П

равильно підібрані постільні речі - запорука повноцінного нічного відпочинку. Виникає закономірне питання, як вибрати подушку найбільш підходящу для конкретної людини. Вони істотно різняться між собою за ступенем жорсткості, формою, тканиною, видом наповнювача і відповідно за ціною. Найдешевша модель MatroLuxe коштуватиме всього 115 гривень, а ортопедична Sonit KA 962 gel коштує 3920 гривень. Крім звичних подушок для сну, є ще декоративні і дорожні. Призначення їх зрозуміло з назви, робляться вони із спеціальних матеріалів. Опис цих модних та зручних аксесуарів та їх особливостей ви знайдете у відповідних розділах цієї статті.

Зміст

1. Критерії вибору подушок

2. Види подушок

2.1 Ортопедичні подушки

2.2 Гіпоалергенні подушки

2.3 Дорожні подушки

2.4 Декоративні подушки

3. Основні деталі подушок

4. Тканини для пошиття подушок

5. Види наповнювачів подушок

6 . Форми та розміри подушок

7 . Висота та жорсткість подушки

8 . Найкращі виробники подушок

9 . Рекомендації щодо вибору подушок


Критерії вибору подушок

Основне призначення цієї постільної приналежності полягає у підтримці тіла у зручному положенні під час відпочинку та сну. Людина спить лежачи при виборі подушки, необхідно враховувати його антропологічні параметри, і насамперед ширину плечей. Необхідно також брати до уваги:

  • стать;
  • вік;
  • віддану перевагу позу;
  • жорсткість матраца.

Для нормального відпочинку нам потрібно уникнути викривлення хребта, а для цього потрібно розташувати голову на височині. При неправильно підібраній подушці виникають напруження в шийному відділі, що призводить до головного болю та неприємних відчуттів у м'язах спини. На помилковість вибору цього предмета вказує на бажання підкласти під голову руку. Така подушка для вас занадто низька і це дуже шкідливо, особливо для тих, хто хропе. Існує безліч критеріїв вибору, серед них: види матеріалів, що використовуються для пошиття чохла, та тип наповнювача.

Для деяких людей, особливо для дівчат і жінок, важливу роль відіграють також колір подушки, малюнок на тканині. Але з урахуванням того, що на неї надівається наволочка, цей фактор можна вважати незначним.

Види подушок

Класифікація постільних речей досить умовна. При описі подушок розрізняють такі різновиди: звичайні для сну, ортопедичні, декоративні і дорожні. В окрему категорію нерідко виділяють вироби з гіпоалергенних матеріалів. Кожен із названих видів має свої особливості та як вибрати силіконову подушку або з натуральним наповнювачем розберемося разом. Для цього проаналізуємо основні властивості та характеристику всіх згаданих типів.

Ортопедичні подушки

Вироби спеціального виду показані особам, які страждають на захворювання шийного відділу хребта, також призначені для їх профілактики. Як вибрати ортопедичну подушку найкраще підходить для вас? Зазвичай вона має прямокутну форму з потовщенням по довгому краю та деяким зниженням у середині. У найпростішому варіанті - це звичайна подушка, прострочена по центральній осі. Ущільнення припадає під шию, що дозволяє зручно розмістити голову у положенні лежачи на боці чи спині. Для наповнення застосовуються різні матеріали: кінський волос, койра кокосова, пінополіуретан та інші.

Вигідно купити ортопедичну подушку Magniflex Massage можна лише за 3350 гривень. Вона виготовлена із спеціальної тканини з односторонньою повітропроникністю, що забезпечує чудову терморегуляцію. Матеріал наповнювача надійно захищений від зараження пиловим кліщем. Виріб здатний зберігати форму при тривалому застосуванні, добре переносить прання за температури води до 40 °C.


Ортопедическая подушка
Ортопедична подушка

Гіпоалергенні подушки

Натуральні матеріали за тривалого контакту можуть викликати різкі реакції імунної системи людини. Дрібні частинки овечої вовни, бамбукового волокна, пуху та пера водоплавного птаха здатні проникати крізь найщільніші тканини назовні і потрапляти разом із повітрям у верхні дихальні шляхи. Вони викликають подразнення слизових оболонок та сильні алергічні реакції, які з часом переростають у хронічні захворювання.


Відмінною альтернативою для згаданих матеріалів є гіпоалергенні наповнювачі:

  • холофайбер;
  • латекс;
  • Memory Gel;
  • поліефірне волокно (силікон).

Відповідаючи на запитання, як вибрати подушку з холлофайбер слід звернути увагу на щільність набивання. Торгова марка Matroluxe пропонує великий вибір якісних виробів середньої твердості за доступними цінами. Інший виріб цієї фірми наповнений латексом, який має гіпоалергенний ефект. Чохол виготовлений з тканини з антимікробним просоченням.


