Т

ема ревіталізації індустріальних об'єктів України актуальна як ніколи, адже за останні кілька років низка занедбаних українських заводів та фабрик перетворилася на сучасні виставкові центри, коворкінги та кластери.

«Промприлад» – втрачена спадщина, що ожила.

Одним із таких проектів є колишній приладобудівний завод «Промприлад», розташований у центрі Івано-Франківська. У найкращі часи продукція заводу експортувалася у понад 60 країн. До початку ревіталізації на його території (чотири корпуси по 2-3 поверхи та двір площею понад 2 га) знаходилося кілька офісів, недобудований торговий центр та житловий комплекс, а також університет права.

Заброшенный завод превратился в современное творческое пространство
Занедбаний завод перетворився на сучасний творчий простір

До цієї ділянки землі у центрі міста придивлялися давно, досліджуючи питання розвитку постіндустріальних зон міста та можливість їхнього активного використання. Ініціативу підхопила організація «Тепле місто», яка займається соціальними та урбаністичними об'єктами.

Сучасна платформа для творчих ідей

Після дворічної розробки концепції було прийнято рішення створити на базі колишнього заводу сучасну платформу, що об'єднує 4 напрямки: альтернативну освіту, сучасне мистецтво, нову економіку та урбаністику.

Современные рабочие пространства превратили "пустырь" в кузницу идей
Сучасні робочі простори перетворили "пустир" на кузню ідей

Для реалізації масштабного проекту підключили ще кілька громадських організацій (з України та Німеччини), кожна з яких відповідає за свій розділ. При цьому вибудовування стратегії та пошук інвестицій ведуться спільно.

Нові стандарти якості для Івано-Франківська

Початкова мета проекту – закласти нові стандарти якості громадських, житлових та офісних просторів. При цьому – платформа буде відкрита для всіх бажаючих, де кожна людина, незалежно від віку та сфери діяльності, зможе знайти чим зайнятися.

Открытое пространство, высокие потолки, много света и рабочие места все, способны вместить много желающих
Відкритий простір, високі стелі, багато світла та робочі місця все, здатні вмістити багато бажаючих
Оборудованные рабочие места превратили завод в желаемое место работы для творческих людей
Обладнані робочі місця перетворили завод на бажане місце роботи для творчих людей

Акцент буде зроблено на такі сфери, як дизайн, IT, зелена енергетика, кіноіндустрія, зелене фермерство, ресторанна справа.

Спочатку вирішили запустити в роботу пілотний поверх, де зараз знаходяться офісні простори, коворкінг, коктейльний бар, кафетерій, конференц-зал, відкритий простір для дитячої творчості, художні майстерні, галерея.

И работать и отдохнуть можно в одном месте
І працювати та відпочити можна в одному місці
Провести встречу или переговоры можно за чашкой кофе
Провести зустріч чи переговори можна за чашкою кави

Проект запустили, взявши в оренду приміщення терміном на 5 років, однак у планах – подальше збирання коштів для того, щоб повністю викупити завод.