Під час проведення ремонтних і оздоблювальних робіт виникає потреба в обробці різних поверхонь. Тут на допомогу приходить абразивний інструмент. З цієї статті ви дізнаєтеся, що це за пристрої, яких бувають видів, де використовуються і як їх правильно вибирати.

Як виготовляються абразивні інструменти

Функціональним елементом даних пристроїв є абразивні матеріали. Їх фіксують на шліфувальних дисках, брусках, папері, колесах та інших формах, щоб створити інструмент різних видів та призначення. Їм обробляють металеві, скляні, кам'яні, дерев'яні поверхні, видаляючи тонкий верхній шар.

Для виготовлення інструменту використовують різні за розміром частинки природних та синтетичних матеріалів: карбіду кремнію, корунду, алмазу, гранату та ін. На очищені заготовки хімічним або механічним способом наносять абразивне покриття. Його закріплюють клейовими складами чи іншими методами. Готові вироби перевіряють на відповідність існуючим нормам та вимогам, упаковують та зберігають до застосування.

Різноманітні абразивні інструменти для шліфування та полірування: шліфувальні круги, полірувальні круги, стрічки, диски та насадки різної форми та розмірів. Інструменти виконані в темних тонах, з переважанням синього та коричневого кольорів. Дерев'яний фон, що вказує на робочу обстановку, можливо, майстерню.

Основні властивості абразивів

Вироби мають різний ступінь твердості, який вимірюють за шкалою Мооса. Чим м'якший матеріал, тим менший він міцний і швидше зношується. Розмір зерен визначає таку характеристику, як зернистість. Інструменти з малою зернистістю виділяються тонким і точним різом, але можуть пошкоджувати оброблювані поверхні. Обробка вимагає різних параметрів твердості та зернистості. Для грубої обробки каменю потрібні пристрої з великим зерном та високою твердістю, для тонкої – дрібнозернисті та м'які. На сайті представлені абразивні інструменти з різними параметрами для виконання функціональних робіт.

Матеріали для виготовлення абразивних інструментів:

  • алмаз – порошки та уламки; застосовується для обробки твердого каміння, полірування, шліфування алмазів; паста – для полірування металу;
  • наждак – гірська порода з корундом та залізною рудою у складі; використовується у шкірках;
  • корунд (окис алюмінію) – має малу в'язкість, працює в умовах середніх та малих навантажень на зерна;
  • кварц – кристали крем'яної кислоти, у тому числі робляться основні кола безцентрової шліфувальної машини;
  • електрокорунд — глиняна сировина, розплавлена в електропечі (нормальний (Е), білий (ЕБ), монокорунд (М));
  • ельбор — вуглець + бор; шліфує камінь та кераміку.

Різновиди абразивних інструментів

Шліфувальна стрічка – смужка тканини з абразивом. Вироби відрізняються зернистістю та жорсткістю, що передбачає можливість вибору режиму обробки для різних матеріалів. Стрічку встановлюють на спеціальну машинку, механізм якої регулює тиск, швидкість руху рівномірної обробки.

Болгарки, верстати, шліфувально-полірувальні машини електричного або пневматичного типу представлені в багатьох формах і розмірах. Вони працюють на різних режимах та швидкостях. З їх допомогою можна шліфувати, полірувати, зачищати, усувати іржу, підрізати ріжучу кромку та ін.

Кола з абразивом, закріпленим на основі паперового, тканинного, вулканітового, керамічного типу, бувають шліфувальними, заточними, зачистними, відрізними. Зернистість різного ступеня визначає глибину обробки металевих, дерев'яних, пластикових поверхонь. Кола використовуються у спеціальних машинках, ручних шліфувальних інструментах. З їхньою допомогою обробляються великі площі без проміжних зупинок, появи подряпин, інших вад. Час роботи скорочується, кількість відходів зменшується.

Шліфувальні бруски складаються з дерев'яної чи пластикової основи, на якій закріплено зерно. За допомогою даних абразивних інструментів різного рівня зернистості обробляють метал, дерево, камінь та інші матеріали. Інструмент відрізняється високою ефективністю, простотою застосування, екологічністю, безпекою, доступністю, довговічністю. Можна вибрати шліфувальні бруски тверді, середньої твердості та м'які, з дрібним (до 5 мкм) та великим (60 мкм) зерном.

Поради щодо вибору абразивного інструменту

Вибираючи пристрій, враховуйте вид необхідної обробки (шліфування, полірування, різання) та особливості матеріалу. Визначте форму та розмір зерна. Шліфувати камінь та метал потрібно інструментом, що має гострі грані, полірувати скло – із закругленими. Зважте на фактори, що впливають на абразив: температуру, вологість, наявність пилу. Обов'язково перед покупкою оцініть надійність та якість інструменту, вивчіть відгуки, ознайомтеся з репутацією продавця. Правильний вибір забезпечить ефективність та продуктивність робочого процесу.