Дорожні подушки

Під час подорожі людині часто доводиться відпочивати, сидячи в кріслі авіалайнера або міжміського автобуса. Для підтримки голови у зручному положенні використовуються спеціальні дорожні подушки, які можуть мати форму:

  • підкови;
  • коміра:
  • гантелі.

Зустрічаються також дуже складні асиметричні конструкції, що дозволяють прийняти зручну позу під час сну у вкрай обмеженому просторі. Виникає проблема, як вибрати дорожню подушку, точніше якийсь із видів: надувну або набивну.

Подушка дорожная в форме подковы
Подушка дорожня у формі підкови

Перші виготовляються з повітронепроникних матеріалів і не займають багато місця у спущеному вигляді. Основним недоліком такого виробу є огидна терморегуляція та повна відсутність здатності до вологопоглинання. Шкіра в місці контакту з матеріалів сильно потіє, що дуже дратує. Найкращі якості мають дорожні подушки з наповнювачем типу Меморі, наприклад модель HighFoam Nick-neck mini. Спеціальне спінене набивання відрізняється хорошою еластичністю та забезпечує фіксацію голови у потрібному положенні та запобігає затіканню шиї навіть після тривалої нерухомості уві сні.

На особливу увагу заслуговує дорожня подушка Magniflex Sushi, вона має класичну прямокутну форму. Завдяки використаним матеріалам вона легко згортається в трубочку і забирається у спеціальний чохол. Вона не займає багато місця в багажі і здатна прослужити понад 10 років

Декоративні подушки

Це дуже красиві аксесуари, що відрізняються незвичайним дизайном, нестандартним оформленням та яскравими забарвленнями. Декоративні подушки доповнюють інтер'єр і є прикрасою для м'яких меблів. Виробники пропонують величезний асортимент моделей у формі тварин, птахів, змій, сердець, футбольних м'ячів, пляшок шампанського та навіть квітів. До найбільш популярних зразків слід віднести:

  1. Валики та напівваліки. Вони застосовуються як підлокітники на диванах та кріслах. Одна з найергономічніших моделей HighFoam ROLL має пам'ять положень і може використовуватися, у тому числі і для сну.
  2. Турецька подушка. Чохол шиється з однотонної тканини та покривається вишивкою з традиційними орнаментами. По краю робляться зустрічні складки, що надає її оригінальності.
  3. Стьобані подушки. Модний аксесуар з декоративним рядком, що надає оригінальному виробу.
Стеганная декоративная подушка
Стеганна декоративна подушка

Різноманітність моделей вражає, секційні вироби з бічним ребром мають додатковий обсяг. Пришиті гудзики, аплікації та ниткове набивання прикрашають предмети, роблять їх привабливими для дітей та дорослих.

Турецкая подушка декоративная
Турецька подушка декоративна

Основні деталі подушок

У класичному варіанті виріб складається з чохла, всередині якого розміщується наповнювач. Для зручності користувачів в один із швів може вставлятися застібка типу блискавка. При необхідності набивання можна витягти з подушки і збити, а чохол випрати. Просушений матеріал закладається і предмет знову готовий до використання. У ортопедичних подушок чохол може мати додаткову прострочку посередині для формування жорсткіших країв. Деякі вироби додатково мають підкладку з нетканого матеріалу флізеліну, що дозволяє довше зберігати презентабельний вигляд.

Тканини для пошиття подушок

Чохли для подушок шиються з натуральних та синтетичних матеріалів. Найчастіше використовуються такі види тканин:

  • coolmax;
  • поліестер;
  • стрейч;
  • стрейч-жаккард;
  • бавовна;
  • трикотаж;
  • бязь.

Для виготовлення пухо-пір'яних виробів використовується спеціальна тканина - тик. Вона відрізняється високою щільністю і не дозволяє проникати набивання назовні. Натуральні матеріали коштують дорожче за полімерні, але при цьому вони приємніші на дотик, стійкі до зносу і добре вбирають вологу. Це необхідно враховувати при виборі подушок, особливо для дітей. Тривалий дотик із синтетикою може спричинити появу дерматитів — шкірних подразнень.

Види наповнювачів подушок

Раніше для набивання застосовувалися виключно пух-перо, гречана лушпиння, вата (ватин) і шерсть, що пройшли спеціальну обробку. В даний час список цих матеріалів доповнився поліефірним волокном та іншою синтетикою. Як вибрати наповнювач для подушок найбільш придатний для конкретної людини? Розглянемо переваги та недоліки кожного з видів набивання:

