Однокімнатна квартира – подарунок чи покарання? Для спеціалістів – точно перше! Вони навіть невеликий простір легко перетворять на багатофункціональне та затишне житло. У квартирі буде комфортно дівчатам та юнакам, молодим парам та навіть сім'ям з дитиною. За бажання поміститься все. Не вірите? Дочитайте до кінця і переконайтеся самі. Є багато секретів дизайну та ремонту, якими ми готові поділитися. Пропонуємо розпочати.

Дизайн однокімнатної квартири: головне завдання – як використати площу

У проектуванні однокімнатної квартири головне – організувати простір максимально комфортно для життя. Для цього знадобиться реальний досвід та не один проект. Вибирається лише практикуючих дизайнерів у портфоліо, яких є успішні проекти. Значення має все: колірна палітра, оздоблювальні матеріали, вибраний стиль інтер'єру , планування, параметри приміщення. Сміливо дивіться на типове планування, часто його розумно змінити або повністю переробити, щоб викроїти додаткові метри:

  • поєднують лоджію та кімнату;
  • якщо висота стелі більше 3 метрів, облаштують другий ярус;
  • переобладнають балкон у їдальню, домашній офіс, міні-спальню;
  • переробляють кладовку в вбиральню.

У дизайні 1-к квартири важливо орієнтуватися на переваги, спосіб життя, особливості житла. Дизайнер інтер'єрів Катерина Кузьмук упевнена: «Кожен квадратний метр можна використати з користю та задіяти площу на 100%». Подивіться на фото, якою красивою та функціональною вийшла 1-кімнатна квартира у класичному французькому стилі.

Дизайн однокімнатної квартири - вітальня
Дизайн інтер'єру однокімнатної квартири - спальня

Хазяйка нечасто готує вдома, тому основний простір зайняли спальня, місця для прийому гостей, відпочинку, зберігання речей. Тут світлі відтінки, дзеркальні поверхні, зручний диван для сну та перегляду кіно, куточок для рукоділля, симпатичний декор створюють гармонійний настрій та дарують тепло.

Рекомендуємо подивитися: готові проекти наших дизайнерів на тему "Дизайн однокімнатної квартири"

Візуально збільшити обсяг приміщення в дизайні інтер'єру допомагають:

  • Велике дзеркало, шафа-купе з дзеркальними дверцятами або міжкімнатні двері, що добре відбивають світло.
  • Мінімальна кількість прикрас. Достатньо підлогової або настільної вази, кількох картин, статуетки.
  • Легкі фіранки з тюлю. Вони зберігають природне освітлення та можливість бачити те, що знаходиться за вікном.
  • Розташування вздовж м'якого вікна або лаунж куточка, міні-офісу.
  • Будь-які прозорі елементи.

До речі, для дизайн-проекту однокімнатної квартири виявляться і вбудовані елементи, техніка, електроніка, правильно вибрані міжкімнатні двері. Підійдуть моделі зі світлих порід деревини зі скляними вставками.

Чи потрібне перепланування?

Ідеальний варіант для одного мешканця – студія. Відсутність зайвих перегородок дозволить повноцінно відпочивати, працювати, веселитися та творчо себе реалізовувати. Прибирають стіну між кухнею та кімнатою, яка одночасно виконує роль вітальні та спальні. Гостьову зону оформляють пуфами або кріслами, столиком, під робочу – задіють підвіконня чи лоджію.

В одній із молодою сім'єю та дітьми краще обійтися без перепланування. Для зонування використовуйте ширми та декоративні перегородки. Якщо розмір однокімнатної квартири перевищує 45м2, судомно заощаджувати метри не доведеться. Для поділу приміщення на кілька достатньо встановити стіну із гіпсокартону. Рішення підходить для чоловіків та жінок з дітьми, літніми родичами.

Інтер'єр вітальні в однокімнатній квартирі
Кухня-студія в однокімнатній квартирі
Спальня в однокімнатній квартирі

У вузькій квартирі-розорі необхідно ретельно вибирати меблеві гарнітури, щоб звільнити прохід і дорогоцінні сантиметри. Віддавати перевагу варто компактним та двоярусним ліжкам, навісним полицям, вузьким шафам-купе, подіумам з пустотами всередині, відкидним стільницям.

