Якими шторами варто оформити вікна у 2024 році? І чи варто взагалі використовувати традиційні фіранки? Дизайнери в один голос радять дотримуватись мінімалізму в оформленні вікон. Можна повісити тканинні ролети, жалюзі або взагалі обійтися без оформлення. Чим же можна замінити портьєри та тюль? Чи, якщо все-таки обирати штори, то які? Ділимося найактуальнішими та сучасними трендами.

Штори та портьєри

Якщо ви все-таки не можете відмовитися від традиційних завіс і не бачите без них оформлення кімнати, сміливо вішайте. Але пам'ятайте — велика кількість тканини та драпірування від підлоги до стелі займає місце біля вікна і візуально зменшує простір кімнати. До того ж тканина збирає багато пилу, це може бути небезпечним для алергіків або маленьких дітей. Штори потрібно вибивати та прати регулярно, а деякі тканини вимагають делікатного догляду і їх доведеться віддавати в хімчистку.

Ну а якщо ви зважилися на фіранки, обирайте тонкі напівпрозорі тканини світлих відтінків. Потрібно затемнити кімнату? Якщо вирішили повісити щільні штори, віддайте перевагу натуральним тканинам — бавовні, льону, оксамиту, шовку. Відтінки краще обирати нейтральні та природніші. Також у моді геометричні принти та абстракція.

Сучасна спальня з великими вікнами та видом на міські хмарочоси. Інтер'єр оформлений у світлих тонах з дерев'яними акцентами. Є двоспальне ліжко з білою оббивкою та ковдрами зеленого та коричневого кольорів. По боках ліжка - прикроватні столики з лампами на мармурових основах. Перед ліжком на дерев'яній підлозі лежить блакитний килим, а біля стіни стоїть темно-зелений круглий пуф. За ліжком - вбудовані шафи у тон стін. У кімнаті є також довгі сірі штори, що додають елегантності інтер'єру.

Рулонні штори

Рулонні штори або тканинні ролети — дуже практичне сучасне рішення для вікон. Вони з успіхом замінюють звичайні фіранки та виглядають менш строго і «по-офісному», ніж жалюзі. Такі конструкції займають мінімум місця біля вікна, залишають підвіконня відкритим, даючи додаткову поверхню для необхідних дрібниць або кімнатних рослин. Доглядати рулонні штори можна не знімаючи їх: достатньо протерти полотно вологою ганчіркою від пилу.

Полотно може бути щільним для максимального захисту від сонця в південних кімнатах або напівпрозорим — для доступу світла в північних приміщеннях. Забарвлення та дизайн тканин можуть бути найрізноманітнішими, як і фактура. Можна легко підібрати гарні варіанти для будь-якої кімнати — спальні, вітальні, дитячої чи кухні. Ролетами можна повністю затемнити приміщення за потреби. А ще можна вибрати зручний варіант «день-ніч», який дозволить регулювати кількість світла, що надходить.

Яскравий та колоритний вітальній кімнаті з вікнами, на яких розміщені римські штори з геометричними візерунками у помаранчевому, рожевому та зеленому кольорах. На білому дивані лежать подушки, які підходять до кольору штор — зелена, помаранчева та рожева. Перед диваном стоїть скляний столик з букетом темно-фіолетових квітів. На підвіконні — колекція білих ваз. У кімнаті є також дві високі підлогові лампи, що створюють м'яке освітлення, та одне жовте крісло.

Наклейки на скло

Якщо ви не бажаєте нічим перевантажувати вікно, вішати штори або встановлювати ролети, скористайтеся новинкою — наклейками на вікна. З їхньою допомогою можна створити матовий ефект на склі. Це розсіюватиме прямі сонячні промені та захищатиме від сторонніх поглядів. Якщо не хочете заклеювати все вікно, оскільки це обмежить огляд вулиці зсередини, можна нанести матову плівку лише на частину вікна або кілька стулок.

У продажу є також велика кількість наклейок з візерунками та орнаментами, є декоративні наклейки, а можна використовувати та інтер'єрні наклейки. Цікаві написи, квіти, зірки, силуети міста та будинків, картинки з тваринами — тепер ви можете оформити вікно так, як вам заманеться. Наклейки можна змінювати залежно від пори року, свят або навіть вашого настрою. Відчуйте себе справжнім художником та декоратором!

Прикрасити та декорувати вікно замість штор можна чим завгодно — наскільки вистачить вашої фантазії. Нитяні штори та намистини, бамбукові палички, штори або ролети hand made з паперу, кімнатні рослини та зелень — вітаються незвичайні оригінальні рішення!