У сучасних будівельних потребах двутавр та швелер – однаково популярні види металовиробів. Часом їх навіть виводять у ранг аналогічної продукції, проте це не зовсім справедливо. Сьогодні постараємося відповісти на питання, яка різниця між цими двома видами металопрокату та які плюси та мінуси обох виробів, великий асортимент яких представлений тут https://metinvest-smc.com/ru/products/balka-dvutavrovaya/.

У чому основні відмінності

Обидва вироби — сталеві балки, швелер має конфігурацію літери П, тоді як двутавр виконаний у формі балки з паралельними торцями, що нагадують букву Н. Двутавр має підвищену площу перерізу — вона збільшена в 6 разів, а також посилені показники жорсткості, що перевищує аналогічний параметр швелера на 30%.

Природно, що ціна цих видів металопрокату теж різна. Швелер має меншу масу, і відповідно — меншу ціну, тому краще для вирішення конструкційних завдань, де важлива вага та вартість продукції.

Своєю чергою незамінний плюс двутавра — найвища фортеця на вигин і жорсткість. Ця особливість забезпечена правильною формою розрізу, полиці знаходяться на рівній відстані від центру. При вертикальному розташуванні двутавра стінки протидіють стиску, і практично відсутня скручує вплив. З чого можна дійти невтішного висновку, що двутавр — оптимальне рішення, коли нижню полицю укладають на опору в несучих конструкціях.

В обставинах, коли основне навантаження направлене збоку, швелер має кращу величину міцності на вигин. У нього найкраще розташування центру ваги, адже полиці, що йдуть з одного боку, збільшують міцність вигину.

Що віддати перевагу — двутавр або швелер

Відповісти на це питання однозначно не можна, тому що через особливу форму кожен із сталевих виробів призначений для різних цілей. Перш за все необхідно зробити розрахунки навантажень на плановану конструкцію. Не маючи досвіду, варто доручити подібні розрахунки професіоналам, адже ризики неправильного розрахувати навантаження досить великі. А це, своєю чергою, загрожує порушенням цілісності конструкції внаслідок неправильно підібраного сталевого профілю.

Двутавр, маючи велику жорсткість і дорогу вартість, актуально використовувати при зведенні великих конструкцій, схильних до серйозних навантажень. До таких належать великі промислові будівлі, мости, станції метрополітену, хмарочоси. Часто двутавр залучають до споруд підземних шахт, підвісних шляхопроводів, у різних галузях промислового будівництва.

У разі зведення конструкції з косими згинами краще вибирати швелер. Цей металопрокат добре зарекомендував себе як конструкційний матеріал при зведенні невеликої приватної нерухомості, наприклад на присадибній ділянці. Крім іншого, швелер використовують як армуючу основу бетонних конструкцій, у будівництві покрівель. На великих будівельних майданчиках швелер також використовують як конструкційний матеріал для стін.