Сьогодні хочу поговорити про одну з найголовніших кімнат у кожному будинку – про вітальню. На цю статтю мене надихнув один із проєктів, над яким я працювала протягом останнього місяця. Я переглядала м'які дивани в інтернет-магазині brwmania.com.ua, підшукуючи цікавий варіант для клієнтки. Вдалих рішень було дуже багато і я подумала, що український меблевий ринок вже давно дозволяє реалізовувати найсучасніші тренди у дизайні. І мова не лише про дорогі меблі, у середній ціновій категорії також величезна кількість якісних та дійсно стильних рішень. Слід лише озброїтись знаннями щодо сучасних трендів та можна сміливо змінювати власну вітальню. 

Сірий диван в інтерʼєрі вітальні

Що варто знати про сучасні тенденції в інтер’єрі

Сучасний інтер’єр відображає шалену динаміку життєвого ритму та прагнення суспільства до усвідомленого споживання. У 2023 році слід поступово відходити від прощеного мінімалізму та сміливіше експериментувати з акцентами. Ось найголовніші тренди цього року:

  • Еклектичний підхід. Не слід дотримуватись суворих рамок одного стилю. Сучасний інтер’єр підтримує принципи еклектики та поєднання в одному приміщенні декількох різних стилів. Наприклад, Мінімалізм можна комбінувати зі стилем Прованс, а Хай-тек – із Лофтом.

Дизайнерский диван в інтерʼєрі вітальні

●      Більше природних відтінків. Щоб домашній простір був максимально затишним та комфортним, слід використовувати в інтер’єрі такі кольори: темний болотний, всі відтінки коричневого, кольори молодої трави, піску та землі, небесно-блакитні тони. 

Зелений диван в інтерʼєрі вітальні

  • Правильне зонування простору. Навіть у невеликій кімнаті завжди варто виділяти кілька окремих зон. Для вітальні це особливо актуально. В цій кімнаті можуть бути зони для читання, для проведення часу у колі всієї родини, для активних ігор найменших членів сім’ї. 

Мʼякі меблі: жовте крісло в інтерʼєрі вітальні

  • Актуальні матеріали. На сприйняття інтер’єру дуже сильно впливає вибір матеріалів, які використовується для облицювання стін та стелі, для обладнання підлоги. В сучасному інтер’єрі варто використовувати більше скла, каменю та мармуру. Урівноважити ці холодні матеріали допоможе натуральне дерево та текстиль. 

Якісні матеріали для мʼяких меблів

  • Складні системи освітлення. Уже давно минули часи, коли в кімнаті можна було встановити лише одну люстру. Сучасний інтер’єр має бути більш комфортним. Ідеальним варіантом стане поєднання різних приладів освітлення для кожної зони. Наприклад, для основної частини кімнати можна вибрати стельові світильники, а для читальної зони – торшер.

Велика вітальня з мʼякими меблями

Вибір меблів

Від вибору м’яких меблів для вітальні залежить комфорт у кімнаті та відчуття затишку. Крім того, саме за допомогою дивана, м’яких крісел та пуфів можна гармонійно зонувати приміщення чи навіть розставити яскраві акценти. 

Вибираючи диван я б рекомендувала звертати увагу на такі моделі: 

  • З високими прямими чи фігурними металевими ніжками. Вони піднімають диван над підлогою на 10-15 см та візуально роблять конструкцію легшою та акуратнішою
  • Оснащені відкидними підголовниками. Це ідеальний варіант для тих, хто цінує комфорт понад усе. 
  • Модульної конструкції. Такі моделі легко збираються та розбираються, а за необхідності можна навіть змінити їх форму. 
  • З акцентними висувними ящиками з дерева. Натуральне дерево чудово поєднується з текстильними та шкіряними обшивками, а також робить дизайн більш оригінальним. 

Якісний диван 

Що стосується корпусних меблів, тут варто запам’ятати кілька простих правил. По-перше, масивні суцільні меблеві стінки гармонійно вписуються лише у дуже простору кімнату. Якщо ваша вітальня середнього розміру, краще вибирати модульний варіант. По-друге, для вітальні не обов’язково купувати вже готовий меблевий комплект. Щоб зберегти індивідуальність кімнати, варто приділити трохи часу пошукам та підібрати тумбу під ТВ, полички й журнальний столик окремо.