Ремонт однокімнатної квартири: зонування

Щоб коридор став більшим, розбирають вбудовану шафу або комору. Замінюють їх місткою сучасною шафою-купе. Розмір кімнати підвищують за рахунок приєднання кухні, балкона. Відвоювати пару-трійку квадратних метрів допоможе об'єднання туалету з ванною. Тут важливо заздалегідь вивчити правові нюанси та отримати підтримку фахівців з ремонту та дизайну.

Не хочете бігати інстанціями і займатися переплануванням? Грамотно скористайтесь декоративними елементами та предметами меблів. Наприклад, перегородкою легко розділити маленьку кімнату на дві, а велике приміщення – на 3-4 функціональні зони. Для цієї мети в однокімнатній квартирі застосовують:

  • мобільні перегородки із пластику, гіпсокартону, текстилю, скла;
  • декоративну вішалку із речами;
  • акваріум з рибками;
  • напівстінки з ТВ-панеллю, дзеркалом, полицями;
  • барну стійку, яка замінює собою тумбу та обідній стіл;
  • стелаж для книг;
  • портьєру із прихованим карнизом;
  • декоративний подіум для влаштування лаунж-зони.

Хороша ідея - використання перегородки, що крутиться. Це одночасно двері, стіна, місце кріплення телевізора, кашпо та зберігання журналів, улюблених літературних творів. Бюджетним та універсальним варіантом вважаються моделі з гіпсокартону з вбудованим підсвічуванням, нішами, електронікою, системами зберігання.

Застосування штор для зонування
Розумне зонування в 1к квартирі

Як зонуючі елементи застосовують і високе узголів'я ліжка, покриття для підлоги, різнорівневі стелі.

Приховані двері та скляні перегородки – універсальні елементи дизайну

Ще одна особливість однокімнатної картири – наявність великої кількості дверних отворів. Зробити їх практично невидимими дозволяють двері прихованого монтажу : вони візуально зливаються зі стіною, органічно доповнюють навколишнє оточення, а не перетягують на себе увагу. Підкреслюють привабливість сучасних інтер'єрів , маскують дефекти, підходять для будь-яких отворів.

Навіщо встановлювати скляну перегородку?

У дизайні інтер'єру перегородка зі скла одночасно виконує функції зонування та декорування. Вона зберігає обсяг, відчуття легкості.
На додачу:

  • не дає поширюватися волозі, запахам;
  • екологічна, безпечна;
  • додає природного освітлення;
  • заощаджує місце;
  • буває матовою і глянсовою, шорсткою, гладкою, різних кольорів, з малюнком, додатковим підсвічуванням;
  • легко монтувати, використовується і в кімнатах із закінченим ремонтом.

Зараз випускають надійні та міцні моделі. Гіперактивні діти, свійські тварини, неповороткі кур'єри? Не проблема! Головне, довірити установку професіоналам. Якщо хочете створити інтимнішу обстановку, повісьте легкі штори. Зустрічається і дизайн однокімнатних квартир-студій із розділенням "склом" санвузла від основного приміщення, кухні - від вітальні.
В однокімнатних квартирах-студіях дизайнери іноді такою стіною поділяють навіть санвузол від основного приміщення, кухню – від вітальні. У цьому обов'язково враховують неповну герметичність конструкції.
Подивіться на фото дизайн-проекту. Виглядає симпатично та акуратно.

Скляні перегородки в однокімнатній квартирі
Скляні перегородки у дизайні ванної кімнати

Найкращі стилі інтер'єру для однокімнатних квартир

Навіть із назви нескладно здогадатися, що ідеальне рішення – мінімалізм. Жодних зайвих, марних меблів, прикрас. Паличками-виручалочками стануть широке підвіконня, диван-трансформер, відкидна стільниця. У вітальні вистачить спального місця, журнального столика та комода, на кухні – необхідної побутової техніки, столу зі стільцями.

