Добре, коли є свій великий будинок із просторими кімнатами. Але багато людей живуть у невеликих квартирах і, незважаючи на обмежену площу, облаштовують гарний інтер'єр із максимальною функціональністю. У цій статті я, як дизайнер, дам вам рекомендації щодо вибору дивана для маленької кімнати. Ви дізнаєтесь, як вибрати модель, яка зможе задовольнити усі ваші запити.

Основні критерії вибору дивану

Насамперед потрібно визначити місце в кімнаті, де буде стояти предмет меблів, і визначити його форму, максимальні розміри. Комфортна глибина посадкового місця – від 55–60 см. Потім продумайте функціонал: чи потрібно місце для сну, зберігання, який має бути матеріал виготовлення (дерево/метал), наповнювач та оббивна тканина (особливо якщо у вас є маленькі діти та домашні улюбленці).

Найбільш практичні моделі, в конструкції яких передбачено додаткову нішу або ящик для зберігання ліжка, запасних подушок, ковдр. Так вам не знадобиться комод. Вид наповнювача вибирайте залежно від умов експлуатації та бюджету (пружини, латекс, ППУ). Перевірте посадкові місця на жорсткість/м'якість. Вам має бути комфортно. Найбільш стійкими до зносу тканинами для оббивки вважаються жаккард, шеніл, флок. Якщо в будинку є маленькі діти, краще, щоб чохли були з водовідштовхувальним просоченням. Захистити текстиль від котячих пазурів допомагає технологія плетіння «антикіготь».

Прямий диван

Якщо ви використовуватимете меблі тільки для сидіння, вибирайте дуже м'яку і глибоку модель. Врахуйте, що вона навряд чи матиме ящик для зберігання білизни. Стандартний виріб випускається довжиною 1,5-1,6 м. Цього достатньо для комфортного розміщення двох дорослих. Якщо потрібно більше місць для сидіння, додайте пуфи чи крісла. Також рятує модель з широким підлокітником на ніжці. На нього можна сісти і спертися ліктем.

Затишна вітальня з бежевим диваном, на якому лежать декоративні подушки з чорно-білими візерунками та світло-коричневе в'язане покривало. Праворуч знаходиться темний дерев'яний журнальний столик з лампою та фігуркою собаки, а поряд – високий горщик із зеленою кімнатною рослиною. На стіні висить сучасний чорний настінний світильник, а вікно закрите горизонтальними жалюзі коричневого кольору.

Диван для сну

Якщо ви періодично дріматимете вдень на дивані, то варто віддати перевагу моделі з сидінням без нахилу, глибиною близько 80 см і довжиною на 15-20 см більше зростання сплячого. Також можна встановити модель з одним підлокітником, щоб ноги не упиралися чи «пантограф». Він перетворюється на кушетку, коли забираються подушки, що доповнюють спинку.

Мінімальна ширина спального місця для двох – 1,2–1,4 м. Якщо у вас іноді залишаються ночувати гості, варто підібрати диван із розкладними механізмами: пантографом, книжкою чи єврокнижкою, клік-клаком. Вони розкладаються паралельно до стіни, не приховуючи площі кімнати. Добре, якщо модель буде без підлокітників або з м'якими вузькими бічними елементами.

Світла вітальня із сучасними меблями. Ліворуч біла стінка для ТБ з нижньою скринькою зі світлого дерева та ігровій консоллю на полиці. На правій стороні зображення знаходиться оливково-зелений диван із подушками. У центрі кімнати — блакитний мішок для сидіння та бежевий килим із геометричним візерунком. Підлога кімнати світла, вікна прикрашені важкими фіранками та легкими білими шторами. Над усім висить сучасна лампа.

Кутовий диван

Компактну кутову модель зручно використовувати для відпочинку, спілкування у сімейному колі або з друзями. На подовжену бічну частину можна залізти з ногами чи прилягти. Дитина тут може відпочити після активних ігор та навіть поспати. Ідеальний варіант – придбати модульний диван та додатково до нього пуфи. Мобільні елементи можна розмістити у передпокої, дитячій, спальні. Коли прийдуть гості, пуфи доповнять конструкцію дивана, збільшуючи кількість місць.

Сучасна вітальня з сірим кутовим диваном та жовтою декоративною подушкою. На задньому плані видно чорну металеву стелажну систему з рослинами в горщиках і книгами. На стіні висять полиці з декором, включаючи картини та рослини. Праворуч від дивана стоїть горщик із високою зеленою рослиною. Перед диваном на підлозі з художнім укладанням знаходиться круглий столик з рослиною і фотоапаратом, а також чорний килимок з геометричним візерунком.

Диван в інтер'єрі

Предмет меблів має бути не тільки функціональним, а й гармонійно виглядати у навколишній обстановці. Щоб він не обтяжував інтер'єр, при виборі дивана та його розміщення варто враховувати низку нюансів.

Візуальне збільшення приміщення

  • вибирайте диван у світлих відтінках або тон зі стіною (темні тони «з'їдають» простір);
  • найкращий малюнок оббивки – вертикальні лінії та візерунки;
  • яскраві декоративні подушки підбирайте у поєднанні з текстилем, декором;
  • розмістіть торшери з боків дивана, настінний світильник над спинкою;
  • легкість конструкції надають високі тонкі ніжки;
  • мінімалістичний стиль — тонка невисока спинка, вузькі підлокітники, відсутність деталей, що виступають.

Сподіваємось, наші поради допоможуть вам правильно вибрати диван у невелику кімнату. І, звичайно, не забувайте, що меблі обов'язково повинні бути якісними. Купуйте її тільки у надійних виробників.