При проведенні ремонтних та будівельних робіт широко використовується цементна суміш. Деякі компанії пропонують купити білий цемент, який, начебто, має кращі властивості, ніж традиційний сірий. Чи це справді так? Де можна використовувати білий цемент? Як правильно робити розчин із ним? На всі ці питання ми попросили відповісти спеціалістів. 

Властивості та переваги білого цементу

Основний компонент білого бетону – клінкер з малим вмістом заліза. Щоб отримати потрібний колір, до основи послідовно та у чітко вивірених пропорціях додають мінеральні компоненти. Суміш складається з гіпсу, каоліну, товченого вапняку, хлорнуватої солі. Особлива технологія виготовлення матеріалу зводить майже до нуля місткість марганцю та оксидів, що можуть зіпсувати колір. Після приготування суміші з необхідних компонентів, клінкерну масу випалюють у безкисневому середовищі та різко охолоджують. Це забезпечує білому цементу високі показники міцності на стискання – близько 60 МПа. 

На упаковці цементу є маркування. М400 – застигає у середньому темпі, може деформуватись під час усадки. М500 – також має середню швидкість ствердіння, низькі показники деформації. М600 – твердне швидше, майже не деформується. Цемент всіх трьох марок максимально стійкий до низьких температур. Також зверніть увагу на вказаний виробником ступінь білизни. Перший – до 95%, другий – 74-75%, третій – 67-68% (з легким кремовим або сіруватим відтінком). 

Білий цемент відрізняється від сірого за багатьма факторами. Він має підвищену стійкість до вологи, УФ-випромінювання, перепадів температури. Розчин набагато швидше застигає, не втрачає білизни декілька десятків років у будь-яких кліматичних умовах. Матеріал має вдвічі вищу міцність, експлуатаційний термін – до 150 років, естетичний вид, велику область використання. Додаючи барвники різних кольорів до білого цементу, можна отримати оригінально забарвлені декоративні штукатурки.

Сфери застосування білого цементу:

  • виготовлення архітектурних конструкцій – віконних та дверних отворів, сходів, перил;
  • ремонт та оздоблення фасадних частин будівель;
  • декоративне покриття стін всередині будинків, квартир;
  • додавання у розчини для виробництва штукатурки, затирки, герметика, наливної підлоги, клейового складу;
  • виготовлення плитки, штучного каменю, цегли для облицювальних робіт;
  • створення естетичних стикувальних швів між кахлями;
  • укладка цегли;
  • автомагістральна та аеродромна розмітка;
  • створення скульптур, МАФів, елементів декору, ландшафтного дизайну. 

Руки робітника в білих бавовняних рукавичках з оранжевими манжетами наносять білу штукатурку на стіну за допомогою металевої шпателі.

Правила приготування цементної суміші

Білий цемент не можна поєднувати зі звичайним піском, у якому зазичай є домішки глини. Вона надасть розчину жовтого або червоного відтінку, і він не буде ідеально білим. Для виготовлення суміші треба придбати кварцовий пісок або мармурове борошно. Щоб уникнути помилок, обираючи наповнювач, слід узяти різні його види у невеликій кількості. Зробіть декілька різних розчинів та залиште для висихання. У готовому вигляді ви зможете оцінити якість матеріалу та рівень білизни. 

Після вибору оптимального виду наповнювача, приготуйте ідеально чисті інструменти та ємність для приготування розчину. Вона має бути без пилу, бруду, слідів іржі та залишків старої суміші. Пропорції по співвідношенню добираються аналогічно сірому цементу. За потреби суміші для кладки, наливної підлоги – 1:3. Якщо готуєте штукатурний розчин для вирівнювання поверхонь – 1:5. 

Воду і цемент треба брати з коефіцієнтом не більше 0,4. Розчин має бути щільним, ідеально вимішаним. На 75% сухої суміші слід додавати 25% води. Щоб виготовити білий бетон, цемент, пісок і грубий наповнювач беруть у співвідношенні 1:3:2-3. Заливаючи підлогу, краще скористатись мармуровою крихтою з фракціями 1-1,5 см. Після повного застигання бетону поверхню необхідно відшліфувати. 

Робота з білим цементом не вимагає серйозних професійних навичок та спеціального дорогого обладнання. Головне – правильно вибрати матеріали гарної якості та дотримуватись рекомендацій спеціалістів. Нехай вам все вдається.