  1. Пух і перо водоплавної птиці. Кращий матеріал для тих, хто не має на них алергії. Головний мінус — висока вартість та неприпустимість прання.
  2. Овеча вовна. Чинить позитивний вплив на здоров'я людини. При тривалому використанні відбувається звалювання, і виріб стає непридатним.
  3. Натуральний шовк. Наповнювач видобувається з коконів тутового шовкопряда, вміст якого виймається та розтягується. Набивання забезпечує чудову терморегуляцію.
  4. Рослинні наповнювачі. Лузга гречана або рисова, сіно з різнотрав'я має гарну ароматерапевтичну дію, але при використанні шарудять. Відрізняються нетривалим терміном служби через швидке стеження.
  5. Латекс натуральний (спінений каучук). Використовується для дорогих ортопедичних подушок. Це пружний і м'який матеріал, що відновлює свою форму після зняття впливу.
  6. Вата бавовняна. Не викликає алергій, але дуже швидко скочується і збивається в грудки.
  7. Ситнепон. Синтетичне волокно з поліестеру досить жорстке та стійке до деформації. Подушка з таким наповнювачем може прослужити до 5-7 років.
  8. Комфорель. Один з найпопулярніших видів набивання являє собою кульки зі штучних ниток, не викликає алергій, допускається прання.
  9. Холлофайбер. Наповнювач із порожнистого поліефірного волокна, закручених у формі пружин. Відрізняється пружністю та здатністю швидко відновлювати форму.
Подушки с наполнителем из латекса
Подушки з наповнювачем з латексу

Ще один цікавий матеріал, що застосовується для набивання подушки, має ефект пам'яті. Наповнювач не пружинить, але під впливом тепла і тиску голови набуває необхідної форми. Як вибрати Memory Foam подушку, яка подарує комфортні відчуття під час сну та відпочинку? Вибирайте готель Neolux COMFORT GEL, вона також містить терморегулюючий гель, що підтримує постійну температуру тіла.

Подушка Neolux COMFORT GEL
Подушка Neolux COMFORT GEL

Форми та розміри подушок

Сучасні постільні приналежності набули звичного для нас вигляду вже досить давно. Класична подушка має квадратну або прямокутну форму наступних типорозмірів:

  • 70×70 див.
  • 50×70 див.
  • 60×60 см.

Таку довжину та ширину мають наволоки із стандартних комплектів постільної білизни. Окрім традиційних подушок у споживача дуже популярні вироби циліндричної форми. Як вибрати валик для сну, який буде зручним при тривалому використанні? Важливо правильно оцінити його діаметр, у разі помилки шия сильно затікатиме і хворітиме.

Формы ортопедических подушек
Форми ортопедичних подушок

Висота та жорсткість подушки

Більшість людей вважає за краще спати на правому або лівому боці. Для отримання відповіді на запитання, яке ортопедичну подушку необхідно вибрати, варто виміряти ширину плеча. Висота підшийного виступу, а також найбільша висота класичного виробу, повинна відповідати цьому параметру. Ширина плеча визначається за допомогою кравецького метра. При підборі подушки необхідно врахувати такі моменти:

  1. Для сну на спині її висота винна від 8 до 10 см
  2. Тим, хто спить переважно на боці, цей розмір повинен становити від 10 до 14 см.
  3. Якщо ви відпочиваєте на животі, підбираються низькі зразки від 6 до 8 см.

За ступенем жорсткості розрізняють: м'які, середні та жорсткі подушки. За цією властивістю вироби вибираються в основному виходячи з особистих уподобань. При цьому слід враховувати, що жорсткіші моделі забезпечують кращу підтримку для шиї та голови.

Рекомендации по выбору подушек по степени жесткости
Рекомендації щодо вибору подушок за ступенем жорсткості

Найкращі виробники подушок

На українському ринку представлений великий вибір постільних речей, виготовлених вітчизняними компаніями. Зокрема торгова марка Doctor Health належить меблевим майстерням із Дніпра та бренд Come-for — фабрика розташована у смт Сонціївка Харківської області. Великою популярністю у споживача користується продукція наступних виробників:

  1. Velam з Миколаєва.
  2. Групи компаній "Інтерфом" (High Foam).
  3. MatroLuxe з м. Дніпра.

Добру репутацію заслужили подушки Sonit, виготовлені у Білорусі. Вся продукція згаданих виробників сертифікована та відповідає чинним санітарно-гігієнічним нормам.

Подушка торговой марки High Foam
Подушка торгової марки High Foam

Рекомендації щодо вибору подушок

Компанія Porte's представляє широкий асортимент високоякісних товарів для дому. Наші продавці консультанти готові підказати, як вибрати силіконову подушку або ортопедичну для себе і своєї сім'ї. При підборі даного предмета попередньо визначають:

  1. Звичне становище тіла під час нічного відпочинку.
  2. Ширину плечей.
  3. Уподобання клієнта за формою та використаними матеріалами (тканина чохла та наповнювач).

Для підбору подушки за висотою та ступенем жорсткості можна використовувати дані з таблиці. У цьому враховуються фізіологічні особливості організму клієнта. Пропонована нами продукція має відмінну повітропроникність і здатна зберігати форму навіть при тривалому використанні.