Заглибимося в тему створення інтер'єру в Скандинавському стилі , більшість про нього практично нічого не знають.

Багато хто думає, що це велика кількість білого кольору і шкіри замість килимів, масивна піч або неодмінно роги оленя на стіні. Інші плутають цей скандинавський стиль інтер'єру з мінімальним. Так, дизайн у чомусь схожий, але й різниця очевидна.

Над створенням статті активно брали участь дизайнери інтер'єру , вони дадуть вам кілька несподіваних рекомендацій та практичних порад. Прочитавши статтю ви зрозумієте, чи підходить цей стиль саме вам, готові самі створювати інтер'єр або запросити фахівця.

Що це таке – скандинавський стиль?

Це типове для мешканців Норвегії, Швеції, Ісландії, Фінляндії та Данії оформлення квартир та будинків. Напрямок настільки універсальний, простий і функціональний, що стало популярним і в інших країнах.

Скандинавський дизайн можна описати чотирма словосполученнями: приваблива простота, строгі лінії, максимальна практичність та стримана елегантність.

Приклади шведського інтер'єру
Простий, гранично практичний та багатофункціональний скандинавський стиль з кожним роком все актуальніший

Інтер'єр оформляють у ненав'язливій гамі: багато білого, бежевий, різні пастельні тони. Простір вільний, заповнений повітрям та світлом. Своєрідний мікс стилів дав народження дуже затишному, екологічному та сучасному дизайну. У такому інтер'єрі людина відчуває зв'язок із природою, відпочиває, відчуває тепло домашнього вогнища, стає здоровішим фізично та духовно.

Коротка історія

Поява напряму дизайну пов'язана з Густавом III – королем Швеції. Саме він у XVIII столітті сприяв формуванню власного, північноєвропейського дизайну. До цього скандинавські жителі. країн користувалися готовими ідеями італійських, французьких та англійських дизайнерів. Вони оформляли свої замки, міські будівлі та будинки з квартирами у рококо, бароко та класицизм.

Завдяки шведському королю національні художники та архітектори стали створювати свої унікальні архітектурні та інтер'єрні проекти . На честь правителя-новатора стиль назвали «густавіанським». В його основу лягли світло, прозорі тони, «білизна» та легкість. Стали використовувати меблі з прямими ніжками, величезний підлоговий годинник і відмовлятися від різьблення на фасаді.

У 20-30-ті роки минулого століття в Норвегії, Швеції та Данії стали активно розробляти та випускати прості та функціональні меблі. Багато моделей меблів скандинавських дизайнерів високо оцінили спеціалісти зі світовим ім'ям. Особливу популярність їм дали підсумки Всесвітньої виставки, яка проходила в 1939 році в столиці США. Завдяки ним і Алвару Аалто у світі дизайну виник новий термін – «шведський модерн».

Шведський інтер'єр
Історія сканді-дизайну виглядає так

Алвар був упевнений, що архітектор повинен зробити життя людей зручнішим. Архітектура та інтер'єр мають асоціюватися з природними формами, передавати красу природи та традиції північних країн. Привабливість фасаду – не головне, набагато важливіше показати гру світла та прості лінії. Вони самі собою можуть викликати естетичну насолоду.

Сучасний скандинавський стиль почав формуватись після закінчення Другої світової війни. Цьому сприяла Nordic Art Industry Conference, такі дизайнери, як: Ханс Вегнер , Пол Хеннінгсен , Арне Якобсен , Фін Юль , і заснована в 1943 році компанія IKEA.

У країнах СНД дизайном активно стали цікавитись близько 15 років тому. Людям захотілося «ковтка повітря», чистоти, а не зробленого «під копірку» євроремонту та показного «розкошу-несмаку», характерного для 90-х років. Разом із симпатичними картинками з журналів, книг поширилася і сама філософія скандинавського дизайну. Це життя у стилі хюгге , лагом чи янтеловен: універсальність, легкість, поміркованість та відмова від суперництва. Мінімалізм в інтер'єрі, а також гармонія з природою, собою та оточуючими.

Хюгге (hygge) - це почуття затишку, комфортне спілкування, відчуття добробуту та задоволеності. Визначальна характеристика датської та норвезької культури. Словник норвезької та датської мов визначає «hygge» як щось хороше, затишне, безпечне та звичне щодо психологічного стану.

Лагом (lagom) , за визначенням шведсько-англійського словника - досить адекватний, якраз. Також перекладається як "рівновагу", "помірний", "оптимальний", "відповідний". Є відомим стереотипом, що описує шведський характер.

Янтеловен (Janteloven) — вираз, що окремо заслуговує на увагу, який пояснює особливий склад розуму, те, що визначає менталітет більшості людей і, як наслідок, суспільства. Характерні риси: колективізм та скромність. Звичайно, колективізм не спотворений радянською інтерпретацією – це прагнення гармонійного суспільства. Скромність полягає в думці, що може бути справедливого і рівного суспільства, у якому панує культ індивідуальності.

Кому підходить скандинавський стиль

Такий дизайн інтер'єру сподобається всім, хто дотримується ЗОЖ, цінує затишок та піклується про своїх близьких. Насамперед – здоров'я та психологічний комфорт; практичний, поза часом та модою.

Інтер'єри у скандинавському стилі обирають люди:

  • З нордичним типом характеру. Вони відрізняються помірністю, спокоєм, мають тверду, чітку життєву позицію.
  • Впевнені у собі.
  • З творчим складом розуму: художники, дизайнери, модельєри та ін. Квартира або будинок з білим тлом – як чисте полотно, яке можна заповнити милими для серця та очей деталями.
  • Вважають за краще лаконічну обстановку.
  • Ті, хто прагне гармонії з собою і навколишнім світом.
  • Звикли рахувати гроші і витрачати їх тільки на справді потрібні речі.
  • Люблячі сім'ю. Вони оточують рідних та близьких лише якісними матеріалами, меблями, полегшують їм щоденне прибирання. Стиль передбачає наявність великої кількості декоративних елементів, тому підтримувати чистоту нескладно.

Скандинавський дизайн також віддають перевагу власникам малогабаритного житла та котеджів, квартир, розташованих на темній стороні вулиці.

Фото колаж інтер'єрів у скандинавському стилі
Світлі тони автоматично додають світла інтер'єру.

Велика кількість світлих кольорів допомагає компенсувати нестачу природного освітлення і візуально збільшити площу приміщень.

Увага! Ремонт у скандинавському стилі – це не лише обробка та меблі, це спосіб життя, особливе ставлення до речей та себе, філософія хюгге.

