В XXI столітті людство прагне до екологічності. Все популярнішими стають натуральні продукти та матеріали. Цей корисний тренд також зачепив сфери будівництва, виготовлення меблів та матеріалів для оздоблення інтер’єру. В якості житла все більше людей вибирають модульні будинки з дерев’яними каркасами, для облицювання стелі, стін та підлоги замовляють панелі з дерева. Серед меблів надають перевагу варіантам з натурального дерева. Давайте заглянемо за куліси виробництва та дізнаємось, як відбувається виготовлення дерев’яної продукції в Україні.

Заготовка дерева

Вибір сировини для дерев’яних пиломатеріалів

Раніше бізнесові було складно дістати дійсно якісну необроблену деревину за адекватною ціною. На заваді ставали корупційні схеми та розповсюдженість договірних домовленостей. Доводилось закуповувати сировину напряму у лісгоспів за завищеними цінами. 

Однак, вже майже рік підприємці можуть взяти участь в електронних торгах на Українській Універсальній Біржі https://www.uub.com.ua/presscenter/novyny-birzhi/kupyty-derevynu-dubu-na-auktsioni-ukrainskoi-universalnoi-birzhi/ Це дає виробникам дерев’яної продукції кілька переваг:

  • Більший вибір сировини та можливість купити саме те, що оптимально підходить для їхньої продукції.
  • Доступніші ціни. Виробникам не доводиться переплачувати, а значить, залишаються вільні кошти для покращення виробництва.
  • Можливість налагодити довгострокові партнерські зв’язки з постачальником сировини.

Можливість купувати на біржі, не шукаючи обхідних шляхів, суттєво спрощує ведення справ для бізнесу.

Обробка та сушка пиломатеріалів

Наступний крок – розпилювання необробленої деревини. З круглих стовбурів виготовляють брус, дошки, пластини, четвертини та обапіл. Далі ці матеріали проходять процедуру сушки. Вона може відбуватись природним чином на відкритому повітрі чи у спеціальних сушильних камерах. Вважається, що найкраще сушити деревину в камерах, адже так вдається досягти рівномірного просушування по всій товщі матеріалу. В майбутньому вироби з цієї деревини будуть стійкішими до деформацій через вплив вологи.

Обробка дерева

Виготовлення дерев’яних виробів

Висушені пиломатеріали йдуть безпосередньо на виробництво, де майстри за допомогою станків та інструментів перетворюють їх на двері, віконні рами, меблі та різні типи панелей для облаштування інтер’єру. 

Виготовлення меблів та дверей

Частина дощок та бруса оминають виробництва та відправляються безпосередньо на будівельні майданчики. Наприклад, брус камерної сушки широко застосовується для монтажу каркасів популярних зараз каркасних будинків. Дошки використовують для укладки підлоги чи монтажу даху.

Важливо пам’ятати, що натуральна деревина потребує правильного догляду. Щоб вироби з дерева служили довго, необхідно покривати їх спеціальними захисними пропитками та маслами. У випадку з меблями та дверима це зазвичай робить виробник ще на етапі виготовлення. А от стінові панелі та дошки для підлоги необхідно обробляти самостійно.