«Фермерський ринок, капсульний парк, коворкінг, поліклініка, садок і школа у кроковій доступності — в Одесі ZEZMAN Holding зводить житлове містечко ARTVILLE на приклад Роттердама. Як це працює?

Десять хвилин — стільки часу потрібно, щоб відвести дитину до дитячого садка і вирушити на ранкове заняття йогою. А після тренування можна неспішно пройтися облагородженими доріжками парку зі склянкою холодного фраппучіно, заглянути на фермерський ринок, що розташований по сусідству, і купити все необхідне для вечірнього барбекю з друзями на терасі. Все це можна буде знайти у житловому містечку ARTVILLE – єдиному проєкті «місто в місті» в Одесі. Чим він відрізняється від інших проєктів?

Общественное пространство в Артвиль

Декілька слів про ARTVILLE

Житлове містечко комфорт-класу в урбаністичному стилі знаходиться на 7 км Овідіопольської дороги. На ділянці площею 6,8 га йде активне будівництво, яке завершиться у 2023 році. У проекті - 28 будинків різної поверховості, всі квартири в яких здаються з ремонтом, обладнаними кухнями, санвузлами, встановленими кондиціонерами. А також фермерський ринок, власний капсульний парк площею 2,2 га, в якому враховані інтереси та потреби мешканців різного віку та велика кількість інших об'єктів інфраструктури — від дитячого садка, школи та магазинів до коворкінгу та офісних приміщень. Важливу роль для резидентів відіграє безпека, і тут вона на високому рівні.

В ARTVILLE працює власна поліцейська ділянка та пожежна команда, територія охороняється, патрулювання вулиць – цілодобове. Потрапити у внутрішні подвір'я, у парадні та візки можна тільки за магнітними картками. У громадських зонах встановлено камери.

У 2021 році Urban Market та капсульний парк номіновані у найпрестижніші в країні конкурси архітектури та урбаністики Ukrainian Urban Awards та Real Estate Market Awards. Проекти реалізує компанія ZEZMAN, завданням якої є не лише побудувати якісне житло, а й створити в містечку своє ком'юніті. Там уже створено кілька точок тяжіння. У містечку вже проживає 1,2 тис. сімей, ще 350 – отримують ключі від своїх квартир.

Точка тяжіння

Urban Market - інфраструктурне серце міста ARTVILLE. Він є інноваційним архітектурним комплексом — безбар'єрним багаторівневим простором з внутрішніми галереями, громадськими терасами, вуличками, мостами, променадом з оглядовим майданчиком. Функціонально Urban Market поділено на 3 рівні.

На нижньому рівні відкриється фермерський ринок, де можна купити свіжі овочі, фрукти, м'ясні та молочні продукти. Над ним з'явиться фудкорт, де шеф-кухарі будуть готувати найкращі street-food страви. А по периметру ринку працюватимуть кафе та ресторани, пивоварня, винний магазин.

Сучасні та безпечні міські ринки – це світовий тренд. ARTVILLE може похвалитися своїм. Тут надихалися європейські міста, де схожі проєкти успішно працюють. Наприклад, у місті Роттердам у Голландії є Markthal – це комплекс із ринком, супермаркетом, ресторанами та житлом на верхньому рівні. На рівень нижче за фермерський ринок буде підземний паркінг.

Вище знаходяться школа, дитячий садок, поліклініка, спортивний комплекс, а над ними — житлові поверхи із громадськими та приватними терасами.

На різних рівнях розташовані відкриті тераси, частина яких можуть відвідати усі охочі. Але більшість все ж таки закрита і призначена для мешканців міста. На них можна знайти майданчики для ігор з дітьми, кафе з літніми терасами, алеї для бігу та прогулянок. Замість примітивних пісочниць, тут встановлені сучасні лабіринти та гойдалки. На літній терасі знаходиться йога-парк із багаторічними рослинами та гамаками, по сусідству — майданчик із газоном, де можна ввечері полежати з книгою. Або вирушити до літнього кінотеатру з великим екраном. А вранці позайматися на тренажерах, які знаходяться по сусідству. У кожному будинку одна з літніх терас буде відведена під зону барбекю. Усі жителі знайдуть місце, де можна відпочити із сім'єю чи друзями, погратись з дитиною, зайнятися спортом чи провести романтичний вечір.