Інтер'єри максимально зручні, свіжі та водночас теплі, світлі та зрозумілі. Вони утихомирюють, налаштовують на відпочинок або роботу в спокійній обстановці, допомагають позбутися зайвих думок та негативних емоцій. Жодних гнітючих спогадів, гонки за багатством і лідерством, що відволікають дрібниць. Тільки спокій та затишок.

Чим скандинавський стиль відрізняється від інших: основні риси

Цей напрямок дизайну нерозривно пов'язаний із кліматом та культурою країн Північної Європи. Тут холодно, мало яскравих фарб, не прийнято бурхливо виражати емоції та ділитися враженнями, хвалитися досягненнями та достатком. Шведів, норвежців, фінів досі можна порівнювати з суворими та мужні вікінгами, а жінок – з вільними, але скромними хранительками вогнища.

Будинок у скандинавському стилі – надійна фортеця з міцними вікнами, звичайними меблями та симпатичним, зігріваючим текстилем. Дизайн відрізняється:

  • практичністю, функціональністю;
  • наявністю природних матеріалів;
  • великим, добрим штучним освітленням;
  • відсутністю зайвих предметів;
  • нечисленним, але притаманним північних країн декором;
  • чистотою та стриманістю.

Це трохи недбалий, з місцевим колоритом мінімалізм.

Спальня, темний якісний текстиль, шкіра, плед, панорамні вікна
Чимось нагадує мінімалізм, але відмінності і нижче про це докладно

Тут і потерті дерев'яні стільці, плед на ліжку, який своїми руками зв'язала або пошила турботлива бабуся, табурет замість тумби, кімнатні рослини в різних за стилем вазонах, приставні сходи, які виконують і роль вішалки. А ще, дизайн - це безліч заздалегідь спланованих і організованих систем зберігання.

Різновиди скандинавського стилю

У традиційному для шведів та фінів дизайні все продумано, просто та функціонально. В інтер'єрі органічно поєднуються минуле та сьогодення, сільський та міський дизайн, hand-made та меблі фабричного виробництва.

Кольори – природні та мимоволі нагадують про природу Швеції. Серед базових – білий, чорний та сірий, «виразних» – відтінки червоного, зеленого, жовтого та блакитного. Обов'язково використовують характерний для густавіанського стилю текстиль: подушки, скатертини та пледи у смужку, з клітиною або квітковим візерунком.

Вітальня в приватному будинку: білі дивани, камін, декоративні подушки - сканді стиль
Традиційний для північних країн стиль у просторій вітальні

Традиційні матеріали – скло, ротанг, кераміка, необроблена деревина (сосна), метал, шерсть, льон, бавовна. Меблі в основному виробляють із світлих порід дерева.

Сучасний скандинавський стиль

Цей напрямок дизайну відрізняється демократичністю, екологічністю, функціональністю та яскравими акцентами. Білий та натуральні відтінки дерева в обробці розбавляють цікавим декором, текстилем та деталями меблів. Допускаються пластик, паперові матеріали, але акцент роблять на ясен, березу, льон і бавовну, нержавіючу сталь, шкіру і біле лакове покриття.

Кожна країна має свої принципи оформлення інтер'єру. За класичне прийнято вважати шведське.

Данський стиль

Втілення хюгге – затишку. Домашня, комфортна атмосфера, де «не тисне» білий колір, а є багато ненав'язливих пастельних тонів, сіра гама.

Данський інтер'єр: диван на високих ніжках, світле оздоблення, зручне кріслоЗатишний сірий інтер'єр у данському дизайні

М'яке освітлення доповнюють світлодіодна жовта гірлянда та свічки. Комфорту додають і пуфи, покривала з товстої вовняної пряжі, декоративні подушки, великоворсові килими.

Дизайн по-норвезьки

Це природа ода. Інтер'єр буквально «купається» у натуральних темних сірих та коричневих тонах, подекуди може здаватися диким, суворим.

Зверніть увагу! Часто навіть у квартирі всю підлогу, стіни та стелю облицюють дерев'яними брусами.

Норвезький стиль тяжіє до етнічних елементів: посуду з глини, голов і шкір тварин, традиційним візерункам. В решті він нагадує класичне скандинавське оформлення.

Фінський інтер'єр

Квартира або будинок фіна можуть виглядати "нелогічно". Наприклад, справжня фінська піч і декоративні поліна, або справжні колоди поруч із електричним каміном. Характерні для міського дизайну елементи тісно переплітаються із сільськими: сухі корчі, табуретка у вигляді пня, спили дерев'яних стволів, трохи антикварних меблів та ультрасучасні світильники.

Інтер'єр фінського будиночка: дерев'яне оздоблення, широкий стіл.
Оригінальний фінський дизайн у сучасному будинку

Стіни акуратно обробляють деревом і додають в інтер'єр поєднання білого та блакитного кольорів, прямо як на прапорі.

Ісландський сканді

Ісландська — дуже близька до скандинавського класичного стилю. Незначна різниця спостерігається у виборі меблів та палітри кольорів. У столичних квартирах ви побачите більше предметів із дерева та речей із національним колоритом, темних відтінків. Вітальню часто об'єднують із кухнею, одну спальню розміщують унизу, а другу – на горищі. Використовують саморобні та вінтажні меблі. Біля столу замість стільців та крісел цілком може стояти дерев'яна містка лавка.

Як виявляє себе скандинавський стиль в архітектурі

Цей дизайнерський напрямок зберіг самобутність. У нього не почали «перетікати» античні мотиви та елементи ультрасучасних стилів. Сканді залишився вірним собі та традиціям північно-європейських країн. Фасад будинок – архітектурне втілення стриманості, скромності, комфорту та елегантності. Це виключно натуральні матеріали, гармонія кольору, бездоганна якість та раціональність.

Переваги будинків у скандинавському стилі

Будинки та котеджі-сканді виглядають просто і будуються дуже швидко. Спочатку їх зводили з дерев'яного зрубу, сучасні ж проекти допускають застосування бетону та цегли. Для облицювання стін підходять вагонка, фасадна дошка, світла штукатурка, дерев'яний сайдинг. Головні критерії вибору матеріалів – екологічність та висока якість.

