Домашня сонячна електростанція – це чудовий спосіб забезпечити свій будинок електроенергією. Завдяки сучасним сонячним панелям отримувати електрику можна навіть у похмурі дні, коли сонце ховається за хмарами. Але для ефективної роботи сонячної станції знадобляться не лише гарні фотопанелі, а й інші комплектуючі. Насамперед – автономний, мережевий або гібридний сонячний інвертор. Отож, що це таке і для чого використовується.

Сонячні панелі на даху приватного будинку

Що таке інвертор і для чого він потрібний

Сонячні панелі генерують постійний струм. Але для живлення більшості побутових приладів та девайсів потрібен змінний. Для перетворення постійного струму змінний використовується інвертор. Багато сучасних моделей також мають додаткові функції. Наприклад, у каталозі магазину SolaGarden є прилади з функцією стабілізатора напруги чи безперебійного джерела живлення.

Які типи інверторів бувають

Залежно від принципу роботи існують інвертори трьох типів:

  1. Автономні. Вони перетворюють постійний струм на змінний і подають його для живлення електроприладів. Коли сонячна станція виробляє надлишок електроенергії, автономний інвертор накопичує за допомогою підключених акумуляторних батарей.
  2. Мережеві. На відміну від приладів автономного типу, мережні моделі не можуть заряджати акумулятори. Але їх можна використовувати для підключення до електромережі та продажу надлишку виробленої електроенергії за «Зеленим тарифом».
  3. Гібридні. Поєднують у собі функції автономного та мережевого інвертора. Їх можна підключати як до мережі, так і до акумуляторів. Інвертори гібридного типу є найбільш практичними, тому їх найчастіше вибирають для комплектації домашньої електростанції.

Більшість гібридних інверторів також має функцію аварійного перемикання на запасне джерело живлення. Наприклад, якщо електрика в мережі зникає, інвертор автоматично перемкне прилади живлення від акумулятора.

Схема підключення гібридного інвертора

На що звертати увагу при виборі інвертора для сонячної станції

Визначившись з типом інвертора, можна розпочинати пошук відповідної моделі. Ось головні критерії вибору пристрою:

  • Діапазон вхідної напруги. Цей параметр повинен відповідати потужності встановлених сонячних панелей.
  • Потужність. Вона повинна відповідати загальній потужності всіх приладів, які будуть підключені до інвертора. При цьому слід вважати не номінальну, а максимальну потужність електроприладів. Бажано, щоб інвертор мав запас потужності близько 20-25%. Це гарантує його стабільну та безперебійну роботу в будь-якій ситуації.
  • ККД. Він показує, яка кількість виробленої електроенергії буде використана. Цей показник має перевищувати 90%. Чим більше, тим краще.
  • Діапазон робочих температур. Від цього параметра залежить, чи вдасться розмістити інвертор поза приміщенням.
  • Клас захисту. Він також впливає на вибір місця встановлення обладнання. Моделі із класом IP65 можна встановлювати на вулиці.

Вибір інвертора

Також варто звернути увагу на додаткові функції. Наприклад, такі опції, як дистанційне керування та можливість моніторити роботу системи через мобільний додаток будуть дуже корисними.