Подобається оригінальний та "недбалий" дизайн? Тоді лофт!

Такий інтер'єр відходить молодим людям та любителям «брутальної», промислової обстановки. Це грубе оздоблення, відкриті труби, практично повна відсутність перегородок та декору. У дизайні житлових об'єктів намагаються користуватися полегшеною версією – беруть лише кілька ідей. Залиште на увазі бетон, необроблену цеглу, неакуратно підвісте люстру, відмовтеся від штор. Будьте готові обставити однокімнатну квартиру якісним, дорогим меблевим гарнітуром.

Світлий, але не морозний скандинавський стиль

Відмінні риси скандинавського дизайну – багато світла, простору, дерева та світлих оздоблювальних матеріалів, затишних речей. Приємну атмосферу створюють освітлювальні прилади, килими, екологічні комоди та столи, живі рослини.

Романтика французького села – прованс

В основі інтер'єру – ніжні декоративні елементи, пастельна гама, характерні принти та hahd-made. Це спокій, залиті сонцем поверхні, аромати свіжої випічки, природні мотиви.

Погляньте на фото дизайн-проекту однокімнатної квартири – зрозумійте, відчуєте самі.

Дизайн однокімнатної квартири в стилі Прованс

Тут інтер'єр «дихає», створює романтичний настрій, продуманий до дрібниць. Фахівці KeyDesign на практиці підтверджують, що можна чітко слідувати бюджету та втілити мрії замовника. Вони переконані: «дизайнер – добрий психолог, а ще художник, архітектор та декоратор. Тільки так вдається створити інтер'єр, який підлаштовується під людей, а чи не навпаки!».

Вічна класика

Англійський стиль підходить для однокімнатних квартир будь-яких розмірів. Його нескладно дізнатися за чіткими геометричними лініями, теплою палітрою пастельних відтінків. Обов'язково присутні дорогі матеріали: якісний паркет, деревина, тканини з ручною вишивкою, драпірування, кришталь, шовк.

Спальня в однокімнатній квартирі в стилі Прованс

Секрети дизайну: правильний вибір палітри кольорів

Для класичних інтер'єрів характерна кремова, бежева, зелена, біла, коричнева гама. Високо цінуються димчасті та матові тони. Необов'язково використовувати білий колір у чистому вигляді, візьміть молочний, морозний, айворі, екрю. Пам'ятайте про яскраві акценти – синій диван або блакитна, рожева стіна, картини з великою кількістю жовтого. Достатньо одного, максимум двох.

Популярні поєднання кольорів для однокімнатної квартири

Дуже модно поєднувати біло-шоколадні та сіро-шоколадні тони, в особливій пошані – відтінок гіркого шоколаду. Активно застосовують і різні комбінації бежевого, класичний контраст чорного та білого.
У списку трендів інтер'єрного дизайну та сірий. Це зовсім не нудний, багатогранний, виразний колір. З цим згодні багато експертів, включаючи фахівців студії інтер'єрного дизайну Kravchuta design – авторів проекту інтер'єру під назвою « 50 відтінків сірого ».

Дизайн квартири у сірих тонах
Сміливий дизайн однокімнатної квартири

Тут представлено різноманітність кольору, поєднання індустріального нальоту, простих ліній та пэчворка. Завдяки професійним прийомам однокімнатну квартиру перетворили на двокімнатну. Дотриматися компромісу між приватністю та відкритістю вийшло завдяки шторам з електроприводом та скляним розсувним дверям. Інтерес до всього проекту додають контрасти.
Вдалими комбінаціями квітів сьогодні вважаються бірюзовий та блідий м'ятний, чорний, білий та сірий, темні синій та червоний з пастельною гамою. Також підкреслять красу світлого інтер'єру блідо-зелені тони. Придивіться до відтінків свіжого лайма, фісташок, шартрезу та традиційного салатового.