Дерев'яний фасад будинку, великі вікна – риса скандинавського стилю
Типовий коричневий котедж у скандинавському стилі

Фасад оформляють у коричневій, землисто-чорній, бежевій, пісочній або сіро-зеленій гамі. Зрозуміло, у пріоритеті залишається білий колір, який чудово поєднується з будь-яким ландшафтом та відтінками. Яскравими кольорами зазвичай виділяють ковзани, фронтони, віконні рами чи опори. У будинку мінімалістичний дизайн та правильна геометрична форма, 1-2 поверхи, двосхилий дах, рідше – плоский. Високий ганок допомагає підтримувати чистоту всередині будинку, мінімалістична тераса доповнює дизайн фасаду.

Зараз особливо характерні панорамні вікна, це стало можливим завдяки використанню енергозберігаючих технологій. Вхідні двері можуть повторювати дизайн вікон, бути масивними із дерева або металевими. Металеві – обшивають деревом, а дерев'яні – доповнюють вставками зі скла.

Будинок з величезними вікнами
Величезні вікна – візитна картка сучасного скандинавського будинку

Особливу увагу приділяють плануванню. Від величезних холів, балконів та широких коридорів відмовляються, зате обов'язково обладнають підсобні приміщення. Тепло всередині підтримують за допомогою вбудованих у стін труб та головного атрибуту в інтер'єрі – дров'яної печі або каміна. Будинок у скандинавському стилі – це органічне доповнення навколишнього пейзажу та турбота про природу.

Вчимося оформляти кімнати у скандинавському стилі

Усі приміщення різні, але їх поєднують загальні принципи оформлення інтер'єру. Для мешканців Північної Європи набагато важливіше створити затишну, комфортну атмосферу, ніж обставити кімнати дорогими меблями та аксесуарами. Всі предмети практичні, з простим дизайном, стоять на своїх місцях, не захаращуючи простір. Вони добротні та виконані з екологічно чистих матеріалів.

Типова для скандінава вітальня

Незалежно від місця проживання, національності, люди однаково ставляться до віталень або залу. Тут прийнято приймати гостей, влаштовувати сімейні посиденьки, спілкуватися із друзями. Кімната має бути зручною та цікавою, виразною. Так, скандинавський стиль не відноситься до «кричучих» та екстравагантних, але ж це й не потрібно. Плюс такого дизайну – в універсальності, практичності та можливості швидко, без особливих витрат, змінити обстановку.

Світла вітальня з дерев'яними елементами

Світла та мобільна вітальня сканді стилі

Бажаєте оформити вітальню в Scandi style? Привчитеся обходитися без фіранок і впускати в приміщення якнайбільше світла з вулиці. Ефект посилять білі стіни та стелю. Вечорами можна включати настільні лампи та торшери з непомітним дизайном, красиву центральну люстру у вигляді кристала або шматочків льоду. Дуже затишно проводитиме час за філіжанкою кави біля домашньої бібліотеки – відкритого стелажу з книгами. Випити чашечку чаю з близькими колегами можна на дивані з бавовняною або лляною оббивкою, а десерти помістяться на легкому журнальному столику.

Затишна вітальня, дерев'яні декоративні панелі, кольоровий текстиль, зручні крісла
Функціональний інтер'єр із яскравими акцентами

Взагалі приміщення, інтер'єр у скандинавському стилі не прийнято навантажувати масивними меблями. Насамперед дбають про функціональність. Часто обходяться без крісел, полиці залишають відкритими, на них розміщують 1-2 яскраві предмети. Вони вносять різноманітність у м'яке, нейтральне тло: колір молока, збитих вершків, слонової кістки або кристалічний білий. Для обробки підлоги ідеально підходять ламінат і паркет сріблястих або деревних відтінків. Обов'язково потрібно постелити теплий килим та встановити камін.

Найкращі ідеї для кухні у скандинавському стилі

Класичний дизайн включає дерев'яні поверхні, світлі оздоблювальні матеріали та темний декор, орнамент. У сучасних багатоповерхових будинках та просторих котеджах кухню поєднують із вітальнею, причому більше місця відводять зоні відпочинку. У таких умовах важливо грамотно організувати простір та доповнити спільний інтер'єр. Як завжди, на виручку прийдуть світлі відтінки: молочний, айворі, вершковий, чіткі геометричні лінії. У ролі барвистих акцентів можуть бути жовта або зелена побутова техніка, кухонний фартух з традиційним візерунком.

Ідеї оформлення кухні, виважена колірна гама, прості форми - скандинавський стиль
Білий колір, дерево, легкість та місцями яскраві акценти - характерне оформлення сканді-кухні

 

Фото-каталог наших проектів: Кухні у скандинавському стилі

 

Ідеологія кухні – лише потрібні предмети. Придивіться до гладких підвісних полиць і шаф-пеналів, модульних настінних шаф, ергономічних кухонних поверхонь, грубих плетених крісел або компактних стільців і барної стійки, дерев'яного столу на тонких ніжках.

Фахівці радять обробити стіни плиткою білого кольору, в обідній зоні – світлою штукатуркою. На підлозі плитка теж добре виглядатиме, в якості альтернативи підійдуть ламінат і камінь. Краси білої стелі підкреслюють люстри з плафонами зі скла.

 

Найзатишніша кухня в стилі Сканді - 7м2

Затишна кухня. Декору багато, але якось доречно й у тему, головне — видно, що зроблено від душі.

 

Скандинавська спальня – спокій, тільки спокій

Спальня в «нордичному» стилі – втілення спокою, умиротворення, джерело здоров'я та гарантія гарного сну. Три стіни покривають декоративною штукатуркою пастельних тонів, а четверту (біля ліжка) обробляють деревом або обклеюють шпалерами, фотографіями, постерами. До речі, ліжко вибирають звичайне двоспальне, прямокутної форми з дуже низьким узголів'ям, його прикрашають кремовим покривалом та яскравими декоративними подушками.

Спальня оформлена в скандинавському дизайні, зручне ліжко, плед, світлі стіни, декор.
Сканді -інтер'єри: фото-приклади дизайну спальні

З боків встановлюють світлі тумбочки з лаконічним дизайном. Для зберігання одягу організують окрему вбиральню або купують шафу з легкими дверцятами, ставлять вішалки для підлоги. Розслаблюючий інтер'єр висвітлюють кришталева центральна люстра та торшер. Здорову атмосферу створюють кімнатні рослини та фотошпалери з пейзажами, милі плетені кошики, білі ротангові крісла. Якщо вам подобаються ретро-стилі, сміливо доповнюйте дизайн вінтажними деталями та елементами, характерними для кантрі.

 

Рекомендуємо подивитися: Сотні фотографій інтер'єру спальні у скандинавському стилі.

