок розміщують у крайньому відсіку контейнера, кондиціонер – у центральному.

Жінка в гумових рукавичках протирає ганчіркою дверцята пральної машини в утилітарному приміщенні. Вона носить рожеву кофту, блакитні джинси та білі кеди, а її волосся зібране у хвіст. На задньому плані розташовані полиці з засобами для чищення і яскравим посудом, поряд з нею — кошик з жовтим рушником.

Очищення пральної машинки

На елементах машини накопичуються забруднення та відкладення мінеральних частинок. Їх необхідно очищати, інакше білизна не буде приємно пахнути після прання, а накип зіпсує деталі, призведе до поломки. Нові машини очищають раз на 5-6 місяців, а старі моделі - кожні 2-3 місяці. Випускаються спеціальні порошки та гелі для очищення від накипу. До їх складу входить сульфамінова кислота, яка м'яко усуває наліт, на відміну від лимонної кислоти або оцту, якими деякі господині намагаються очистити накип. Домашні засоби руйнують структуру гумових деталей і вода може потрапити в підшипники.

Періодично очищайте від налиплих залишків касету для пральних засобів. Якщо ви постійно перете в низькотемпературних режимах, один раз на місяць «проженіть» машинку на максимальній температурі. Це знищить бактерії, запобігає появі плісняви та неприємного запаху. Для очищення барабана запустіть холостий цикл прання за допомогою дезінфікуючого препарату. Потім очистіть губкою і протріть насухо всі складки манжети. Плісняві плями на ній допоможе усунути харчова сода.

Кожні 2–3 місяці очищайте та промивайте під проточною водою зливний фільтр, розміщений унизу. Вгорі знаходиться сітчастий фільтр, який зупиняє забруднюючі частинки, що є у водопровідній воді. Його потрібно очищати кожні півроку.

Дотримуючись цих нескладних рекомендацій, ви забезпечите довге якісне функціонування своєї пральної машини.