Л

Андшафтний дизайн в японському стилі поєднує в собі ті особливі риси, властиві східній культурі - аскетизм, строгість форм, чіткість ліній, гармонійне поєднання кольору, світла та звуку.

Японський сад прекрасний у будь-яку погоду і пору року – під сніговою зимовою ковдрою, в опалому осінньому листі, у весняному пробудженні та літньому паху.

Японська наука ландшафтного планування – це окрема гілка східної філософії, в якій є своя істина: дбайливе ставлення до природи та подяка землі за її блага.

Небольшон озеро в японском саду
Озеро в японському саду

Загальні принципи створення саду

Японський сад на перший погляд може здатися трохи нудним і строгим, але варто тільки зануритися в його умиротворюючу атмосферу з маленькими дерев'яними містками, дзюркотливими водоймищами і теплом каміння, як сад буквально заворожує вас і занурює у вир безтурботності та релаксу.

Яскраві кольори виражаються в одному домінуючому відтінку – частіше рожевому чи червоному – схожому на випадкові бризки фарби на японському полотні.

Зарослі стежки, каміння, покриті мохом, сухі гілочки, водойми з плаваючими лататтям – це зовсім не ознака недоглянутого саду, а особливість японського ландшафтного дизайну, що вбирає в себе природність природи, зворушеної часом.

Основні правила реалізації японського ландшафтного дизайну:

  • асиметрія з одним акцентом;
  • гармонія каменю та води, як символ нерозривної чоловічої та жіночої енергії;
  • рівні лінії та природна краса природи;
  • стриманість у колірній палітрі.

Варіації стилів оформлення японського саду

Існують чотири основні композиції оформлення японського саду, які мають відмінні риси.

Цубо

Сама назва стилю перекладається, як «невелика площа», таку ландшафтну композицію часто розміщують на крихітних ділянках просто неба або в центрі закритої кімнати, щоб поселити у себе в будинку шматочок природи і світла.

В оформленні цубо переважно використовують каміння, залишаючи для зелених насаджень центральний клаптик землі.

Японский сад – Цубо
Японський сад – Цубо

Нестача світла компенсується установкою на ділянці торо - великого кам'яного ліхтаря, схожого на маленький японський будиночок.

Фонарь торо
Ліхтар торо

Чайний сад

Чайна церемонія привнесла в оформлення японського саду свій важливий атрибут - хатину тясіцю (чайний будиночок), де можна в гармонії з собою влаштувати чаювання, запросивши в гості саму природу! Така хатинка виглядає досить скромно і зовні нагадує житло східних мудреців, що усамітнилися від суєтного світу.

Хижина тясицу – японский чайный домик
Хатина тясіцю – японський чайний будиночок

Оформлення чайного саду передбачає максимальне збереження недоторканої природи або хоча б імітацію цього: каміння та рослини розташовують у хаотичному порядку, використовуючи для природності мох та зістарене дерево.

Сам сад ніби запрошує гостя приєднатися до чайної церемонії із самою природою, споглядаючи з вікна її красу. Він є символом чи переходом між реальним світом і світом духовним – територією притулку думок, почуттів і мрій людини.

Каменный мостик при входе в японский сад
Кам'яний місток при вході в японський сад

Сад каміння

Камінь у Японії – об'єкт захоплення та поклоніння, але ніяк не будівельний матеріал. Композиції з каміння у класичному оформленні ландшафту розташовуються чотирма основними способами:

  1. Гора Сюмі – три камені у воді, що розташовані на піднесенні.
  2. Гора Хорай – один великий валун серед водойми.
  3. Острів журавля та черепахи – символи достатку та процвітання; каміння розташовуються як фігур цих тварин з додаванням в декор озеленення.
  4. Три коштовності – основна композиція представлена трьома великими валунами, що символізують буддистське божество.
Гора Хорой
Гора Хорой

В оформленні саду каміння можна дати волю фантазії - розташувати невеликі камінці навколо головного валуна, покрити їх мохом, обрамити ними водоймище або альтанку. Щоб каміння було стійким, можна злегка занурити їх у землю або пісок.

Але є й певні заборонені правила в оформленні такого саду – не об'єднувати разом гірські та морські камені, а також не викладати каміння симетрично або у розмірному порядку – японці дотримуються природної симетрії, яку створила природа і самі не прагнуть її відтворити штучно.

Має значення і колір каменю – сірі великі валуни символізують могутні гори, дрібна біло-сіра галька, змішана з піском – струмок, а овальне каміння, розташоване на височині, уособлює водоспад.

Сад камней – каждый камень что-то олицетворяет
Сад каміння – кожен камінь щось уособлює

Сад дерев

Цей тип саду найбільш звичний для очей європейця, ніж каміння, що «виростають» у пісочному саду.

У саду дерев ростуть різні типи рослин - від карликових бонсай в горщиках до могутніх сосен - символів мудрості і стійкості духу.

Сосны олицетворяют мудрость и дух
Сосни уособлюють мудрість та дух

Великий простір виділяється в такому саду рослинам, що дарують радість цвітіння – сакурі, магнолії та персику.

Цветущая сакура
Квітуча сакура

Сад дерев – символ молодості та оновлення, уособлення нового життя та змінності поколінь.

Декоративні елементи японського саду

Мости

Пузаті містки у ландшафтному дизайні японського саду не завжди використовують за призначенням – як переправу – найчастіше це просто виразний елемент декору, іноді зовсім не призначений для прогулянок ним.

Незвично і сміливо виглядає міст Яцухасі, зведений над водоймою або газоном. Він складається з зигзагоподібних хаотично розташованих дощок, якими досить складно пройти.

Мост яцухасе
Міст Яцухасе

Ліхтарі

Кам'яні ліхтарики спочатку використовувалися тільки в чайних садах, а потім стали мешканцями будь-якого ландшафтного дизайну у Японії.

Виготовлені неодмінно з натурального каменю, японські ліхтарі начебто зливаються з навколишнім пейзажем, імітуючи природний камінь, углиб якого засіли світлячки.

Як правило, на ділянці встановлюється лише один головний ліхтар – татигата, світло від якого проникає у кожен куточок саду.

Фонарь татигата
Ліхтар татигату

Цукубай

Тишу в чайному саду перериває лише зрідка глухий звук бамбука, що ударяється об камінь під вагою води. Так звучить «музика» цукубай – кам'яної чаші, призначеної для духовного та мирського очищення перед чайною церемонією.

Цукубай – музыка япоснкского сада
Цукубай – музика японського саду

Плеск води і стукіт бамбукової трубки серед затишної тиші саду покликаний нагадати гостю про те, що вдаючись до мрій і міркувань про мирське, необхідно пам'ятати про швидкоплинність часу і жити справжнім.

Жить необходимо в настоящем времени – вся философия японского сада олицетворяет эту истину
Жити необхідно зараз – вся філософія японського саду уособлює цю істину

Привнести японський ландшафт саду на свою ділянку досить складно – необхідно глибоко перейнятися історією, традиціями та філософією східної культури.

Японський ландшафт можна реалізувати у вигляді цілої облаштованої ділянки в стилі чайного саду з альтанкою та затишними ліхтариками або просто поселити шматочок японської природи у себе вдома, оформивши куточок у вигляді саду-цубо.

За грамотної реалізації проекту, ви отримаєте райський куточок з унікальною гармонією світла, води, зелені та каменю.

Райский уголок японского сада
Райський куточок японського саду