 

Alina Lemdianova
У цьому відео я покажу вам, як ми, досить бюджетно, змогли облаштувати стильну і комфортну гостьову спальню в нашому новому будинку. Майже всі меблі в цьому відео були куплені або вже були в наявності. Доповнивши її стильними, але простими аксесуарами, ми отримали стриманий та спокійний скандинавський інтер'єр, в якому буде дуже комфортно відпочивати нашим майбутнім гостям.

 

Безпечна та практична дитяча кімната

Ідеальні рішення дитячих кімнат у скандинавському стилі , незважаючи на розмір приміщення та вік дитини. Ви сміливо можете "підлаштовувати" кімнату під нові захоплення свого чада, не витрачаючи величезних сум та часу на ремонт. Головне, збережіть білі стіни і максимум вільного простору, замовте якісні меблі з дерева.

У вас є кілька дітей? Доповніть інтер'єр ліжком-горищем або ліжком-будиночком з пологом, висувною моделлю. Дизайн не такий важливий, як натуральність матеріалів та надійність конструкції. Підберіть відповідні системи зберігання, обов'язково зважайте на комплекцію дітей. До речі для скандинавського інтер'єру виявляться стелажі, які складаються з відкритих ящиків квадратної форми, навісні полиці, кошики. Придивіться зручний стіл і стілець, що «зростає».

На фото – Оформлення дитячої кімнати у світлих тонах із яскравими акцентами
Інтер'єр дитячої кімнати у сканді-стилі продуманий до дрібниць

Для стін підійдуть звичайні паперові шпалери світлих тонів, без малюнка та грифельні покриття. Другий варіант – просто знахідка для творчих дівчаток та хлопчиків. Це чудова можливість помалювати прямо на стіні. Для особливого затишку та безпеки постільте на підлогу невеликі безворсові килимки з цікавими малюнками: зображенням тварини, карти світу, дороги. Як декор використовуйте кольорові вінілові наклейки, іграшки, гірлянди, забавні дитячі світильники.

Домашній кабінет у скандинавському інтер'єрі

Робоче місце включає чотири основні елементи: практичні меблі, неформальну обстановку, хороше освітлення і креативну атмосферу. Кабінети в будинках і квартирах часто невеликі і знаходяться прямо в спальні або вітальні, поруч із домашньою бібліотекою або творчою майстернею. Для роботи використовують відкриті полиці із канцтоварами, консоль або стандартний письмовий стіл, розташований біля вікна.

Зверніть увагу на ультрасучасні варіанти меблів: пуф з місцем для зберігання різних дрібниць, стільці зі сходами, лампа з регулюванням висоти, стіл-секретер, стелаж з мобільними полицями, дворівневе ліжко з робочим місцем на першому поверсі, навісні кишеньки для паперових виробів. Ці речі не суперечать скандинавському стилю, оскільки дозволяють раціонально використовувати площу та відмовитися від зайвих предметів.

Оформлення домашнього офісу в нордичному стилі: зручне крісло, дерев'яний стіл, настільна лампа, кошики для зберігання

Домашній офіс: практично крісло білого кольору, стіна з полицями та декором, який формує фон для скандинавського стилю.

Як створити атмосферу та знайти джерело натхнення? Підібрати відповідні декоративні елементи. Підкреслити національний колорит допоможуть антикварні годинники, статуетки, історичні фотознімки, старі книги, зелень у горщиках. Бути в тренді - нові гаджети, лампи, все, що знадобиться для занять улюбленою справою, пам'ятні сувеніри.

Як правильно оформити ванну кімнату

Інтер'єр ванної кімнати повинен нагадувати про чистоту Півночі, свіжості, заряджати енергією, бадьорити. Ви точно не обійдетеся без оздоблювальних матеріалів та меблів морських, холодних відтінків, великої кількості білого кольору. Прекрасна комбінація – блакитний та білий, «інструменти-помічники» – тематичні принти та світильники у формі крижинок, дзеркала.

Оформлення ванної кімнати: біла сантехніка, плитка тераццо, великі дзеркала, тільки практичні аксесуари
Дерев'яні поверхні органічно доповнюють скандинавський інтер'єр санвузла.

Якщо приміщення маленьке, зробіть підлогу темною, а стеля та стіни – світлими. Ванну неможливо уявити і без природного дерев'яного малюнка.

Дерев'яні поверхні обов'язково захищають від цвілі та грибка лаком та антисептиками. Душова кабіна або ванна і умивальник засліплюють своєю білизною, блиску і світла додають «металеві» крани, глянсові та дзеркальні покриття.

Каталог наших проектів: Ванні кімнати у скандинавському стилі

Відео огляд ванної команти

 

Передпокій та коридор у скандинавському стилі

Вже з порога має виникати відчуття, що у скандинавському інтер'єрі. Дерев'яні вхідні двері природного кольору, практична та елегантна обстановка. Стіни обробляють зносостійкими, миючимися матеріалами пастельних тонів, іноді низ прикрашають панелями з дерева. На підлозі в коридорі чудово «уживеться» натуральний камінь якогось холодного відтінку.

Меблі – тільки дійсно необхідні. У стандартний дизайн-проект входять підлогові та настінні вішалки, комод, дзеркало. Чим більше дзеркало, тим помітніший візуальний ефект розширення простору. Щодо дизайну, орієнтуйтеся на строгий стиль, без прикрас і незвичних форм.Якщо метраж дозволяє, ставлять шафу для верхнього одягу компактний диван. Взуття можна зберігати у плетеному кошику.

На фото передпокій і приклади коридору у світлих тонах, як риса скандинавського стилю. На білому тлі виділяються меблі та яскравий декор.
Універсальне рішення для більшості передпокоїв

Рекомендуємо подивитися: Ідеї у фотографіях, найкращі роботи наших дизайнерів – Скандинавські інтер'єри передпокоїв.

 

Іноді передпокій замінює міні-гардеробну: тут встановлюють шафу-купе із дзеркальними дверцятами. Візуально збільшити площу коридору допомагають і маленькі однотонні стельові світильники, споти, вбудовані світлодіоди, бра з ненав'язливим дизайном. По центру передпокою розміщують підвісні люстри зі скляними білими, матовими плафонами.

 

Вузький коридор: як оформити красиво та зручно? Поради які вам знадобляться!

 

Дизайн квартир у скандинавському стилі: секрети та особливості

Перевага скандинавського інтер'єру – у його універсальності. Він однаково підходить для оформлення малогабаритних та просторих квартир. За рахунок відсутності непотрібних деталей та предметів меблів, нейтральної обробки будь-які приміщення будуть здаватися більшими.

