Мікроклімат впливає на працездатність, самопочуття та навіть на наш настрій. Саме від середовища в домі залежить, наскільки міцним буде наш сон та як часто ми будемо хворіти на застуду. До основних параметрів, що формують мікроклімат приміщення, відносяться температура, відносна вологість та чистота повітря. Як найкраще контролювати ці параметри? В цьому допоможе сучасна кліматична техніка: системи вентиляції, кондиціонери, рекуператори та інше обладнання. Все необхідне для контролю мікроклімату можна знайти на сайті dim-vent.com.ua магазину Димовентсервіс. Тут представлене найсучасніше кліматичне обладнання для квартири та приватного будинку будь-якою площею. 

Мікроклімат приміщення — кіт біля батареї

Температура повітря 

В теплу пору року оптимальною вважається температура 22-25°С, а в холодну – 20-22°С. Саме за такої температури навколишнього середовища наш організм комфортно почувається та витрачає мінімум енергії на терморегуляцію.

Найкраще рішення для підтримки оптимальної температури повітря влітку та в міжсезоння – це кондиціонер. Існує два типи кліматичного обладнання:

  • Звичайний кондиціонер, що працює за принципом on/off. Він повністю вимикається, коли температура в кімнаті досягне потрібного значення. Коли вона підніметься чи опуститься на 2-3°С, обладнання знову вмикається. Через такий принцип роботи коливання температури в приміщенні стають відчутними, що може бути не дуже комфортно.
  • Інверторний кондиціонер. Його головна відмінність від звичайного кондиціонера в тому, що він не вимикається повністю, охолодивши чи обігрівши повітря до потрібного показника, а починає працювати на мінімальній потужності. Завдяки такій особливості роботи вони набагато краще підтримують стабільну температуру повітря. Її максимальні коливання складають 0,5°С, що практично не відчувається.

З точки зору комфорту для організму краще вибирати моделі інверторного типу. 

Кондиціонер для мікроклімату в приміщенні

Вологість повітря 

Оптимальна вологість приміщення складає 40-60%. Якщо повітря стає сухішим, як це часто буває в опалювальний сезон, з’являються такі неприємні симптоми:

  • Відчуття сухості та печіння в носі. Через значне пересихання слизової оболонки погіршується місцевий імунітет. Здатність протистояти інфекціям знижується, тому ми можемо частіше хворіти.
  • Головний біль та відчуття розбитості. Ми часто пов’язуємо ці прояви із хронічною втомою і звинувачуємо роботу чи перевантаження. Хоча насправді причиною може бути саме низька вологість повітря в домі.
  • Поганий сон. Через сухе повітря ми довше засинаємо та часто прокидаємося вночі.

Якщо вологість повітря зависока, це може призвести до утруднення дихання, а також до появи плісняви. Своєю чергою спори грибків (пліснява) можуть викликати проблеми з дихальною системою, такі як хронічний кашель, та алергічні захворювання.

Щоб підтримувати оптимальну вологість в кімнаті, варто встановити спеціальний кондиціонер з функцією контролю вологості. Така модель вимірює вологість повітря в приміщенні, а потім, залежно від результатів, активує функцію зволоження або осушення. 

Чистота повітря 

В житловому приміщенні постійно накопичується вуглекислий газ, пил, пилок рослин, шерсть тварин, пилові кліщі, бактерії та вірусні частинки, котрі потрапляють знадвору. Ці забруднення псують повітря та негативно впливають на здоров’я. Деякі з них призводять до проблем із дихальною системою, а інші можуть спровокувати алергію. 

Чистота повітря - запорука мікроклімату в приміщенні

Для очищення повітря можна вибрати спеціальний рекуператор, котрий є частиною вентиляційної системи. Таке обладнання не лише забезпечує приток свіжого чистого повітря, а й допомагає підтримувати стабільну температуру повітря в приміщенні. Другий варіант – кондиціонер з функцією очищення повітря.