Концепція Urban Market розроблена спільно із львівським архітектурним офісом Zelemin. Серед його проєктів — цілі квартали міст, парки та навіть замок. Район 7 кілометрів в Одесі швидко розвивається, і Urban Market – це перший із масштабних інфраструктурних проєктів, які тут виростуть.

Капсульный парк в Арвтиле

Місце для ігор та творчості

Капсульний парк – продовження Urban Market. Як він виглядає? Це зелені пагорби із вбудованими тематичними «капсулами», кожна з яких призначена для людей зі своїми інтересами. Наприклад, в одній капсулі можуть розташовуватися тренажери, у другій – дитячі атракціони, у третій – гойдалка, а в четвертій – крісла-кокони. Комплекс легко витримає одночасно близько 20 дітей, вагою 60 кг кожен.

Тунели в артвилевском парке

Його особливість — два секретні «підземні» тунелі. Стіни капсул розписані британськими, французькими та українськими художниками та підтримують концепцію ARTVILLE — житлового містечка, де люблять красу та цінують мистецтво. Деякі об'єкти розписали самі мешканці містечка.

На вершині парку розташований великий оглядовий майданчик з чудовим краєвидом. До неї веде головний променад та парк-амфітеатр з багатоярусними садами та фонтанами, дерев'яними терасами та широкими дитячими гірками.

Амфитеатр Urban Market

Концепція парку розроблялася спільно із київською мультидисциплінарною командою «Агенти змін». Серед її проєктів — навігація на вулицях та в метро Києва, проєкт реновації одеських схилів та концепції цілих кварталів. Розвиток парку продовжується та 11 липня компанія ZEZMAN відкрила другу його чергу.

У капсульному парку працює дитячий садок, салон краси, фітнес-зал, два мінімаркети, клініка стоматології, дві аптеки, магазин «Розетка», відділення «Нової Пошти» та «Укрпошти», а також кафе, ресторани, магазини та ін. Тут відкриється школа.

Простір для навчання та роботи

Можливість працювати за кілька хвилин ходьби від дому — це новий тренд. В ARTVILLE з цією метою побудували ZEZMAN Hub, де можна працювати, вчитися чи відпочивати. Тут розташовані конференц-зал, навчальний клас, екран та проєктор, а також коворкінг, де можна орендувати місце для роботи з видом на капсульний парк.

Zezman Hub

А після роботи можна запросити однодумців на перегляд футбольного матчу на великому екрані, разом із друзями чи сусідами провести творчий вечір, чи влаштувати турнір та пограти у «Монополію», «Мафію» чи «Манчкін». У ZEZMAN Hub можна провести дитячий день народження, запросити аніматорів та влаштувати справжнє свято за межами своєї квартири з майстер-класами, іграми та конкурсами.

«Наша мета — будувати міста, які надихають людей бути відкритішими для суспільства, жити краще та розвиватися. Саме тому до 2026 року парків та рекреаційних зон для наших мешканців буде вже 12. Упевнений, що окрім естетичного задоволення це подарує нашим мешканцям почуття захищеності та спокою, допоможе стати більш відкритими у спілкуванні один з одним та відчути свою значущість у сусідському ком'юніті. Створити відкриті та довірчі відносини — для нас невід'ємна складова сталого розвитку. Відкритість, оперативність, зворотний зв'язок — три кити, на яких такі стосунки будуються. Ми хочемо перебувати з жителями містечка у постійному діалозі, брати участь у вирішенні їхніх проблем, розвитку спільноти. Ми разом створюємо Zezman Community і дбаємо про підвищення рівня щастя — наше спільне завдання», — каже СЕО компанії Zezman Борис Голденштейн.

Джерело : Новий Час. Бізнес