Ще один явний плюс – поповнення нестачі природного освітлення. Різноманітні освітлювальні прилади, панорамні вікна, відсутність штор, велика кількість білого кольору та його відтінків творять дива.

Та й згадаємо про бюджетність ремонту. Чорнова та чистова обробка, покупка меблів, текстилю та декору не обійдуться у круглу суму. Ви взагалі можете скористатися бабусиними гарнітурами та люстрами, відреставрувати стільці та столи, самостійно «сплести» крісла та кошики, змайструвати полиці зі світлих порід дерева та ін.

Скандинавський інтер'єр сучасної квартири

Ключовими особливостями скандинавського стилю у квартирі є:

  • Поєднання двох основних світлих кольорів в оформленні інтер'єру. У ролі виразних акцентів можуть виступити фотошпалери, «соковитий» зелений та синій морський на предметах декору.
  • Великі вікна, які дозволяють закривати легкими прозорими фіранками, римськими шторами або жалюзі. Жодних масивних гардин, особливо вдень.
  • Велика кількість поверхонь і дзеркал, що відбивають.
  • Не важкі меблі з простим дизайном та строгими лініями. М'яка з оббивкою з бавовни, шкіри, льону. Її прикрашають барвистими подушками, ковдрами, в'язаними накидками.
  • Оздоблення підлоги одним матеріалом у всіх приміщеннях квартири, крім ванної кімнати.
  • На відміну від мінімалізму. Пріоритет надається функціональності. Речі не ховаються за дверцятами, у нішах, вони – під рукою та органічно доповнюють інтер'єр.

Фото, улюблені книги, вази – на очах. Саме тому важливо відразу визначитися із дизайном, ретельно підбирати елементи. У скандинавській квартирі кожна дрібниця «відгукується» в душі, вона викликає позитивні емоції, особливо дорога. Її цінність проявляється над високої вартості, а внутрішньої теплоті, комфортності.

Ретельно підібрані елементи дизайну сучасної квартири

Про загальні принципи оформлення квартир поговорили. Саме час розповісти докладніше про всі складові.

Відповідна колірна гама

Скандинавський стиль в інтер'єрі невіддільний від суворого північного клімату. Нестачу сонячних променів жителі Швеції, Норвегії та інших країн здавна заповнюють світлою палітрою кольорів. Білий, світло-бежевий та сірий автоматично додають світла та простору, поєднують дизайн.

Білий фон - практично як аркуш паперу, який набагато простіше заповнити різними деталями, ніж кольоровий. На ньому чудово виглядатимуть нейтральні та яскраві елементи, можна експериментувати з комбінаціями, але пам'ятати про гармонію та загальну концепцію стилю.

Будьте уважні! При виборі панелі обов'язково необхідно враховувати місцезнаходження кімнати. Холодні тони найбільше підходять для приміщень, розташованих на південній стороні, а теплі – на північній.

Класичним, безпрограшним поєднанням вважається чорний (або темно-сірий), білий і всі відтінки дерева.

Світлі меблі в інтер'єрі

Вдалим доповненням стануть і вкраплення жовтого, червоного, зеленого, синього. Достатньо одного, максимум двох контрастних крісел або дивана, тумбочки або покривала, декоративних подушок.

Оздоблення в скандинавському стилі: оформляємо стіни, підлогу та стелю

У оздоблювальних матеріалів у скандинавському інтер'єрі приємна текстура, матована поверхня та світлий відтінок. Вони обов'язково повинні належати до екологічно чистих.

Варіанти декорування стін

Найчастіше стіни фарбують білою емульсійною фарбою, щоб вийшла ідеально рівна поверхня. Вона чудово поєднується з дерев'яними віконними рамами, дверима та меблями. Чи не подобаються зимовий білий дизайн? Виберіть відповідний тон із світло-блакитної, сірої, бежевої або світло-зеленої гами.

Другий за популярністю варіант обробки стін – рідкі, паперові або фотошпалери. Доречні звичайні однотонні, у смужку, з геометричним орнаментом, природними краєвидами. Фотошпалери прийнято декорувати одну зі стін.

Застосування шпалер у сканді спальні

Не чужа для скандинавського інтер'єру і керамічна плитка, різниця лише у її дизайні. Такі рішення здаються нудними? Тоді спробуйте облицьовувати стіни дерев'яними панелями, каменем або цеглою.

Нейтральна стеля

У нордичних інтер'єрах стеля світла і ідеально рівна. Він робить приміщення легшим, повітрянішим. Стелі фарбують, біллять або встановлюють матові натяжні конструкції. Ніяких вишукувань та перетягування уваги на верхню половину приміщення, лише акуратність та свобода.

Оздоблення підлоги

У скандинавському інтер'єрі підлога підкреслює легкість та елегантність інтер'єру, дарує позитивну енергію. Справжня "родзинка" та прикраса – дерев'яна підлога, яка органічно виглядає практично у всіх приміщеннях. Якщо немає коштів на натуральне дерево, можна використовувати матеріали, що імітують. Підходять паркетна дошка, паркет та ламінат світлих відтінків. Для створення особливо затишної атмосфери в інтер'єрі використовують однотонні пухнасті килимки або килимові доріжки з геометричним візерунком.

Керамічна плитка

Особливо часто плитку можна побачити у ванній, туалеті та на кухні. У пріоритеті благородні та стримані пастельні та сірі кольори, але можна застосовувати і коричневу, блакитну, чорну, синю. Завжди в моді традиційні скандинавські орнаменти, пэчворк, імітація дикого каменю, деревини та цегли.

Візерна плитка на підлозі кухні

Плитка пэчворк у дизайні санвузла

Універсальна плитка для оздоблення кухні та санвузла – квадратна біла. Якщо хочете цікавіший варіант, придивіться до плитки:

  • що імітує дерево;
  • під цеглу;
  • нагадує мармур;
  • темних тонів для розмежування обідньої та робочих зон.

Обробляти підлогу чорною плиткою в скандинавському інтер'єрі не можна, зате ви можете комбінувати бежеву та світло-сіру, плитку з принтом та однотонну. Ще непоганою альтернативою кераміці стане керамограніт з імітацією ясена, берези чи бука.

Ламінат по-скандинавськи

Квартира повинна допомагати переживати холодні зими і дарувати прохолоду в спекотні літні дні. Це своєрідна «поляна» гармонії та спокою. Чому галявина? Тому що вас оточує дерево.

