Нерівні стелі — проблема, з якою часто стикаються як мешканці старих будинків, так і ті, хто переїхав у новобудову. Розбираємось, як розвʼязати таку проблему легко і на довго.

Штукатурка

Незначні нерівності можна сховати за штукатуркою. В таких ситуаціях зазвичай використовують гіпсові склади, які наносять тонкими шарами, поступово приховуючи нерівності. Поверх штукатурки наносять шпаклівку, а фіналізують безпечними водоемульсійними фарбами, що дозволяють надати стелі потрібний відтінок.

До переваг даного методу відносять:

  • Доступність. Всі матеріали коштують недорого, а роботу за бажання можна виконати самостійно, щоб зекономити на оплаті майстрів.

  • Швидкість. Досвідчений майстер може виконати таке вирівнювання за кілька днів.

  • Збереження висоти стель. Матеріали можна наносити тонкими слоями, що дозволяє не втрачати дорогоцінну висоту, особливо в низьких будинках.

  • Відсутність обмежень за площею. Такий метод підходить для приміщень з будь-якою квадратурою.

Проте є і мінуси. Наприклад, в штукатурній стелі складно встановлювати освітлення, адже нема куди заховати проводку. Також цей метод не підходить для стель, де викривлення перевищує 3 сантиметри, а в нових будинках, де в перші роки може ставатися усадка, штукатурені стелі будуть тріскатися з часом.

Натяжні стелі

Натяжні конструкції відносять до найсучасніших рішень. Довговічні та міцні натяжні стелі допомагають скрити будь-які нерівності, виглядають стильно і навіть спроможні захистити від затоплення згори. Виробники пропонують тисячі варіантів полотен для оздоблення стель, наприклад в Nova Stelya Kiev можна замовити стелю з фотодруком, вбудованим освітленням, підвісні й безшовні конструкції.

Переваги натяжних стель:

  • Швидкий монтаж. Якщо найняти досвідчених спеціалістів, навіть найскладнішу конструкцію можна отримати за один робочий день.

  • Різномаїття світлових рішень. Натяжні стелі дозволяють встановлювати будь-яке освітлення, включно зі світінням крізь саму стелю. Усі проводи та комунікації безслідно ховаються за конструкцією.

  • Великий вибір матеріалів і кольорів. В каталогах виробників представлені сотні варіантів, серед яких легко знайти оптимальне рішення навіть для самого нестандартного ремонту.

До мінусів відносять незначне спотворення звуку, що робить такі стелі непридатними для використання в домашньому кінотеатрі чи музичній кімнаті, а також відсутність полотен завширшки понад 6 метрів.

Гіпсокартонові конструкції

Найпопулярніший варіант вирівнювання, завдяки наступним перевагам:

  • можливість створювати багаторівневі конструкції;

  • дозволяють монтувати складне освітлення і ховати проводку за конструкцією;

  • ідеальні для створення декору з ліпнини;

  • дозволяють створювати додаткову шумоізоляцію, при монтуванні акустичного матеріалу між каркасом і гіпсокартоном.

Основним мінусом вважається втрата висоти стелі через обов'язкове монтування металічного каркаса, який в поєднанні з гіпсокартоном забирає суттєву частину висоти.