Для приватних будинків все частіше вибирають комбіновану систему опалення, яка поєднує радіатори та теплу підлогу. За умови якісної теплоізоляції будинку так комбінація джерел тепла дає можливість суттєво економити на опаленні, підтримуючи при цьому комфортну температуру в домі. Спроектувати та встановити комбіновану систему опалення можна самостійно або звернувшись до компанії, яка займається установкою опалювального обладнання. Наприклад, такі послуги надає компанія «Економ-Тепло» https://ekonomteplo.com.ua/poslugy/montazh-opalennya/.  

Енергоефективність приватного будинку

Особливості системі опалення з радіатором та теплою підлогою 

Радіатори опалення вважаються високотемпературним джерелом тепла, а система теплої підлоги – низькотемпературним. У міжсезоння забезпечити комфортну температуру в будинку зможе тепла підлога. А взимку потрібно буде підключати обидва джерела тепла.

Існує багато способів комбінації радіаторів і теплої підлоги. Універсальний варіант – коли в одній кімнаті встановлені обидва джерела тепла. Для енергоефективного двоповерхового будинку чудово підійде інша схема: коли тепла підлога встановлюється на першому поверсі, а радіатори – на другому. 

Ось приклад такої схеми і детальний розбір її особливостей

Щоб система опалення була ефективною, важливо не тільки її правильно спроектувати, а й вибрати якісне обладнання.

Який котел опалення вибрати? 

У приватному будинку встановлюють такі котли: 

  • Газові. Це універсальний варіант, який підходить для більшості приватних будинків. Основна перевага – невисока ціна. 
  • Електричні. Ці моделі прості у монтажі – їх можна встановлювати у будь-якій кімнаті. Але враховуючи нестабільність подачі електроенергії та її здорожчання, електричні котли важко назвати практичними. 
  • Твердопаливні. Таке обладнання забезпечить максимальну автономність будинку. Ви не будете залежати ні від наявності електроенергії, ні від постачання газу. Обравши модель тривалого горіння можна буде суттєво зекономити на опаленні.

Вибір теплої підлоги

Наступний крок – вибір системи теплої підлоги. Вона може бути водяною та електричною. Для комбінації з радіаторами краще за все вибирати водяну систему. Вона практична та проста у монтажі. Під’єднується до того самого котла, що і радіатори. Щоб підвищити енергоефективність системи, труби краще за все встановлювати на спеціальну теплоізоляційну підкладку. 

Вибір радіаторів опалення

Ефективність обігріву радіаторами напряму залежить від матеріалу, з якого вони виготовлені. Найпопулярніший варіант – це алюмінієві батареї. Алюміній краще інших металів віддає тепло, тому такі радіатори дуже швидко обігрівають кімнату. Не менш популярними вважаються батареї з нержавіючої сталі. На відміну від алюмінієвих радіаторів вони не бояться корозії та служать довше. Але і рівень тепловіддачі у сталевих батарей нижчий. 

Переваги обох типів радіаторів поєднують в собі біметалеві батареї. У таких моделей з алюмінію виготовлена лише зовнішня частина, яка відповідає за випромінення тепла. А внутрішні елементи, які безпосередньо контактують з водою, зазвичай виготовляють зі сталі або з міді – матеріалів, що не бояться корозії. Якщо дозволяє бюджет, слід вибирати саме біметалеві радіатори.