Підлога, світлий ламінат добре посилює скандинавський стиль. Камін забезпечує вічний комфорт та вечірній релакс

Якщо не можете обробити їм підлогу, купіть ламінат, який відтворює структуру натуральної дошки, а не паркету. Завдяки сучасним технологіям, ламінат можна покласти на кухні. Для цього просто використовують нові водостійкі колекції.

Дизайн міжкімнатних дверей

Ви вирішили створювати скандинавський інтер'єр.
Які двері вибрати? Ідеальний варіант - ті, що зливаються з навколишнім оточенням. Найкраще – двері прихованого монтажу . Це одне суцільне полотно, без заокруглених візерунків та вигнутих ліній, у тон стін. Для різноманітності та «розумного» акценту двері іноді прикрашають геометричним принтом.

Можна ставити моделі з масиву дерева, розстібні та великі. Так, дорого, але дуже якісно, дерев'яні, а це точно по-скандинавськи! Бюджетне рішення - шпоновані двері, варіанти обробки підбирати під загальну концепцію дизайн-проекту.

Які меблі використовують у скандинавському стилі

Якщо спробувати описати коротко, то це прості, натуральні, мобільні, багатофункціональні, без декору, добротні меблі. Предметів мінімум, а користі – максимум. Щоб було зрозуміло, перерахуємо зразковий набір для інтер'єру кожної кімнати:

  1. Передпокій . Кошик чи тумба для взуття, вішалки для одягу.
  2. Вітальня . Диван, журнальний столик, крісло-гойдалка, м'які пуфи або дерев'яна лава, навісні полиці.
  3. Спальня . Ліжко, шафа, тумби, торшер чи настільні лампи.
  4. Дитяча . Ліжко, стіл, стілець, шафа.
  5. Кухня . Модульні меблі, стіл, стільці, техніка, що вбудовується, полиці.
  6. Ванна кімната . Душова кабінка або ванна, полички, компактна шафа, лавка, умивальник.

Розставляти меблі в скандинавському інтер'єрі набагато простіше, якщо наперед склали план. Можна намалювати у спеціальному додатку, комп'ютерній програмі, а ще краще – довірити це заняття досвідченому дизайнеру.

Дивани

Явна відмінність скандинавського дизайну – дерев'яні ніжки у м'яких меблів. Їх розмір значення немає, головне – наявність.

Сірий диван в інтер'єрі світлої квартири, скляний журнальний столик, декоративні шкури на світлій підлозі

Вигляд, форму та параметри підбирають за різними критеріями. Наприклад, якщо спальню об'єднали з вітальнею, потрібно розкладний диван-ліжко. Молодим людям зручно користуватиметься модульними виробами. Це як конструктор, який підлаштовується до ваших потреб.

Не забувайте, що інтер'єри в скандинавських стилях не сприймають неприродних, надто яскравих, кислотних кольорів. Віддавайте перевагу ніжним, природним відтінкам або нейтральним.

Підказка! В останніх сезонах явний лідер у дизайнерів - сірий. Це універсальний та ненудний колір. Стане в нагоді для створення ненав'язливого фону і навіть акценту. Просто вивчіть всі тони та «приміряйте» їх на дизайн-проект.

Безпрограшне рішення також – світлий диван із барвистими декоративними подушками. Припустимо, молочний тон з синім, коричневим, графітовим.

Бірюзовий диван у сучасному інтер'єрі вітальні у скандинавському стилі. Великі вікна, книжкові полиці, багато простору – найкраще місце для зустрічі гостей

До речі, ніхто не забороняє наголошувати в інтер'єрі на самому дивані. Для цього достатньо придбати симпатичну та функціональну синю чи блакитну модель.

Особливості крісел у скандинавському стилі

Крісла розділені на сегменти та мають округлу форму. На спинці, ніжках і підлокітниках немає жодного різьблення та химерних візерунків. Підлокітники дерев'яні чи м'які. Оббивка - з грубуватої, однотонної практичної тканини. Зазвичай крісла оснащуються розкладним механізмом, тому за бажання швидко перетворюються на додаткове спальне місце. Особливий колорит скандинавському інтер'єру надають крісла-гойдалки з ротанга та інших натуральних матеріалів.

Ліжка

Типовий дизайн ліжка – невелике, високе, прямокутне з металевим куванням або різьбленням на дереві. Її виробляють із брусків дерева, ви навіть розрізніте натуральний малюнок спила.

Дерев'яне ліжко, текстиль з блакитними смугами, картина на стіні, що поглинає увагу, килим з високим ворсом для комфорту і затишку

Оформлення спальні: високе ліжко із дерева. Скандинавський інтер'єр, де використовується багато дерева, як на підлозі, так і на стінах.

Каркас надійний та асоціюється з потужністю скандинавських вікінгів. Стандартне розташування – у центрі кімнати, узголів'ям до стіни.

Освітлення по-скандинавськи

Не всім вдасться повністю відтворити в інтер'єрі нордичний стиль, хоча б через наявність невеликих вікон. Панорамні – все ж таки розкіш. У цьому випадку на виручку приходять освітлювальні прилади. У пріоритеті, як завжди, практичність, дизайн на другому місці. Можна використовувати світильники у стилі хай-тек, кантрі, міні-гірлянди.

Люстри

До скандинавського стилю підходять звисаючі чи стельові конструкції з деталями з металу, дерева. Шукайте у каталогах та звичайних магазинах люстри з правильними геометричними формами. У вітальні чудово будуть виглядати дерев'яні моделі, а також з кришталю та паперу. Непогане рішення також вироби з промисловим дизайном.

Для кухонь у скандинавському стилі особливо важливими є якісні параметри. Це приміщення, де багато побутових приладів, регулярно готують обіди, вечері, сніданки, а не тихенько відпочивають. Тут є нетипові умови, їх необхідно враховувати.

Люстра лофт в скандинавському стилі інтер'єру. Поєднання стилю Лофт та Скандинавського. Дерев'яні столи та стільці, кухонна поверхня. Состарені плафони люстр, світла стеля та стіни

Оформлена кухня в скандинавському стилі: цегляна стіна, широкий плафон люстри, дерев'яний стіл, білі стільці, на підлозі плитка.

Пам'ятайте про підвищену вологість, високі температури, можливості забруднення, і вибирайте матеріал. А ще намагайтеся уникати люстр з великою кількістю дрібних елементів, так ви значно полегшите собі збирання.