Правильний вибір освітлення у дизайні інтер'єру

Зазвичай по центру розташовують відповідну за стилем компактну стельову люстру. Як додаткові освітлювальні прилади в однокімнатній квартирі застосовують бра, настінні та світлодіодні світильники. Обов'язково підсвічують:

  • обідню зону, кухонні стільниці;
  • периметр стелі чи лінію шафок;
  • переобладнану в кімнату лоджію (балкон);
  • місце для творчості, навчання, роботи.

Чудова ідея - використання багаторівневої натяжної стелі з кремовою, блакитною або бежевою поверхнею. Завдяки вмонтованим світлодіодним лампочкам, що обертаються, дуже просто підсвітити будь-яку ділянку однокімнатної квартири.

Меблі для однокімнатної квартири

Важливо максимально задіяти вільні метри однокімнатної квартири та знайти способи сховати речі. Шафа-купе з дзеркальними дверцятами візуально розширить простір і вмістить одяг, постільні речі, сумки. Модульні м'які меблі нагоді для сну та прийому гостей, повсякденних справ. Трапляються незвичайні варіанти "2 або 3 в одному".
Якщо складно обійтися без стільців та столу, замовте прозорі. Великі предмети бажано підбирати в тон стін, це полегшить інтер'єр.

Етюд степу у дизайні квартири
Степовий етюд в однокімнатній квартирі

Відчуття порядку та об'ємності в дизайн одностайні привнесуть сучасні розсувні двері, іноді їх називають "книжкою" або "слайдером". Вони знадобляться скрізь. На широких підвіконнях зручно писати, читати, грати, просто сидіти та дивитися у вікно. Бажаєте свою маленьку спальню? Сховайте її за прихованими дверима під фарбування , які візуально зливаються з обробкою.

Як облаштувати різні приміщення?

Почніть із передпокою. Повісьте гачки для верхнього одягу, полицю для шарфів, рукавичок, головних уборів. Обзаведіться вузьким взуттям, пуфами з поличками під сидінням. Якщо передпокій більше 4 метрів, встановіть шафу, що вбудовується в нішу. Він виконає і роль комори.

Розділ ідей : Фото прихожих в однокімнатній квартирі

Вітальня+спальня? Ок!

Для облаштування гостьової або lounge-зони в однокімнатній квартирі вистачає невеликого столика та пари яскравих крісел, пуфиків, торшера. Щоб об'єднати спальню і робочу, зробіть подіум з стільницями, що виїжджають і піднімаються. Розміщувати їх краще біля вікна. Не забувайте про прийоми зонування. Якщо є маленькі діти, використовуйте шафу для іграшок, "горище". В інших випадках стануть у нагоді перегородка з гіпсокартону, стелаж, нитяні штори або розсувні двері.

Наші проекти : Дизайн вітальні в однокімнатній квартирі

Стильний та практичний дизайн кухні

Знесли перегородку між кухнею та кімнатою? Тепер потрібно вирішити, робити кухонну зону непомітною або привертає увагу. Для реалізації першого варіанту знадобляться шафи під стелю білого кольору, варильна поверхня на кілька конфорок, «колонна», в яку вбудовується техніка, стільниця однакового з підлогою відтінку та фартух зі скла.

Дизайн кухні

На кухонному острові помістяться раковина, барна стійка, плита, посудомийна машина, вбудована витяжка. Іноді використовують підвіконня, замовляють доладний стіл або круглий. За ним міститься більше людей. Чи не збираєтеся запрошувати багато родичів та друзів? Цілком обійдетесь журнальним столиком.

Рекомендуємо : Більше інтер'єрів кухні в однокімнатній квартирі


Що робити, якщо немає бажання та можливості об'єднувати приміщення однокімнатної квартири? Виконати три основні завдання:

  • Візуально збільшити площу, застосувавши дизайнерські секрети.
  • Навчитися раціонально використати кожен метр.
  • Опанувати прийоми «розхламлення». В однокімнатній квартирі особливо важливо уникнути навантаження деталями. Відмовтеся від великої кількості декору, масивних штор, зайвого начиння та техніки.

Перевагу віддавайте лаконічному дизайну. Його «коник» – однотонні поверхні без нав'язливих, великих принтів, гарне освітлення та ергономіка.

