Додаткові елементи покрівлі – це додаткові аксесуари, які використовують для монтажу покрівельної системи. Вони виконують декоративну та практичну функцію. З одного боку, додаткові елементи покращують зовнішній вигляд даху, а з іншого – захищають його від негативної дії довкілля. Основне завдання додаткових деталей – захист «слабких» місць покрівлі від снігу, дощу та вітру. Асортимент покрівельних аксесуарів дуже великий. Як визначити, які з них справді потрібні? Давайте розберемося.

Схема додаткових елементів

Які додаткові елементи потрібно встановлювати?

Є чотири ключові додаткові елементи, без яких не обійдеться жоден дах. Ці деталі є критично важливими для захисту покрівлі від опадів. Якщо ви хочете, щоб дах не протікав і довго служив, обов'язково варто встановити такі покрівельні елементи:

  • Коник. Він "вінчає" дах і прикриває стики між листами покрівельного матеріалу. Це, мабуть, найважливіший додатковий елемент, який має бути на кожному даху.
  • Торцева планка. Вона встановлюється на торці покрівлі для захисту простору між покрівельним матеріалом та решетуванням. Без цього елемента із захистом під покрівельного простору не впорається навіть найякісніша гідроізоляція.
  • Карнизна планка. Є сталевим куточком з невеликим загином на кінці. Встановлюється у нижній частині схилу покрівлі. Основне завдання карнизної планки – забезпечити стікання дощової та талої води у ринву.
  • Єндова. Вона використовується для дахів із внутрішніми та негативними кутами. Її функція така сама, як і у ковзана – захист області стиків.

Необов'язковим, але дуже корисним елементом даху є снігозатримувачі. Вони встановлюються на різних ділянках даху та запобігають одномоментному сповзанню великих обсягів снігу. Встановлювати снігозатримувачі потрібно не тільки з метою безпеки, але й для покращення теплоізоляційних властивостей даху. Адже коли покрівля вкрита шаром снігу, вона краще утримує тепло.

Що краще: купити готові додаткові елементи чи виготовити їх самому?

Більшість покрівельних елементів мають просту конструкцію у вигляді куточків або заокруглених жолобів. На перший погляд, таку деталь можна зробити своїми руками: взяти смугу металу і зігнути під потрібним кутом. Але на практиці такі саморобні деталі часто надають власнику будинку погану послугу – з декоративною функцією вони справляються, а ось із захисною – ні.

Купівля готових елементів заводського виробництва має низку плюсів:

  • Відповідають ГОСТам і набагато ефективніше захищають покрівельну систему від опадів та вологи.
  • Мають якісне покриття, яке запобігає корозії металу.
  • Ковзани та карнизні планки мають спеціальні вентиляційні отвори. Вони необхідні для якісної вентиляції покрівельного простору.
  • Представлені великим асортиментом. Можна вибрати варіант, який точно відповідає відтінку покрівельного матеріалу.

Ще одна важлива перевага додаткових елементів заводського виробництва – простіша та зручніша установка, завдяки точним пропорціям та геометричним формам.