Бра, настільні лампи та торшери

Бра – настінний світильник, мода на який ніколи не пройде. Він допомагає добре бачити та почуватися комфортно в тих місцях, де неможливо користуватися настільними лампами та торшерами. Найкращий варіант для оформлення приміщень у стилях лофт та скандинавському інтер'єрі – лампа Едісона.

Лампи Едісона, кухонний стіл, крісла та стільці з ротангу

Торшер незамінний для любителів читати, вишивати та малювати, затишно розташувавшись у кріслі. Щоб вам було зручніше займатися улюбленою справою, обзаведіться моделлю з регульованою висотою. Перевагу віддавайте натуральним матеріалам, чорному та білому кольорам. А ось з настільною лампою можна і «пограти» – пошукати вироби з декоративними елементами, незвичним дизайном.

Який текстиль у скандинавському стилі?

У будинку чи квартирі данця, шведа чи норвежця обов'язково будуть теплі пледи та покривала, килими, всілякі вироби з м'яких тканин. Скандинавський текстиль легко впізнати за характерними принтами: геометричні візерунки, зображення тварин, рослинний орнамент та натуральні матеріали. Навіть у скатертинах та серветках рідко присутні синтетичні волокна.

А ще саме текстиль найчастіше виконує роль яскравого акценту в інтер'єрі. Прекрасні рішення – темно-зелені або яскраві сині декоративні подушки, хутряні шкірки, жовті пледи, килими або килимові доріжки з традиційними орнаментами.

Які штори підійдуть до скандинавського інтер'єру?

У скандинавських інтер'єрах штори лише доповнюють загальну картину, вони точно не повинні перетягувати на себе всю увагу і бути потужними. Вони з натуральної тканини, лаконічної форми та спокійних тонів. Довжина та вид значення не мають. Головне, зручність та простота.

Диван, крісла, текстиль в оформленні кімнати

Вибирайте відповідні портьєри, римські або рулонні штори, прозорий тюль, жалюзі. Віддавайте перевагу виробам з бавовни, мусліну, льону, ситцю.

Які шпалери для скандинавського інтер'єру?

  • Будь-які світлі, з пастельної гами. Вони заповнять нестачу природного освітлення.
  • Натуральні матеріали, що імітують: деревину, плитку, камінь, цеглу, штукатурку.
  • З рослинним принтом. Наприклад, дуже симпатично виглядатимуть шпалери з деревами.
  • Близькі до мінімалістичного стилю.
  • З орнаментом, що повторюється: геометричними формами, ромбами, смугами.
  • Анотація. Вони особливо добрі для створення акцентної стіни.

Для скандинавського стилю не характерна наявність яскравого текстилю і яскравих шпалер, що "кричать". Але це не означає, що треба жити в "чорно-білому світі" і уникати яскравих фарб, виразних елементів. Можна використовувати навіть аксесуари, просто не все.

Шпалери в скандинавському стилі в пастельному тоні, з малюнками у вигляді геометричних фігур та рослинності. Текстиль із натуральних матеріалів. Дерев'яні, зістарені меблі

Декор у сканді-дизайні: що не заборонено

Декоративних елементів у скандинавському інтер'єрі мало, але вони яскраві, автентичні та органічно доповнюють загальний дизайн. Це милі дрібниці зі своєю історією, національними особливостями, цінні для свого господаря. Можна сказати, що вони частково відкривають його душу, розповідають про життя, захоплення, сім'ю.

Антикваріату небагато, тому що стиль таки належить до сучасних. Стіни прикрашають фото, годинами, оленячими рогами, картинами з оленями, морем, графікою в хромованих або дерев'яних рамах, дзеркалами. Столи, дивани та ліжка не обходяться без скатертин, пледів, серветок, покривал, а вікна все-таки можна завішувати.

Можна прикрашати стіну і незвичайними панно з гілок, корчів, текстильними панелями, рослинним принтом. На підлогу ставлять дизайнерські торшери, скульптури носорогів та оленів, абстракції з гіпсу, фанери, полиці – унікальні вироби із глини, каменю.

Рослини у скандинавському інтер'єрі

Квіти, зелень – повноцінний елемент дизайну, без нього загальна картинка просто не склалася б. У кожному приміщенні використовують свої рішення, і ми коротко розповімо про них.

Вітальню за бажанням можна прикрасити цілими чагарниками або композицією з абсолютно різних рослин.

Рослини в оформленні інтер'єру

 

Зелені рослини в інтер'єрі квартири

Підійдуть драцена, мирт, бамбук, філодендрон, а також цитрусові та фуксія. У дитячу потрібно вибирати невибагливі екземпляри, з якими малюки впораються. Хоча багато залежить від віку, характеру дітей та їх батьків. Фахівці радять каланхое, фіалку, лимонне дерево, китайську троянду та хлорофітум.

Для спальні вистачить двох-трьох рослин у дерев'яних скриньках, причому не екзотичних. Зупиніться на спатифілумі, евкаліпті, лаванді, каланхое або герані. Якщо більше подобаються горщики, заздалегідь підберіть підходящий до інтер'єру дизайн. На кухні зазвичай вирощують зелень, помідори - все, що використовується в їжу, насичує вітамінами і тішить око. Ванну кімнату теж бажано «освіжити» спатифіллумом, цикламеном, алое, монстерою або хлорофітумом.

Як оформити квартиру-студію у скандинавському стилі: 9 лайфхаків

  1. Шукайте в інтернет-магазинах багатофункціональні меблі, що легко трансформуються.
  2. Віддавайте перевагу компактним аксесуарам та побутовій техніці.
  3. Зонируйте приміщення за допомогою світла, перегородок, різних варіантів оздоблення та кольорів, ширм, подіуму.
  4. Грамотно розставляйте акценти: відволікайте увагу від другорядних предметів та викликайте інтерес до автентичних елементів, якісних, симпатичних речей.
  5. При створенні дизайн проекту студії неодмінно враховуйте спосіб життя та звички всіх мешканців. Не треба користуватися чужими схемами, підлаштовуйте все під себе.
  6. Поєднуйте в інтер'єрі текстиль та матеріали з різними фактурами.
  7. Не бійтеся дивувати і дивуватися. Стиль сучасний дозволяє проявити креатив і відійти від строгих правил. Допустимо, можна не ховати взуття, мисливське спорядження, велосипед, замінити крісло гамаком тощо.
  8. Ретельно продумуйте наповнення ящиків та шаф.
  9. Додатковими місцями зберігання можуть бути розташовані на холодильнику, кухонному гарнітурі або шафі контейнери. Багато поміститься і на підвіконні, над віконним отвором, під ліжком.

