Бойлер – один із пристроїв, що забезпечують комфорт сучасній людині. Мало хто знає, що перша розробка парового нагрівача належить давньогрецькому інженеру, фізику, механіку та математику Герону Олександрійському (ІІ-І ст. н.е.). Це була бронзова ємність із жаровнею та трубами, через які подавалася холодна і відводилася гаряча вода. Винахід не використовувався до кінця XVII ст.

Нині виробники бойлерів розробляють нові технології, підвищуючи енергоефективність водонагрівальних пристроїв. Наприклад, у водонагрівачах компанії Атлантик використовуються унікальні стеатитові ТЕНи, подвійні внутрішні баки, можливе віддалене керування. Що ж варто знати про бойлерів тим, хто потребує стабільного гарячого водопостачання? Запитаємо у фахівців.

Сучасна простора ванна кімната в нейтральних тонах із бірюзовим відтінком на стінах. Злива над білою вішалкою для рушників, на якій висить смугастий рушник, встановлений гладкий білий водонагрівач із простою чорною панеллю керування. У центрі - окремо стояча біла ванна зі змішувачем з нержавіючої сталі. Справа плаваюча тумба підтримує білу раковину, доповнену великим зеркалом із вбудованим верхнім освітленням. Приміщення оздоблене полірованими стінами, схожими на бетон, і темною дерев'яною підлогою, що створює безтурботну та чисту атмосферу.

Основи конструкції бойлера

Електричний водонагрівач накопичувального типу відрізняється рівномірною економічною витратою електроенергії. Незважаючи на вигляд та модифікацію, бойлери діють за однаковим принципом, мають одні й ті ж конструкційні елементи, які можуть відрізнятися формою, розміром, технічними характеристиками.

Корпус і одна або дві внутрішні ємності виготовляються зі сталі. Між ними прокладається теплоізоляційний шар різної товщини із щільного пінополіуретану. Це безпечний екологічно чистий матеріал, який тривалий час підтримує встановлену користувачем температуру води. На внутрішню частину бака наноситься склокерамічна емаль. Для міцності до її складу додається цирконій або титан. Емалевий шар захищає метал від корозійних процесів.

Електрична частина водонагрівача

Горловина бойлера – місце розміщення електричного вузла, відповідального за нагрівання води. Тут знаходиться трубчастий електричний нагрівач (ТЕН) мокрого або сухого типу. Перший знаходиться у безпосередньому контакті з рідиною, другий – ізольований спеціальною захисною колбою. Потужність Тена залежить від особливостей моделі. Якщо внутрішніх ємності дві, то в кожну встановлюється окремий електронагрівач, що працює автономно.

Функція терморегулятора, розміщеного на корпусі відкрито або прихованого під кришкою, – задавати температурні параметри нагрівання. Його оснащують датчиком, що перевіряє температуру води (електронним або капілярним термостатом), та автоматичним блоком. Він відповідає за включення/вимикання ТЕНу, захищаючи пристрій від перегрівання. Користувач встановлює необхідні параметри нагрівання води за допомогою поворотного диска або використовуючи сенсорну панель з LED-екраном. Керувати моделями із вбудованим модулем WI-FI можна за допомогою гаджетів, на яких встановлений відповідний мобільний додаток. Захисна кришка, що закриває електричну частину, має світловий індикатор нагрівання.

Безпека

Захисну арматуру представляють два клапани. Якщо з будь-якої причини подача води з водопроводу припиниться, зворотний клапан не дасть рідини витекти з бака. Стравник використовується для скидання надлишку тиску при перевищенні допустимих максимальних показників – понад 6 бар. Елементи автоматичного блоку перешкоджають перегріву.

Довговічність внутрішньої ємності забезпечує стрижень, виготовлений із магнієвого сплаву. Вода, що надходить у бак, насичена киснем. Виділяючись у процесі нагрівання, він входить у реакцію з металом, викликаючи його окислення – і корозію. Катіони магнію також взаємодіють з киснем, але виявляють велику активність, притягуючи окислюючі частинки та розчинені солі на себе. Анод поступово руйнується, захищаючи бак, тому потребує регулярної заміни.

Експлуатаційні переваги бойлерів

На ринку водонагрівачів електричні накопичувальні пристрої користуються великою популярністю з низки причин.

Переваги бойлерів:

  • можливість обслуговування кількох точок;
  • безперервна подача гарячої води;
  • економічність;
  • енергоефективність;
  • безшумна робота;
  • простий монтаж та експлуатація;
  • недороге обслуговування та ремонт;
  • робота за умов нестабільного тиску;
  • надійність, довговічність.

Великий вибір моделей дозволяє легко підібрати бойлер, який відповідає вашим індивідуальним потребам. Дотримуйтесь основних правил і пристрій неодмінно радуватиме вас своєю стабільною роботою довгі роки.