Не хочете звучати англійською як робот-термінатор — додайте до вашої мови linking words. Ці слова і фрази здатні зробити оповідання більш природним, зв'язковим та логічним. В результаті вас краще розуміють англомовні співрозмовники, а при здачі будь-якого іспиту ви можете розраховувати на більш високий бал. Якщо ви хочете довести ваші знання англійської до ідеалу - вам допоможе освітній центр Grade та курси англійської для дорослих, на яких з вами працюватимуть найкращі викладачі з багаторічним досвідом.

Навіщо знати слова-зв'язки?

Linking words виконують багато корисних функцій. Вони допомагають наводити приклади, додавати нові факти, узагальнювати та впорядковувати інформацію, вказувати причину чи результат, порівнювати протилежні ідеї.

"Я думаю що…"

In my view / to my mind / to my way of thinking

На мій погляд

I feel strongly that

Я глибоко переконаний, що

I am inclined to believe that

Я схильний вважати, що

As far as I am concerned

Наскільки я розумію

Почнемо з однієї з найкорисніших груп слів-зв'язок. Використовуйте їх замість банального I think, щоб висловити свою думку щодо тієї чи іншої ідеї. Ці linking words є особливо актуальними при виконанні письмових завдань, тому беріть на озброєння!

«Дозвольте навести приклад…»

Для того, щоб вибрати / For instance

Наприклад

Namely

А саме

To illustrate

Щоб проілюструвати/показати наочно

В інших словах

Іншими словами

Найбільш поширений спосіб навести приклади — використовувати for example або for instance. Namely знадобиться, якщо потрібно перерахувати щось поіменно. Фрази to illustrate та in other words будуть корисні, коли потрібно щось повторити співрозмовнику або висловити думку іншими словами.

«Хотілося б додати до сказаного вище…»

In addition (to)

До того ж/На додаток до

As well as

Так само як

Also/Too

Також

Furthermore/Moreover

Більш того

Apart from

Крім

Besides

Крім

Часто у розмові чи листі потрібно доповнити сказане новими фактами. Спробуйте замінити стандартне and на інші слова-зв'язки і ви помітите, що ваша мова звучить більш переконливо та експертно. Also використовується для додавання ідеї або акценту на будь-чому і зазвичай ставиться в середині речення. У свою чергу, too можна зустріти тільки в кінці, перед точкою. Якщо ви хочете почати промову з фрази, яка означає "також", використовуйте in addition (to this). As well as - вираз універсальний, може стояти на початку або в середині речення. Apart from та besides допоможуть розшити оповідання і мають практично те ж значення, що й in addition.

«По-перше, і по-друге»

The former, … the latter

Перше, … останнє

Firstly, secondly, finally

По-перше, по-друге, нарешті

The first point is

Перший пункт

Lastly

Нарешті

The following

Наступний

Якщо вам потрібно описати будь-який процес, чи то приготування пончиків, чи будівництво залізниці, важливо логічно виділити кожен етап. Додайте слова-зв'язки і ваша розповідь вийде правильною і послідовною.

The former і latter корисні, коли ви посилаєтеся на те, про що говорили раніше. Firstly, secondly, finally стануть у пригоді при складанні списку ідей. До речі, fourthly або fifthly зустрічаються вкрай рідко, їх краще замінити перерахуванням пунктів: the first point, the second point, the third point тощо.

«Дозвольте пояснити причину…»

Due to / due to the fact that

Через / через те, що

Owing to / owing to the fact that

У зв'язку з / у зв'язку з тим фактом, що

Because / because of

Тому що / через

Since / As

Так як

Щоб показати причину та як саме вона призвела до певних наслідків, використовуйте слова-зв'язки з таблички вище. Але зважайте на деякі правила. Після due to and owing to має слідувати іменник. Якщо ви плануєте додати інші частини мови, наприклад підлягає або дієслово, скористайтеся фразою owing to the fact that. Слово because може вживатися на початку або в середині речення, а словосполучення because of завжди працює в парі з іменником.

«І в результаті…»

Therefore

Отже

So

Отже

Consequently

Внаслідок цього

This means that

Це означає що

As a result

В результаті

Всі ці слова взаємозамінні та вживаються аналогічним чином. Єдине, зверніть увагу, що слово-зв'язок so вважається більш неформальним, ніж інші.

«Звертаю вашу увагу та те, що…»

No doubt

Без сумніву

Obviously

Очевидно

Needless to say

Само собою зрозуміло

As a matter of fact

Насправді

Surely/сertainly

звичайно

Щоб привернути увагу співрозмовника або наголосити на вагомості своїх доказів, вам знадобиться ця група linking words. З їхньою допомогою ви також можете виділяти конкретні ідеї чи пропозиції.

«Навіть усупереч цьому…»

But / however

Але / однак

Although / even though

Хоча / навіть якщо

Despite / despite the fact that

Незважаючи на / незважаючи на той факт, що

In spite of / in spite of the fact that

Всупереч / всупереч тому факту, що

Nevertheless / Nonetheless

Проте

In theory… in practice…

Теоретично… практично…

Ці слова знадобляться, щоб порівняти різні факти, показати їхню схожість чи контраст. Але менш формальне слово, ніж хоч. Although, despite і in spite of застосовуються для демонстрації розмаїття, а in theory… in practice поділяють речення на дві частини: ідею А та ідею Б.

«Давайте підіб'ємо підсумки ...»

In short

Коротше кажучи

In brief

Коротко

In summary

В підсумку

To summarise

Щоб підбити підсумок

In a nutshell

В двох словах

To conclude

На закінчення

In conclusion

На завершення

Після довгого оповідання необхідно повторити основні аспекти, узагальнити інформацію, зробити висновок. Усі слова з таблички зазвичай вживаються на початку речення, після них слідує короткий виклад того, що було сказано або написано раніше.

Дізнайтесь більше!

Ми розглянули лише деякі найпоширеніші слова-зв'язки. Але якщо ви хочете опанувати всі тонкощі та нюанси англійської мови, запишіться на курси в освітній центр Grade Education Centre. Досвідчені викладачі розкажуть вам набагато більше, допоможуть опрацювати помилки та підкажуть, як покращити мову. No doubt, мовні курси вам будуть корисні!