 

Основні правила створення скандинавського інтер'єру

 

Готові проекти для ідей інтер'єрів у скандинавському стилі

Дизайн 1-кімнатної квартири Studio Open Space, ЖК Комфорт Таун

Сазонова Іра "Спочатку це була однокімнатна квартира розміром 40 квадратних метрів. Площа невелика, і ми вирішили візуально її збільшити за рахунок перепланування та зонування. Додаткові «житлові» метри додали балкон та об'єднання кухні з вітальнею. Не стали закривати спальню дверима, інших приміщень гіпсокартонними конструкціями, а просто повісили легкі, «атмосферні» фіранки.

Інтер'єр квартири в скандинавському стилі, практичний, але дорогий диван-матрац, світла підлога, величезні вікна. Дерев'яні меблі та декоративні штори, що закривають спальне місце.

У вітальні багато світла, тут вистачить місця всім членам сім'ї та друзям. Можна комфортно розташуватися на дивані або за столиком біля кухонної зони. Увечері там особливо приємно пити гарне вино чи каву та обговорювати плани. Спальня – багатофункціональна, вона поєднує у собі місце для сну та роботи. Все необхідне під рукою і водночас приховано від сторонніх очей. Є в студії та компактний санвузол з дуже красиво оформленою керамічною плиткою стіною, передпокій, міні-гардеробна.

Дизайн-проект 2-кімнатної квартири "Forever young" White Cozy Home в ЖК River Stone

Сазонова Іра "Нам дісталася квартира в сучасному ЖК у Києві з площею 85 метрів квадратних. Висотки за вікном, зелень, велика кількість людей у дворах – типова картина мегаполісу. Вона наштовхнула нас на думку: треба зберегти якнайбільше вільного простору, світла, створити легку і повітряну атмосферу, яка б більше асоціювалася з затишним скандинавським котеджем. Ми використовували всі базові елементи стилю і додали яскравих акцентів."

На фото дизайн проект Ірини Сазонової

Об'єднали кухню, вітальню та їдальню в одну велику кімнату, а спальню розмістили окремо. Вона світла, мінімалістична, налаштовує на повноцінний відпочинок. Подивитися телевізор, попрацювати, перекусити та поспілкуватися можна у вітальні. Вона розділена на функціональні зони, в кожній – високотехнологічні, зручні освітлювальні прилади та прості, добротні меблі. Кухня виділяється на загальному тлі, завдяки акцентній стіні, меблевому гарнітуру та декору. Атмосферний, комфортний передпокій, місткий вбиральня, грамотно оформлена господарська кімната, невеликий санвузол з душовою кабінкою – тут є все для комфортного життя взимку та влітку.

Дизайн-проект квартири R65 apartment у ЖК Київська Венеція

Катерина Чуріна

Це двокімнатна 65-метрова квартира для сучасної жінки. Джерело натхнення, сил, відмінного настрою в осінні, зимові, літні та весняні дні. У спеку вона освіжає, ніби наповнює холодним повітрям, обдає морським бризом, а в холодну, вологу - бадьорить, зігріває і ховає від негоди. Натуральне дерево чудово гармонує з ультрамодними в останніх сезонах м'ятними та бірюзовими тонами, улюбленими у скандинавському стилі – білим та сірим. Меблі надійні, з простим та елегантним дизайном, а освітлювальні прилади виконують ще й декоративну функцію.

Двокімнатна, 65-метрова квартира для сучасної жінки

Кухня-вітальня - дуже простора і вся заповнена світлом, виділити різні функціональні зони нам допомогли колірні акценти та грамотне розміщення меблів. Спальня буквально занурює у здоровий, трохи морозний сон, тут нічого не відволікає від відпочинку та творчості. До речі, якщо з'являться цікаві ідеї, їх можна швидко записати, досить зробити крок, щоб приступити до роботи. Ванну витримали у бежево-білій гамі. З виразних елементів – лише трохи металу та незвичайна керамічна плитка.

Рекомендуємо : Інтер'єри - поповнюваний розділ, більше авторських робіт і нові дизайнери.

Підбиваємо підсумки

  1. Дизайн інтер'єру, характерний для країн Північної Європи: Данії, Норвегії, Швеції, Ісландії та Фінляндії.
  2. Традиційний стиль почав формуватися кілька століть тому, а сучасний напрямок – приблизно у 1920-1940-х роках.
  3. Скандинавські інтер'єри підходять для одиноких людей та сімей, тих, кому близькі філософія хюгге та творчість, природа.
  4. Кожен різновид скандинавського стилю має свої особливості, але всіх їх поєднують загальні принципи оформлення екстер'єру та інтер'єру.
  5. Будинки стримані, комфортні, елегантні та доповнюють навколишній пейзаж.
  6. Котеджі будують швидко, із екологічно чистих матеріалів. Вони відрізняються надійністю, практичністю, добре прогріваються та висвітлюються.
  7. Кімнати в будинках заповнюють лише потрібними меблями з натуральних матеріалів, текстилем із традиційними візерунками, мінімумом декору.
  8. Оздоблення світле і ненав'язливе. Стеля – біла, підлога – деревних відтінків або з імітацією каменю, а стіни витримують у пастельній гамі. Часто роблять акцентну стіну з панелей, фотошпалер або фарби іншого, яскравішого кольору.
  9. Кожне приміщення оформляють по-своєму, враховуючи особливості планування, розміри, переваги господарів, але намагаються зберегти загальну стилістику та гармонію.
  10. Скандинавський дизайн підходить для великих та маленьких квартир. Ремонт бюджетний, а розкішний результат.Багато світла, вільного простору, мало меблів, можливість швидко і без особливих зусиль поміняти інтер'єр.
  11. Основні кольори – білий та його відтінки, сірий, бежевий, акцентні – синій, блакитний, зелений, жовтий. Вони зустрічаються на предметах декору та текстилі, в елементах оздоблення.
  12. Для кожної кімнати передбачено мінімальний набір меблів.
  13. Щоб інтер'єр справді був виконаний у скандинавському стилі, потрібно вибирати ліжка, дивани, крісла, стільці та освітлювальні прилади із певним дизайном.
  14. Найкращий декор – живі рослини, а також дзеркала, ковдри, пледи, фотографії та вироби з деревини, глини, графіка.
  15. Скористайтеся нашими лайфхаками та готовими прикладами дизайн-проектів, щоб оформити квартиру-студію у скандинавському стилі.