Мінімум непотребу

Зберігати всілякі банки, каструлі, чайники на балконі вже мувітон. Дорогоцінний простір краще перетворити на міні-бар, місце для прийому гостей, хобі-куточок та ін.
Дизайн кухні має бути лаконічним. Використовуйте однотонне покриття для поверхонь без великого орнаменту, покладіть ламінат по діагоналі.

Інтер'єр квартири в стилі лофт

Інтер'єр компактного санвузла

Туалет та ванна кімната зазвичай крихітного розміру. Тут не розіграєшся, тому головна мета – зробити акуратний ремонт. Ніяких відкритих комунікацій, погано побіленої стелі, слизької плитки із зазорами та аляпістих шпалер! Зупиніться на скандинавському стилі, лофт або мінімалізм. Розташуйте полиці, тумби над унітазом, під раковиною, ванною. Пральну машину розміщують під умивальником, замість стільниці або виносять у коридор, на кухню.

Дизайн 1-кімнатної квартири: лайфхакі

Цінуйте вільний простір і не захаращуйте його. Стіни – також виразний елемент, а не підпірка для меблів. Довгі секції та меблеві гарнітури, які повністю закривають оздоблення, були популярними у радянському минулому. На дворі XXI століття з його високими технологіями, легкими та екологічними матеріалами, немасивними конструкціями, простими лініями та меблями-трансформером.

Різні варіанти систем зберігання

Багатьох виручать вбудовані шафи. Книги, іграшки, сервізи, інші дрібниці зберігаються під заскленими фасадами, а одяг та постільна білизна закриваються глухими.

Відкрита кухня в інтер'єрі

Ще фахівці рекомендують:

  • зробити полиці поряд із вікном;
  • знайти вільне містечко біля дверей, під вікном, між стелею та дверним прорізом;
  • поставити високі, невеликі шафки у кутах;
  • збудувати подіум з висувними секціями під ліжком;
  • зберігати ковдри, подушки, простирадла в тумбах, усередині крісел та дивана.

Розділяйте однокімнатну квартиру на різні зони ширмами, стелажами, перегородками та фіранками. Експериментуйте з діодними панелями, настільними лампами, вбудованими світильниками та торшерами.

Чого точно уникати під час ремонту однокімнатної квартири?

У дизайні важливо дотриматися балансу між жорсткою економією площі і комфортом. Усім мешканцям має бути зручно, затишно.

Увага! Знайти розумний компроміс, підібрати найбільш відповідне планування і стиль інтер'єру, дотримати найдрібніші технічні вимоги допоможуть наші дизайнери. З ними ви заощадите на матеріалах, зробите ремонт набагато швидше і замість звичайної однокімнатної квартири отримаєте компактну, багатофункціональну двокімнатну квартиру або студію.

З нашими фахівцями ви уникнете таких серйозних помилок:

  • похмурі, крадучі простір темні стіни та стеля;
  • сильно виділяються загальному фоні, масивні двері;
  • підвіконня, заставлені домашніми рослинами;
  • поклейка по периметру приміщення шпалер з візерунком, що повторюється, яскравим принтом або бордюром;
  • надмірне захоплення декором;
  • застосування фактурного каменю;
  • щільні, тяжкі штори на вікнах;
  • оформлення житла у східному стилі;
  • велика кількість жовтого, червоного та помаранчевого;
  • різнокольоровий ламінат та килимові доріжки на підлозі;
  • бездумне використання меблів, що трансформуються;
  • захоплення зонуванням;
  • непродумана система зберігання.

Якщо вирішите зупинитися на кількох стилях інтер'єру, вони на 100% поєднуються між собою. Ніякого кітчу, хаосу та дивних комбінацій.

Дерево в інтер'єрі

Дизайн-проект порадує не лише на картинці. Ви спокійно попрощаєтеся з зайвими речами і по-новому подивіться на можливості, що відкриваються! Все під рукою, приємно оку, наголошує на вашій індивідуальності і викликає бажання повертатися сюди знову і знову.

Приклад дизайну проекту 1к квартири