Приватні басейни набули великого поширення в Україні за останні роки, йдеться як про великі стаціонарні водоймища, так і про доступні каркасні та надувні басейни. Усіх власників домашніх водойм поєднує одне питання як зберегти безпечну і чисту воду в басейні в найспекотніші літні дні. Чи потрібен обов'язково хлор для басейну, чи для чистої води достатньо додати алігіциди проти водоростей та «диво таблетки» з реклами у будівельному гіпермаркеті. Розберемо нижче процес обробки води у басейні на етапи.

Дезінфекція води

Басейн не може бути безпечним, якщо вода не оброблена дезінфікуючим засобом. Найефективніший і найпопулярніший засіб це хлор для басейну. Його використання є обов'язковим за вимогами всіх державних норм, як України, так і світових загальновизнаних. Обов'язково перевірте показник Ph води перед додаванням хлору, щоб його ефективність була максимальною. Виконуйте інструкції на упаковці для розрахунку необхідної кількості таблеток, гранул або рідкого хлору. Для домашніх басейнів достатньо підтримувати вміст хлору в середньому або нижче за середнє значення тестера. Для громадських басейнів з великою пропускною здатністю і басейнів з атракціонами, показник хлору необхідно підтримувати на значенні вище середнього, щоб уникнути помутніння води в моменти пікового навантаження.

Боротьба із зеленою водою

У найспекотніші літні дні навіть при регулярному контролі показників хлору та PH, вода в басейні може набути зеленого відтінку або навіть повністю позеленіти. Для усунення такої проблеми необхідно додати у воду альгіциди проти водоростей. Цей хімічний препарат перешкоджає розмноженню водоростей та освітлює води. У парі з робочою системою фільтрації та дезінфекцією, доданий у воду альгіцид усуне «зелень» протягом одного-двох днів. Якщо проблема із позеленінням води повторюється часто, необхідно додавати реагент профілактично, розраховуючи дозування згідно з інструкцією на упаковці.

Контроль рівня PH

Рівень PH води необхідно контролювати кожні 5 днів або частіше після дощів. Високий показник Ph, говорить про лужність вище за норму, така вода дуже швидко каламутніє, дезінфектант працює не ефективно, і випадаємо пластівцями у вигляді осаду або в товщі води. Води з високим показником PH дратує слизові та шкіру купальника. Якщо рівень нижчий за норму, вода стає більш агресивною, кислотною, швидше зеленіє, витрата засобів дезінфекції зростає. Найкраще рішення, це контроль та підтримання значення Ph у рекомендованій нормі 7,2-7,4.