Принципово простіше та швидше планувати оформлення інтер'єрів житлових та комерційних об'єктів за допомогою сучасного програмного забезпечення. На ПК можна легко експериментувати з плануванням, обробкою поверхонь, колірним оформленням і декоруванням приміщень будь-якої площі та призначення.

Існують платні та безкоштовні дизайнерські програми, серед яких можна підібрати саме те, що вам необхідно. Софт, що не вимагає додаткових витрат, зі зрозумілих причин викликає більший інтерес, але не всі програми виправдовують очікування. У нашому огляді ви знайдете інформацію про п'ятірку безкоштовних програм з оптимальним співвідношенням юзабіліті та функціоналу.

Відмінності платних та безкоштовних програм

Утиліта для дизайну кімнати, будинку, проектування ділянок і т.д. дуже багато, але частина з них є безкоштовною, за використання інших розробники вимагають певну суму грошей. Часто буває так, що програма має дві версії (платна і безкоштовна), що дозволяє кожному користувачеві самому вирішувати, що йому більше підходить. Основні відмінності між ними:

  • кількість доступних інструментів;

  • формати, що підтримуються;

  • кількість створюваних проектів;

  • наявність додаткових опцій;

  • можливості автоматичного поновлення.

Слід також розрізняти повністю безкоштовні програми для дизайну інтер'єру та тріальні (пробні) версії, які дають доступ до функціонала платного програмного забезпечення на обмежений період часу (як правило, на місяць).

П'ять безкоштовних програм для дизайнерів інтер'єрів

1. SketchUp

Інтер'єр кімнати створений SketchUp

SketchUp – програма для розміщення меблів та підбору оздоблювальних матеріалів з дуже зручним інтерфейсом. Навіть новачки швидко освоїться та зможуть створювати оригінальні проєкти будинків та апартаментів, також є опція тривимірного планування ділянок. За бажання можна вказувати розміри предметів та змінювати відтінки всіх елементів. На сайті https://www.sketchup.com/ можна знайти більше інформації про програму.

 

2. IKEA Home Planner

Інтер'єр кімнати створений IKEA Home Planner

IKEA Home Planner – безкоштовний софт з відмінною навігацією та каталогом предметів оформлення інтер'єру з асортименту торгової марки Ікеа. Якщо збираєтеся замовляти меблі та декор у даного виробника, то з такою програмою буде простіше створити оптимальне планування та складати список покупок.

3. Sweet Home 3D

Інтер'єр кімнати створений Sweet Home 3D

Sweet Home 3D – універсальний софт для створення дизайну інтер'єру, яким можуть користуватися не лише фахівці з перетворення приміщень, а й обивателі. Після встановлення можна швидко розробити план кімнати з розміщенням предметів меблів, а додавання додаткових елементів достатньо перетягнути їх на зображення приміщення. Доступне коригування висоти, товщини, довжини меблів та декору, а також безліч корисних опцій, наприклад, створення знімка та збереження його на ПК. Більше інформації про програму можна знайти на сайті https://www.sweethome3d.com.

4. Planner 5D

Інтер'єр створений Planner 5D

Planner 5D – веб-продукт для комп'ютерів та мобільних пристроїв, що дозволяє створювати двомірні та тривимірні моделі кімнат, підбирати меблі тощо. Можна використовувати готові планування, опубліковані в галереї, або створювати проект з нуля.

5. Live Interior 3D

Кухня створена в Live Interior 3D

Live Interior 3D – програма, що дозволяє трансформувати 2D плани поверхів в об'ємні моделі з можливістю підбору меблевих гарнітурів, оздоблення стін, стелі та покриття для підлоги , а також прикраси інтер'єру різними декоративними елементами. До переваг утиліти варто віднести величезний вибір об'єктів меблів, дверних та віконних систем, можливість налаштування освітлення та додавання приміток до кожного плану.

Тим, хто шукає професійні програми для дизайнерів на Mac або Віндовсі, варто звернути увагу на Chief Architekt. Утиліта має безкоштовну пробну версію, інтерфейс російською мовою та три категорії складності, серед яких дизайнер може вибрати відповідний варіант. Функціонал різноманітний, у тому числі можна змінювати конфігурації дверних та віконних систем, вибирати різноманітні оздоблювальні матеріали та декор, а також створювати моделі готових інтер'єрів.

Є й інші програми для дизайну інтер'єру, які можуть використовувати новачки та професіонали. Завдання кожного – знайти саме той софт, який буде максимально зручний для нього і дозволить реалізувати поставлені завдання, наприклад, створювати неординарні проекти, успішно презентувати свою роботу клієнтам і т.д.